Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Urban fotografie rondom Antwerpen

zaterdag 29 augustus 2009, 23:58 door | 22.861x gelezen | 5 reacties

Vandaag ben ik samen met Thomas Dral op pad geweest in België voor een dagje Urban Fotografie. Bij Urban Fotografie ga je op zoek naar leegstaande kastelen, fabrieken en dergelijke. Nog niet zo lang geleden was er hier van Marcel ook een video over Urban Fotografie te vinden. Een goede impuls om het zelf ook eens te gaan proberen.

Via Twitter heb ik rondgevraagd wie er zin had een dagje met me mee op stap te gaan en Thomas reageerde daar op. Net als ik had Thomas ook nog geen ervaring in deze tak van de fotografie, maar we hebben nog wel wat tips meegekregen van doorgewinterde Urbex schieters.

Doel
Onze eerste bestemming was het plaatsje Doel dat vlak bij Antwerpen ligt. Doel moet wijken voor uitbreidingen van de Antwerpse haven en is daardoor grotendeels verlaten. Een echt spookdorpje, vlak over de grens dus. Doel is een ideale bestemming als eerste Urban uitstapje doordat het vrij toegankelijk is en de dorpsbewoners ook niet meer raar opkijken van rondlopende fotografen.

Verlaten huis in Doel


Doel is dan ook een mooie plek om te wennen aan het idee dat je zomaar een verlaten pand binnen loopt. Ook in Doel geldt echter al dat je goed op moet letten waar je loopt. Niet alle vloeren zijn even stevig en in een achtertuin (en je moet vaak even achterom lopen om een open deur te ontdekken) zagen we een overgroeide put zonder deksel. Gevaarlijk als je daar in zou vallen. Ga dus in elk geval nooit alleen op pad!

Krant uit 1957


Kijk niet alleen naar de verlaten hallen en gangen. Soms zitten er mooie details verborgen in kleine dingen. Zo zag ik bovenstaande krant die ooit verstopt heeft gezeten achter het behang. Dit artikeltje ging over de introductie van een nieuwe auto in 1957! Alleen al de schrijfwijze van de Antwerpse krant die gebruikt werd was de moeite van het lezen waard.

Badkamer in Doel


Thomas en ik waren redelijk vroeg aanwezig in Doel. Toen wij er rond negen uur 's ochtends aan kwamen liep er nog bijna niemand op straat, maar in de loop van de ochtend werd het toch wat drukker. Zo kwamen we bijvoorbeeld een drietal andere fotografen tegen.

Sommige van de verlaten huizen in Doel hebben ooit als Luxe villa gediend en sommige huizen zijn slechts rijtjeshuizen. Je kunt het merendeel van de woningen echter gewoon bezoeken. De voordeur staan vaak open (al moet je dus ook vaak even achterom lopen) en ook ontbreken de nodige ruiten zodat je via het raamkozijn een woning binnen kunt komen.

Hof ter Beke
De tweede locatie die we bezochten was Hof ter Beke. Een prachtig oud pand. Om hier naar binnen te komen moet je wel wat prikkeldraad en hekken passeren. Een verboden toegang bord verhoogt de spanning om naar binnen te komen. Hier begint het echter Urbex werk; de toegevoegde spanning maakt deze tak van de fotografie zo leuk.

Eenmaal door het hek is het even zoeken naar een deuropening om in de panden te komen. Binnen is het werkelijk prachtig. Het minimale licht dat binnen valt langs gesloten luiken maakt het fotograferen hier interessant. Wij hadden onze statieven in de auto laten liggen, maar eigenlijk komt een statief op een dergelijke locatie goed van pas.

Hof ter Beke


Meer dan bij Doel moet je hier letten op waar je loopt. Je kijkt hier zo door de kieren in de houten vloeren naar beneden en het is een diepe val. Wandelaars en voorbijkomende auto's zorgen voor de nodige extra spanning als je wegduikt van een raam om gehurkt met met ingehouden adem te wachten totdat ze voorbij zijn.

Hof ter Beke


Let ook hier weer op de details. Behalve rondslingerende rommel zijn er ook veel kleine details te vinden aan deuren en kozijnen.

Wagenwerkplaats Essen
Als afsluiter van de dag reden we langs een wagenwerkplaats in Essen. Hier werden ooit treinstellen gerepareerd, maar inmiddels is het spoor in de enorme hal zelfs weggehaald. De grote ruimte is echter indrukwekkend. Heel veel eer valt hier verder niet te halen; de locatie was eenvoudig toegankelijk en behalve de hal zelf is het eigenlijk al snel saai wat betreft onderwerpen.

Wagenwerkplaats Essen


Al met al heb ik een erg gezellige dag gehad met Thomas. Het Urbex fotograferen is me goed bevallen en zeker voor herhaling vatbaar!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

  1. Marien van Os
    Profiel Marien van Os schreef op zondag 30 augustus 2009 om 02:22  | reageer

    Spannend zo'n urban exploratie, mooi beschreven! En mooie foto's van een ooit levendige omgeving. Het zet je aan het denken. Wie heeft daar rondgelopen met wat voor bedoeling. Als je nog plannen hebt voor een volgende tour dan hou ik mij aanbevolen. Het is denk ik makkelijker dergelijke plaatsen te vinden buiten Nederland, hier vind je dergelijke verlaten plekken nauwelijks naar ik meen...

  2. Mattijs
    Profiel Mattijs schreef op zondag 30 augustus 2009 om 17:16  | reageer

    Dat lijkt me helemaal geen verkeerde dagbesteding! Mooi verslag, misschien is het wel iets om met de fotoclub te gaan doen.

  3. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op zondag 30 augustus 2009 om 18:09  | reageer

    Fraaie sfeerfoto's! Lijkt me idd wel een spannende tak van sport hoor. Wel jammer dat je het statief vergat bij Hof ter Beke, want in zo'n locatie lijkt het me juist een onmisbaar accessoire.

  4. Derk
    Profiel Derk schreef op maandag 31 augustus 2009 om 09:14  | reageer

    Heb dit zelf ook regelmatig gedaan, voornamelijk in oost-europa. Dit is echt super cool om te doen! Zelf heb ik verlaten fabrieksterreinen en spookdorpen verkend. Ga inderdaad echt nooit alleen! En laat de locatie lekker in tact (neem dus geen spullen mee!) want dan blijft alles zoals het was. In Nederland is deze tak van fotogratie lastig, als er al een dergelijk object is is het meestal hermetisch afgezet en loopt er altijd wel iemand rond.

    O Ja, een statief is errug onhandig, want je moet klauteren, klimmen, wegduiken en snel zijn knipoog Bovendien (mijn ervaring) met een dikke spiegelreflex trek je toch de aandacht en dat is niet altijd handig of wenselijk. Pak je fotospullen dus in een rugzak en houd je SLR onder je jas of zo tot het moment daar is.

  5. Marcel Wiegerinck
    Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op woensdag 2 september 2009 om 18:54  | reageer

    Ik zie het al mooie platen en een herkenbaar verhaal. Je hebt vast lekker geslapen die avond!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord