Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erwin Derksen

Urban fotografie in Oost-Europa

zondag 23 mei 2010, 23:14 door | 9.551x gelezen | 4 reacties

Urban fotografie spreekt mij persoonlijk erg aan. Ik mag dan ook graag met een rugzak op plaatsen komen die andere mensen wellicht krankzinnig vinden. Hierbij een reportage van een bezoek aan een verlaten Roemeense mijn, tot midden jaren 90 werd hier een soort van fosfor gedolven. Een mooie tocht door een verlaten fabriek en een al even verlaten dorp.

Ik was in RoemeniŽ en met een aantal mensen hadden we het plan opgevat een stuk te gaan toeren door de omgeving. We kwamen door allerlei mooie dorpjes en moesten zelfs dwars door een weiland rijden (wel zelf de poorten even open en dicht doen knipoog). Uiteindelijk kwamen we op een weg richting de bergen die in een opvallend goede conditie was.

Ook waren er elektriciteitspalen naar boven, vrij ongebruikelijk in totaal verlaten gebieden. Reden genoeg om de weg te volgen. Het werd stiller en stiller, we waren bijna van plan om te keren totdat we in de verte een oude fabriek op de top van een berg zagen staan.

Fabriekshal


Nu ben ik in ieder geval altijd te porren voor 'oude industrie' en aangezien we er toch waren zijn we verder gereden. Het uitzicht werd mooier en mooier en we kwamen steeds hoger in de bergen, totdat daar opeens een slagboom stond. De slagboom was zowaar voorzien een alerte bewaking die ons duidelijk (inclusief hond) te verstaan gaf dat wij daar niets te zoeken hadden.

Hoewel alert, na een kort praatje in ons beste Roemeens en het gezamelijk roken van een peuk gaf de bewaker toe dat het wel erg eenzaam was daarboven en dat hij ons best even rond wilde leiden. Hij had immers tijd zat en op die hoogte kon hij maar ťťn of twee televisiezenders ontvangen. Hoe gaaf is dat!

De grondstof


Achteraf baal ik ervan dat ik toen nog geen spiegelreflex camera had, maar een hybride. Aan de andere kant, ik ben tevreden met de plaatjes en vooral ook met de ervaring. Best creepy als je op een gegeven moment alleen door een totaal verlaten fabriekshal loopt.. De urenbriefjes liggen op de grond, de wind schuurt langs de spanten, mooie plek voor een Duitse krimi of horror.

Na het bezoek aan de fabriek was het tijd voor een bezoek aan het dorp. Onvoorstelbaar, net Chernobyl, totaal verlaten en dat terwijl hier tien of vijftien jaar geleden nog gewoon duizenden mensen woonden en werkten. De Maquette van het dorp staat er nog, net als de talloze bestellijsten, handleidingen, boeken, enzovoorts. De verleiding is groot om iets mee te nemen, maar nee, wat daar is moet wat mij betreft daar blijven!

Verlaten dorp


Er stond zelfs nog een groot huis voor Nicolae en Elena Ceauşescu, helaas was de weg ernaartoe te slecht en bovendien begon het donker en erg koud te worden. Lijkt me fantastisch om ook dit kapitale huis te bekijken, volgens de bewaker was het stel er slechts ťťn keer geweest..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

4 reacties

 1. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op maandag 24 mei 2010 om 11:32  | reageer

  leuke tak van fotografie, waarin ik nog te weinig doe, maar je hebt me weer wakker geschud vrolijk

 2. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op maandag 24 mei 2010 om 13:51  | reageer

  Erg leuk verhaal en ook erg leuk om te doen. Ik hoop binnenkort nog een keer een ritje belgie te kunnen plannen met een aantal om weer een dagje te gaan Urbexen, zeker na het zien weer van deze foto's.

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 25 mei 2010 om 06:35  | reageer

  Mijn fantasie slaat op hol wanneer ik dit lees. Het lijkt me een bijzondere ervaring zo'n spookstadje te 'ontdekken'. Alleen jammer dat je niet meer (kwalitatiief} beeldmateriaal hebt voor een betere indruk. Wellicht een reden om nog eens terug te gaan?

 4. Derk
  Profiel Derk schreef op dinsdag 25 mei 2010 om 15:34  | reageer

  @Elja: Misschien kun je nog wat materiaal toevoegen?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord