5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Productfotografie: Tomaat als fotomodel

donderdag 3 september 2009, 12:05 door | 11.093x gelezen | 15 reacties

Een aantal maanden geleden heb ik mijn eerste stappen gezet richting studiofotografie. Na wat verschillende workshops ben ik namelijk behoorlijk verslaafd geraakt aan deze vorm van fotografie. Het aanschaffen van een flitsset zat al langer in mijn hoofd, maar na de workshops wist ik het zeker!

Om een goede keus te kunnen maken heb ik mij op verschillende fora en sites ingelezen met betrekking tot het aan schaffen van een flitsset. Het is als beginner best lastig om te beslissen hoeveel wattseconde je nodig hebt, en welke andere opties je graag op de flitsset wilt hebben.

Ik moet eerlijk zeggen dat het kiezen – zeker na het werken met een professionele set in de workshops – nog lastiger is, want je moet wel een aantal stappen terug. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de Falcon Eyes SS-150F. Deze set kwam over het algemeen goed uit de bus en lijkt goed te passen met wat ik (voorlopig) wil gaan doen, namelijk portret tot maximaal half body.

De set bestaat uit twee flitsers van 150 Wattseconde met daarop softboxen van 50x70 cm waarbij je 1 flitser aanstuurt, en de tweede als slave (ontvangstflits) ingesteld staat.

Na het binnenkrijgen van de flitsset kom je er geleidelijk achter dat je eigenlijk nog wat zaken nodig hebt om te gaan beginnen met foto's maken. Achtergrondpapier is erg handig, en ook een reflectiescherm kan je eigenlijk niet missen. Om niet direct een heel achtergrond systeem aan te hoeven schaffen (dit is de volgende wens) heb ik gekozen voor doek.

Dit heb ik in twee kleuren gekocht, namelijk zwart en wit. Dit is bij verschillende zaken gewoon per meter te verkrijgen en doet uitstekend zijn werk. Uiteindelijk heb ik ook nog een Rittz 5 in 1 reflectiescherm aangeschaft om de tweede flitser niet gelijk kwijt te zijn als invulflits en deze kan gebruiken voor bijvoorbeeld de achtergrond.

En dan komt natuurlijk het moment waarop je de flitsset wilt uitproberen. Uiteraard is het leukste om 'echte' modellen te fotograferen, maar het is zeker als beginner in studiofotografie eerst handig om wat ervaringen op te doen. Uiteindelijk is dit wel mijn doel, maar eerst maar eens wat proberen en testen.

Erg handig om dan terug te vallen op familieleden en vrienden om te wennen aan de set en wat dingen uit te proberen. Ik merk dat een belichtingsmeter eigenlijk onmisbaar is (dat is weer de volgende wens), maar zonder gaat het ook goed. Je moet wel wat meer proeffoto's schieten, maar uiteindelijk kom je er wel.

Alleen hebben na een tijdje familieleden (inclusief hond) al zo vaak voor proefkonijn moeten spelen dat die voorlopig even genoeg hebben van je hobby. Om toch bezig te blijven ga je dan zoeken naar andere dingen om te fotograferen. Uiteindelijk kom je dan al snel uit op artikelen of andere voorwerpen (die trouwens zeer geduldig zijn) waarvan je een goede foto met de juiste belichting wilt maken.

In mijn zoektocht was uiteindelijk het doosje tomaatjes in de koelkast de klos. Het tomaatje heb ik wat opgepoetst en op een mooi wit glimmend bord gezet. Het bord heb ik op het witte achtergronddoek geplaatst en vervolgens de flitsers opgesteld. Ik heb hierbij beide flitsers met softbox gebruikt.

Eén flitser heb ik van links in een hoek van 45 graden in laten flitsen, en de andere flitser heb ik voor de helft over het bord heen gezet, schuim weg tegen het achtergronddoek in een hoek van 45 graden. Dit heb ik gedaan om zo het bord mooi weg te laten lopen in de achtergrond.

De flitser die van links flitst stond op 1/8 en de achtergrondflitser ongeveer op 1/4 om de achtergrond mooi wit te maken. Na de juiste instellingen op de camera te hebben ingeregeld - f/9.5, 1/125s, ISO 100 - resulteerde het in de volgende foto.

Tomaat


Uiteindelijk vond ik het een geslaagde fotosessie, waarbij je – zoals je ziet – toch lekker bezig kunt blijven in je (thuis)studio zonder 'echte' modellen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

15 reacties

  1. aradilon
    Profiel  aradilon schreef op donderdag 3 september 2009 om 12:56  | reageer

    Toffe post en helemaal niet duur dat setje, vraagje hoe heb je de flitsen aangestuurd, pocketwizards, een kabel of de flitsers zelf ?

  2. Niels
    Profiel  Niels schreef op donderdag 3 september 2009 om 13:14  | reageer

    Ik heb de flitsers via de kabel met een flitsschoentje aangestuurd.
    Een draadloze flitsontvanger is ondertussen in bestelling.

  3. Stephanie
    Stephanie schreef op donderdag 3 september 2009 om 14:03  | reageer

    inderdaad. handige post voor wie met dezelfde ideeën speelt als die die jij hebt uitgevoerd knipoog Bedankt!
    S.

  4. Willy van Dreumel
    Willy van Dreumel schreef op donderdag 3 september 2009 om 16:09  | reageer

    Mooie foto, Niels!
    Nog een tip bij het fotograferen van fruit: Wrijf de vruchten voorzichtig op met een beetje sesamolie, een drupje op een zachte doek is voldoende. De vruchten knappen er zichtbaar van op en (niet onbelangrijk) ze blijven gewoon eetbaar!

  5. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op donderdag 3 september 2009 om 16:29  | reageer

    Inderdaad niet duur dat setje en zo te horen ben je er wel tevrede mee.
    Ook mooie foto, erg mooi hoe de rand van het bord in het niks verdwijnt door de witte achtergrond.
    Ben je al tegen limitaites gelopen van het flitssetje bij het gebruikt?

  6. Niels
    Profiel  Niels schreef op donderdag 3 september 2009 om 17:07  | reageer

    @Willy: bedankt voor de tip, ik zal deze zeker nog eens nodig hebben!

    @Richard: Ik ben eigenlijk nog niet tegen limitaties opgelopen. Het is echt een goed setje, en voldoet - tot nu toe - prima. Moet ik eerlijk zeggen dat ik nog niet het uiterste heb gevraagd. Ook bij portretten gaat het super en hoef je hem niet gelijk helemaal op max. te zetten.

  7. Arjan
    Arjan schreef op donderdag 3 september 2009 om 17:25  | reageer

    Oke, lichmeter heb je nog niet, maar hoe kom je dan aan je instellingen.
    En hoe heb je de witbalans gedaan ??

  8. Niels
    Profiel  Niels schreef op donderdag 3 september 2009 om 17:37  | reageer

    Arjan:
    Mijn witbalans heb ik op flits gezet. Eigenlijk ben ik F8.0 begonnen en daarmee wat testfoto's gemaakt. Na uiteindelijk de voorste flitser op minimaal te hebben gezet was het geheel nog net te flets, dat opgevangen met het veranderen naar F9.5. Zoals ik al zei, zonder meter moet je vaak meerdere testfoto's maken om het beoogde resultaat te behalen.

  9. Cor Jexo
    Profiel  Cor Jexo schreef op donderdag 3 september 2009 om 20:51  | reageer

    prima eerste set lijkt me, ik heb zelf de 200W van falcon eyes.
    het gaat steeds leuker worden naarmate je meer gaat experimenteren en durf vooral missers te produceren, daar leer je veel van!

    welke draadloze triggerset is er onderweg?

  10. hamperium
    Profiel hamperium schreef op donderdag 3 september 2009 om 21:43  | reageer

    erg goed eerste stukje !

  11. Richard Hijmering
    Profiel Richard Hijmering schreef op donderdag 3 september 2009 om 21:44  | reageer

    Je kan je histogram gebruiken als lichtmeter voor de foto's. Je stelt de belichtingstijd waarbij de flitser is gesynchroniseerd. Dan maak je een serie foto's waarmee je kijkt of de histogram goed gevuld is:
    zie hier

    De oudere types hadden wel problemen met variërende lichtintensiteit en kleur van het licht. Met de huidige techniek (en prijzen) denk ik dat dat wel een stuk minder moet zijn geworden. Heb je daar wel eens naar gekeken? (een serie maken met dezelfde instellingen en omstandigheden. Dan de histogram vergelijken. Ben daar wel nieuwsgierig naar). Maar zo te horen heb er in de praktijk geen problemen mee, klinkt goed.

  12. Niels
    Profiel  Niels schreef op donderdag 3 september 2009 om 21:54  | reageer

    @Jeroen: de falconeyes RF-604.

  13. evert
    evert schreef op vrijdag 4 september 2009 om 08:25  | reageer

    Leuk Niels, veel plezier ermee!

    Flitslicht 'meten' op het blote oog en met het histogram kan, maar het is niet heel bijster nauwkeurig. Ten eerste is het histogram op je lcd niet gebaseerd op de 'echte' raw informatie maar op de jpg preview en daarnaast weet je natuurlijk niet exact hoe het histogram eruit moet zien.

    Bij een low-key opname zal het merendeel van de informatie aan de linkerkant zetten en bij een foto als deze aan de rechterkant, maar het blijft een klein beetje giswerk. Is op zich niet heel erg, maar wil je nauwkeuriger werken en ook vooral de ratio's helemaal goed krijgen dan is een lichtmeter best handig!

  14. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 4 september 2009 om 09:10  | reageer

    Welkom op photofacts!

    Mooi resultaat hoor, goede controle over het licht.

  15. mousquito
    Profiel mousquito schreef op donderdag 19 april 2012 om 09:47  | reageer

    Machtige foto. trok mijn aandacht in google pictures, en was aangenaam verrast. Ik was op zoek naar een mooie foto van een tomaat om inspiratie op te doen. Dit voor een fotowedstrijd in Sint-Katelijne-Waver, België. waar de wedstrijd oproept tot het maken van een foto van een tomaat. Rest laten ze over aan de fantasie en de inspiratie van de fotograaf. Dat laatste wil niet lukken daarom even browsen vrolijk Verder vind ik je idee van stillevens te fotograveren ipv levende modellen geen slecht idee. Maar was dat niet de reden dat Van Gogh zijn zonnebloemen had geschilderd vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord