Niels van der Perk

Productfotografie: Tomaat als fotomodel

donderdag 3 september 2009, 12:05 door | 10.362x gelezen | 15 reacties

Een aantal maanden geleden heb ik mijn eerste stappen gezet richting studiofotografie. Na wat verschillende workshops ben ik namelijk behoorlijk verslaafd geraakt aan deze vorm van fotografie. Het aanschaffen van een flitsset zat al langer in mijn hoofd, maar na de workshops wist ik het zeker!

Om een goede keus te kunnen maken heb ik mij op verschillende fora en sites ingelezen met betrekking tot het aan schaffen van een flitsset. Het is als beginner best lastig om te beslissen hoeveel wattseconde je nodig hebt, en welke andere opties je graag op de flitsset wilt hebben.

Ik moet eerlijk zeggen dat het kiezen – zeker na het werken met een professionele set in de workshops – nog lastiger is, want je moet wel een aantal stappen terug. Uiteindelijk is de keuze gevallen op de Falcon Eyes SS-150F. Deze set kwam over het algemeen goed uit de bus en lijkt goed te passen met wat ik (voorlopig) wil gaan doen, namelijk portret tot maximaal half body.

De set bestaat uit twee flitsers van 150 Wattseconde met daarop softboxen van 50x70 cm waarbij je 1 flitser aanstuurt, en de tweede als slave (ontvangstflits) ingesteld staat.

Na het binnenkrijgen van de flitsset kom je er geleidelijk achter dat je eigenlijk nog wat zaken nodig hebt om te gaan beginnen met foto's maken. Achtergrondpapier is erg handig, en ook een reflectiescherm kan je eigenlijk niet missen. Om niet direct een heel achtergrond systeem aan te hoeven schaffen (dit is de volgende wens) heb ik gekozen voor doek.

Dit heb ik in twee kleuren gekocht, namelijk zwart en wit. Dit is bij verschillende zaken gewoon per meter te verkrijgen en doet uitstekend zijn werk. Uiteindelijk heb ik ook nog een Rittz 5 in 1 reflectiescherm aangeschaft om de tweede flitser niet gelijk kwijt te zijn als invulflits en deze kan gebruiken voor bijvoorbeeld de achtergrond.

En dan komt natuurlijk het moment waarop je de flitsset wilt uitproberen. Uiteraard is het leukste om 'echte' modellen te fotograferen, maar het is zeker als beginner in studiofotografie eerst handig om wat ervaringen op te doen. Uiteindelijk is dit wel mijn doel, maar eerst maar eens wat proberen en testen.

Erg handig om dan terug te vallen op familieleden en vrienden om te wennen aan de set en wat dingen uit te proberen. Ik merk dat een belichtingsmeter eigenlijk onmisbaar is (dat is weer de volgende wens), maar zonder gaat het ook goed. Je moet wel wat meer proeffoto's schieten, maar uiteindelijk kom je er wel.

Alleen hebben na een tijdje familieleden (inclusief hond) al zo vaak voor proefkonijn moeten spelen dat die voorlopig even genoeg hebben van je hobby. Om toch bezig te blijven ga je dan zoeken naar andere dingen om te fotograferen. Uiteindelijk kom je dan al snel uit op artikelen of andere voorwerpen (die trouwens zeer geduldig zijn) waarvan je een goede foto met de juiste belichting wilt maken.

In mijn zoektocht was uiteindelijk het doosje tomaatjes in de koelkast de klos. Het tomaatje heb ik wat opgepoetst en op een mooi wit glimmend bord gezet. Het bord heb ik op het witte achtergronddoek geplaatst en vervolgens de flitsers opgesteld. Ik heb hierbij beide flitsers met softbox gebruikt.

Eén flitser heb ik van links in een hoek van 45 graden in laten flitsen, en de andere flitser heb ik voor de helft over het bord heen gezet, schuim weg tegen het achtergronddoek in een hoek van 45 graden. Dit heb ik gedaan om zo het bord mooi weg te laten lopen in de achtergrond.

De flitser die van links flitst stond op 1/8 en de achtergrondflitser ongeveer op 1/4 om de achtergrond mooi wit te maken. Na de juiste instellingen op de camera te hebben ingeregeld - f/9.5, 1/125s, ISO 100 - resulteerde het in de volgende foto.

Tomaat


Uiteindelijk vond ik het een geslaagde fotosessie, waarbij je – zoals je ziet – toch lekker bezig kunt blijven in je (thuis)studio zonder 'echte' modellen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

15 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op donderdag 3 september 2009 om 12:56

  Toffe post en helemaal niet duur dat setje, vraagje hoe heb je de flitsen aangestuurd, pocketwizards, een kabel of de flitsers zelf ?

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op donderdag 3 september 2009 om 13:14

  Ik heb de flitsers via de kabel met een flitsschoentje aangestuurd.
  Een draadloze flitsontvanger is ondertussen in bestelling.

 3. Stephanie
  Stephanie schreef op donderdag 3 september 2009 om 14:03

  inderdaad. handige post voor wie met dezelfde ideeën speelt als die die jij hebt uitgevoerd knipoog Bedankt!
  S.

 4. Willy van Dreumel
  Willy van Dreumel schreef op donderdag 3 september 2009 om 16:09

  Mooie foto, Niels!
  Nog een tip bij het fotograferen van fruit: Wrijf de vruchten voorzichtig op met een beetje sesamolie, een drupje op een zachte doek is voldoende. De vruchten knappen er zichtbaar van op en (niet onbelangrijk) ze blijven gewoon eetbaar!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.142 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord