Kennismaking met Profoto flitsers
woensdag 8 januari 2014, 23:43 door Elja Trum | 8.481x gelezen | 1 reactieGisteren was ik op uitnodiging aanwezig bij een workshop van Profoto bij de Nederlandse importeur Mamiya. De workshop werd gegeven door Andrea Belluso en was niet zozeer gericht op het fotograferen, maar meer op de mogelijkheden van het Profoto systeem.
De flitser van Profoto zitten in het hogere segment. Nog boven het systeem van Elinchrom (waar ik zelf mee werk en erg tevreden mee ben overigens). Dat zie je uiteraard terug in de prijs, maar je merkt het ook in de kwaliteit. Zo is bijvoorbeeld een grid voor de flitsers zo stevig gemaakt dat hij niet indeukt als je er per ongeluk iets bovenop legt. Een probleem dat ik wel heb bij mijn Elinchrome grids.
De workshop van Andrea, een Italiaans fotograaf die momenteel vanuit Sweden werkt, ging niet zo zeer over de flitsers, maar vooral over de lichtvormers. Profoto heeft een erg grote collectie accessoires bij hun flitsers waarbij vaak een net weer iets ander effect bereikt kan worden.
Zoomsysteem
Daarbij heeft Profoto ook een uniek zoomsysteem op hun flitsers zitten. Hierbij is het mogelijk de accessoire te verschuiven over de flitskop. Hierdoor wordt het effect van de accessoire net even iets anders. Een verschil dat heel behoorlijk kan zijn (afhankelijk van de accessoire) en waardoor er dus meer mogelijk wordt met slechts één accessoire.
Klik voor een grotere versie
Bovenstaande foto is bijvoorbeeld genomen met één enkele flitser voorzien van een Narrowbeam Travel Reflector. Deze harde lichtbron geeft net kleine verschillen bij de verschillende zoominstellingen. Behalve de instelling voor de zoom is er in deze foto's niks verandert qua instellingen. Wat mij betreft gaat het in deze foto's wel om nuanceverschillen.
Dat was wat mij betreft ook een beetje het nadeel van deze workshop. Van een flinke hoeveelheid accessoires werd niet alleen het belangrijkste verschil in licht getoond, maar ook vaak een aantal nuanceverschillen in het licht door een ander zoomniveau of een andere plaatsing binnen het licht.
Zo nu en dan werd het hierdoor wat saai en dat is natuurlijk jammer in zo'n workshop. Dit kwam waarschijnlijk grotendeels door de insteek van de workshop die zich voornamelijk richtte op dealers van Profoto die de apparatuur aan potentiële klanten moeten kunnen demonstreren en toelichten.
Profoto B1 flitser
Aan het eind werden ook nog de flitsers zelf genoemd. Die zijn werden meer als bijzaak aangehaald; uiteindelijk gaat het om welke 'light shaper' je gebruikt op je flitser. Profoto werkt vanuit het verleden voornamelijk met flitskoppen en losse generators. Dit zal bepaalde voordelen hebben, maar maakt het systeem in mijn ogen wel onnodig omslachtig.
Ze hebben inmiddels echter ook de Profoto D1. Dit is gewoon een monoblock, zoals de meeste flitsers. Hierbij zit de elektronica in de flitskop zelf. Helemaal interessant is de Profoto B1. Deze flitser kan namelijk op een ingebouwde accu werken en is daardoor ook eenvoudiger op locatie te gebruiken.
Met de ingebouwde accu kun je circa 220 keer flitsen op het volledige voormogen van 500 watt. Dat is circa 10 maal zoveel vermogen als een opzetflitser je kan bieden. Erg geschikt voor de stevige klussen op locatie dus. Echt mooi wordt het dan ook nog doordat de flitser ondersteuning heeft voor Canon's TTL systeem (in combinatie met de Air Remote TTL-C trigger, Nikon variant volgt nog).
Al met al was het een interessante kennismaking met het Profoto flitssysteem. Wellicht dat ik binnenkort ook eens een dergelijk setje aan de tand ga voelen in een praktijksituatie.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
1 reactie
-
wim wilmers schreef op dinsdag 14 januari 2014 om 10:42 | reageer
Die profoto B1 staat op verlanglijstje, Bij weinig dealers nog op voorraad en goed dat er nu instructies zijn gegeven, hoewel mij het systeem simpel lijkt te werken. Ben erg benieuwd hoe het ttl systeem reageert bij 2 x B1 op 1 model bijvoorbeeld licht schuin van voren en 1 licht achter of tegenlicht.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Flitsfotografie tip: Zorg voor voldoende flitskracht
door Elja Trum
-
10 lichtopstellingen met een enorme softbox
door Elja Trum
-
Elinchrom komt met nieuwe flitser; de FIVE
door Elja Trum
-
Profoto A10 flitser aangekondigd
door Elja Trum
-
Review: Photo Blocks van Profotonet
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.789 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.