Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Berry Dongelmans

Review: Cursus Nachtfotografie door Nando Harmsen

vrijdag 18 november 2022, 20:02 door | 1.777x gelezen | 0 reacties

Nachtfotografie heeft me altijd al geboeid. Die prachtige foto's van nachtelijke wegen met de rode lichtslierten van rijdende auto's, haarscherpe foto's van verlichte gebouwen in spiegelend donker water of van de sterrenhemel.

Hoe kregen fotografen dat toch voor elkaar. Als ik met mijn camera 's nachts in het donker een foto probeerde te maken, kwamen er al altijd wazige kiekjes op mijn scherm.

Toen ik enkele jaren geleden een avondcursus 'Nachtfotografie' op de Zaanse Schans heb gevolgd, kreeg ik eindelijk wat meer inzicht in wat er voor het maken van foto's in het donker allemaal nodig is.

Hoe nu verder? Het bestuderen van theoretische verhalen over hoe en wat je allemaal met de instellingen op je camera moest doen om tot goede resultaten te komen, werkte niet echt bij mij. Daar was de handleiding van mijn Canon EOS 600D-camera toch echt te mager voor.

Vandaar dat ik het aanbod om de praktische cursus Nachtfotografie van de Photofacts Academy, gemaakt door Nando Harmsen, eens te bekijken met beide handen heb aangegrepen.

Zou die cursus mij – als beginnend nachtfotograaf – letterlijk en figuurlijk 'licht in de duisternis' kunnen brengen?


Indeling


De cursus is opgeknipt in 21 delen, variërend in duur van gemiddeld 3 à 5 minuten, een prettige lengte om per onderwerp de aandacht vast te houden.

Daarvan zijn de eerste zeven video's praktisch van aard zijn. Ze gaan – behalve over de inhoud van de cursus – vooral over een goede voorbereiding: welke camera's en lenzen kan je gebruiken, wat is een goed statief, wat is avond- of nachtfotografie precies.

De uitleg gebeurt rustig en helder en er zitten zeker een paar goede tips bij, zoals: neem een zaklampje mee, een reflecterend veiligheidsjack, gebruik een schoudertas in plaats van een rugzak en vergeet niet om reservebatterijen mee te nemen.

Pas bij video 7, die handelt over schermhelderheid – op mijn Canon EOS 600D 'LCD-helderheid' genoemd -, begon het voor mij echt interessant te worden.

Dat je bij het maken van een nachtfoto niet af kan/moet gaan op de helderheid van je lcd-scherm was nieuw voor mij. Verstandig is het om je schermhelderheid handmatig te verlagen en de belichting vervolgens te controleren met behulp van het histogram.

Daarmee voorkom je dat je een onderbelichte foto neemt, waarbij je in de eventuele nabewerking veel last hebt van ruis (video 19).

Rustig terugkijken


Toch botste de fenomenale kennis van Nando Harmsen met mijn onkunde op dit gebied, want ik heb beide video's een paar keer moeten bekijken om te begrijpen waar Nando het precies over had.

Hoewel hij de te verrichte handelingen met je camera helder en langzaam genoeg in beeld bracht, ging het me toch te snel.

Cursus nachtfotografie


Hét grote voordeel van de videocursus is dan onmiskenbaar, dat je een en ander nogmaals kan afspelen. Bij zijn uitleg verwees hij overigens wel naar twee andere cursussen: een over belichting en een over het histogram; een uitvoeriger uitleg daarbij is dus zeker nodig.

Een handige tip om beweging te voorkomen was zeker ook gebruik te maken van de zelfontspanner. Nu heb ik zelf een draadontspanner/afstandsbediening, maar voor wie die niet heeft of die vergeten is mee te nemen, is het gebruik van de zelfontspanner een gouden tip.

Video 10 behandelt het fotograferen van de maan bij nacht, samen met verlichte gebouwen, waaronder een verlichte kerk, gelokaliseerd aan de Waalkade te Nijmegen.

Scherpe maanfoto


Allerlei technische tips om de maan scherp in beeld te krijgen, passeren de revue. Daarbij had ik aan de in beeld verschijnende aanwijzing '500/brandpuntsafstand * cropfactor' als beginnend nachtfotograaf een hele kluif.

De uitleg gaat zelfs zover dat met behulp van de app PhotoPills de baan van de maan kan worden bekeken ten opzichte van de kerktoren. Daarmee kan je het meest gunstige moment bepalen om de foto te maken.

De nabewerking van deze 'maanfoto' in Lightroom Classic (video 18; duur 25:58 minuten) was instructief om eens te zien, maar hierbij is kennis van de cursus Lightroom onontbeerlijk.

Dat je portretfotografie (met flits) bij nacht in twee stappen moet opbouwen – eerst in de Av-stand voor het achtergrondlicht en daarna in de M-stand met flits – was erg verhelderend. Dat Nando hierbij geen statief gebruikte, verbaasde mee.

Gevraagd naar het waarom (zie over deze vraagfunctie hieronder) kreeg ik van Nando als antwoord:

'Voor portretten gebruik ik een sluitertijd die snel genoeg is om uit de hand te kunnen fotograferen. Ik bereik dat door een grote lensopening en hogere ISO-waarde. Je zou ook een langere sluitertijd kunnen gebruiken, indien je wilt.

Als die zo lang is dat je de camera niet stil kunt houden, dan is een statief wel aan te raden. In dat geval zou je de ISO lager kunnen houden en/of een kleinere lensopening.

De flits is dan kort genoeg om het model correct te belichten zonder risico op bewegingsonscherpte. Je moet met langere belichtingstijden wel oppassen dat de lichten in de achtergrond niet 'door het model heen' zichtbaar worden.
'

Flitsen


In video 16 wordt het gebruik van een reportageflitser helder en duidelijk uitgelegd. Bij video 17 – HDR gebruiken bij veel stadslichten – had ik de handleiding van mijn eigen camera nodig om uit te vinden wat er precies met 'bracketing' bedoeld werd.

Uiteindelijk kwam ik via 'Belichtingstrapje' bij AEB (Auto Exposure Bracketing) terecht, een term die later in de video ook valt. Een en ander werd verder goed in beeld gebracht.

In 'Een eenvoudige HDR-bewerking' (video 20; duur 10:32 minuten) geeft Nando een aantal tips en trucs om met behulp van Lightroom Classic een aantal verschillend belichte foto's samen te voegen tot een HDR-foto en die nog beter en mooier te maken.

Webinar


Aan het einde van de cursus volgde nog een webinar (video 21; duur 66:20 minuten), waarin Nando als vervolg op zijn boek 'Landschapsbijbel' een volgende uitgave presenteert, te weten 'De Nachtfotobijbel', met de op de Suske en Wiske-albums geïnspireerde ondertitel '101 Tips voor noeste nachtfotografie'.

Je kunt deze webinar hieronder ook bekijken:


In het webinar geeft hij alvast met tien tips een voorproefje van de inhoud van zijn boek. Een aantal daarvan waren al aan de orde gekomen in de eerdere video's.

Eentje die niet in de cursus aan bod is geweest, betreft het uitzetten van de beeldstabilisatie, als je een objectief met Image Stabilizer gebruikt en je een wat minder robuust statief hebt. Ook de uitleg over het gebruik van de AF-ON-knop op je camera is een extra tip die niet eerder in de cursus aan bod is geweest.

Een meer voor de hand liggende suggestie om toch vooral met reflecties te werken, had ik eerder zelf bij de Zaansche Schans ervaren. Licht in spiegelend water doet het altijd goed.

Bij daglicht zijn reflecties al mooi, bij nachtfotografie biedt bijvoorbeeld een nat wegdek of een vijver de mogelijkheid een donkere voorgrond te voorkomen. De voorbeelden die Nando laat zien stimuleren je nog eens extra om op zoek te gaan naar dit soort fotogenieke locaties.

Voorkennis gelukkig beschikbaar


Nu ik de cursus helemaal heb doorgenomen, en ook nog een blik heb geworpen op de site van Photofacts Academy als geheel, constateer ik dat, hoewel de cursus 'Nachtfotografie' een cursus voor beginners is, je toch wel de nodige voorkennis nodig hebt om alle onderdelen van de cursus met vrucht te kunnen volgen.

Nu heb je als lid van de Photofacts Academy toegang tot alle ruim honderd cursussen, waaronder de 'Basiscursus Fotografie' en 'Starten met fotografie' en cursussen over belichting, scherpstellen en scherpte/diepte. Het verdient aanbeveling om – hoewel 'Nachtfotografie' het etiket 'beginner' heeft – eerst die basale cursussen te volgen.

Verder kijken en vragen stellen


Handig is dat als je de cursus tussentijds hebt verlaten, bij terugkeer start op het punt waar je er bent uitgestapt.

Bij het bekijken van de verschillende onderdelen, ben je als kijker erg gericht op de video's zelf. Scroll je echter verder naar beneden dan zie je dat onder de video's ook een korte samenvatting van de behandelde stof is opgenomen.

Ook blijkt er de optie 'Stel jouw vraag' te zijn: 'Heb je deze les gevolgd, maar zit je nog met een specifieke vraag? Stel hier je vraag en we zullen hem beantwoorden'.

Fotobijbels


Een videocursus is vluchtig en hoe helder en rustig de diverse aspecten van nachtfotografie ook worden uitgelegd – niets dan lof daarover –, het aanschaffen van De Nachtfotobijbel is bijna een must.

Wil de opgedane kennis beklijven en wil je er in de praktijk mee aan de slag, dan kan je alles wat je hebt gehoord en gezien nog eens rustig nalezen. Ook hier geldt het aloude: 'Gepraat vergaat, schrift grift'.

Overigens is 'De Nachtfotobijbel' (25 euro) onderdeel van een reeks fotografie bijbelboeken, waaraan onlangs De Flitsbijbel is toegevoegd. Het zijn laagdrempelige leerboeken voor beginnende fotografen, met vele instructieve foto's en handige tips.

Conclusie


De cursus heeft me zeker geholpen een aantal zaken die bij nachtfotografie komen kijken beter te begrijpen. Ze biedt voor de beginnende fotograaf allerlei handige tips en trucs die het eindresultaat zeker ten goede komen. Een aanrader dus!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Berry Dongelmans

Over de auteur

Berry Dongelmans heeft sinds een aantal jaren fotograferen als hobby. Volgde inmiddels met veel plezier de cursussen 'Bewust fotograferen' en 'Visual Design' bij de Alphense fotograaf Rob IJsselstein en probeert nu het geleerde in praktijk te brengen. Moderne architectuur in grote steden vindt hij fascinerend.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord