Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Leen Koper

Waarom veel geld uitgeven en je rot sjouwen?

zaterdag 11 januari 2020, 13:13 door | 9.064x gelezen | 45 reacties

Jarenlang -ruim 40 jaar- ben ik beroepsfotograaf geweest. Daar hoorde sjouwen met apparatuur onverbrekelijk bij. Ook in mijn vakanties, als ik lekker vrij wilde fotograferen, ging een zware uitrusting mee. Ik mocht toch niets tekort komen?

Meestal gebruikte ik een Mamiya 645 body en een stuk of 10 vrij zware objectieven om maar voldoende kwaliteit te kunnen bieden aan mijn klanten.

Mamiya M645 body

Bovendien, deed ik als lid van de BIPP (British Institute of Professional Photography) regelmatig mee aan wedstrijden in de sectoren huwelijks- en portretfotografie en daar was het met kleinbeeld toch wel erg behelpen qua kwaliteit. Eigenlijk “not done”.

En, regelmatig met oorkondes naar huis gaan was ook een ruime beloning voor al het sjouwwerk.

Digitaal is licht!


In 2002 ging ik echter, als een van de eerste beroepsfotografen, digitaal werken. Wat een enorm verschil qua gewicht; geen groter gemak dan die twee Fuji reflexcamera's met maar een paar zoomobjectieven. Dat was alles wat ik nodig had.

Met die 6 megapixel daarvan maakte ik zelfs productfoto's die de hele zijkant van een vrachtwagen bedekten. Wedstrijden, waar ik redelijk vaak aan deelnam, waren ineens geen probleem meer qua scherpte van de prints. Een hele nieuwe wereld was opengegaan! De Mamiya en de Zenza Bronica moesten het veld ruimen.

Fujifilm Finepix S2 Pro 3657

Fuji S2

Na die Fuji S2 kwamen een Fuji S3, twee S5's en later een Nikon D80, D90, D7000, D700 enzovoorts. Intussen nam het aantal objectieven ook weer toe en, hoeveel lichter het geworden was, toch liep ik weer met een behoorlijk gewicht te sjouwen.

Want ja, als de begeerte eenmaal toeslaat, dan koop je er toch steeds weer een ander objectief bij. En dan nog een en nog een…..

Nikon d80 d700

Nikon D80 en D700

Klein cameraatje


Op de lange duur werd toch ook deze last te zwaar naar mijn zin. Op bezoek bij een collega met een fotowinkel liet die mij een Panasonic G6 zien voor een zeer schappelijk prijsje met een 14-42mm en een 45-150mm objectief.

Enigszins wantrouwend, kon zo'n klein cameraatje wel doen wat ik wilde, besloot ik hem toch te kopen en er ging toen plotseling een geheel nieuwe wereld voor mij open. Intussen is die G6 alweer verschillende keren vervangen door andere Panasonics en nu ben ik volkomen tevreden met mijn twee GX80's en -natuurlijk- weer teveel objectieven.

Ik gebruik echter meestal uitsluitend een 14-140mm zoomobjectief een een 9-18mm objectief van Olympus. Een beperkt aantal keren gaat de 100-300mmmee. Zo kan ik op stap met in de rechter jaszak mijn groothoekzoom en eventueel in de linker jaszak de 100-300mm.

Panasonic DMC G6
Panasonic DMC G6

Licht én goedkoop!


Omgerekend kom ik zo uit op, omgerekend naar full frame, een bereik van 18mm tot 600mm. En dat, zonder tas, want de camera hangt altijd over mijn schouder, voor bij elkaar, inclusief 100-300mm, nog geen 2.000 euro.

Nou is de prijs niet het belangrijkste voor mij. Vooral het gewicht telt. Neem ik de 100-300 niet mee, dan kom ik slechts aan 840 gram. Inclusief de relatief zware 100-300 van 520 gram, dan moet ik 1.360 gram 'sjouwen'.

De 9-18mm en de 14-140mm samen (ongeveer 15-210mm op APS-C en op full frame 18-280mm) komen aan 420 gram; vergelijk dat maar eens met bijvoorbeeld Canon, waar alleen al de 28-200mm bij een aanzienlijk kleiner -wel zes keer kleiner- bereik al zo'n 500 gram weegt.

Nu zegt zoiets niet alles; objectieven zijn moeilijk te vergelijken op formaat en/of gewicht alleen. Net als camera's verschillen zij. Alhoewel, mijn 16 megapixel camera is voor mij goed genoeg.

Panasonic Lumix GX80

Panasonic Lumix GX80

En afdrukken?


Als zelfs een 6 megapixel camera voldoende was om indertijd 60 bij 90 centimeter afdrukken in een voor die tijd uitstekende kwaliteit af te drukken, dan is mijn 16 megapixel nu ruimschoots voldoende.

Zeker als je, zoals de meesten doen, je foto's nauwelijks nog afdrukt, maar uitsluitend op het internet plaatst. En wil ik afdrukken, nou, dan is 16 megapixel zeker wel voldoende.

En, bovendien, bedenk wel, dat als je groter gaat printen dan wordt de beschouwingsafstand óók groter.. Denk maar aan die vrachtwagen met 6 megapixel.

Je kunt natuurlijk ook discussiëren over de 'extra's' die zo'n duurdere camera biedt. Nou, die heb ik echt niet nodig. Ik beheers zelfs het menusysteem nauwelijks en sta dan ook regelmatig voor raadsels als ik weer een of ander knopje per ongeluk ingedrukt heb.

Voor 'gewoon' fotograferen van landschappen, dieren, portretten, bruiloften en dergelijke is dat ook echt niet noodzakelijk. En dat is toch het werk dat de meeste amateurfotografen maken. En mocht mijn camera die ene opname niet kunnen maken omdat hij mogelijkheden tekort komt?

Lastige opnames maar even niet


Nou, dan maak ik die gewoon niet. Als je kosten en gewicht rekent dan is dat een opname waar je flink voor moet sjouwen èn betalen. Ik word daar absoluut niet ongelukkiger onder.

Daarbij komt nog, dat ik daar nog nooit mee te maken heb gehad; alles kon tot nog toe probleemloos plaats vinden. Ik kan alleen niet onder water fotograferen, maar daar heb ik ook geen enkele behoefte aan.

Zijn die drie objectieven alles wat ik heb? Nee, natuurlijk niet. Ik heb ook nog een Tamron 300mm spiegelobjectief, de Sigma 19 en 60mm en de unieke soft-focuslens Dreamagon van 90mm. Het 'moet ik ook hebben'-virus is aan mij ook niet helemaal voorbijgegaan, net als met wat filters, tussenringen en de 11 (!) tassen die ik nog steeds bezit.

Het enige probleem is nog een statief; daar heb er nog vier van. De twee zwaarste heb ik al weg gegeven. De rest moet voorlopig maar in mijn auto blijven liggen. Maar ze blijven nog steeds erg lastig om mee te nemen. Als daar nou eens een lichte, handzame oplossing voor was!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Leen Koper

Over de auteur

Leen Koper woont en had tot voor kort een fotostudio in Zierikzee. Na ruim 40 jaar als fotograaf gewerkt te hebben, houdt hij zich nu voornamelijk bezig met landschapsfotografie. Als beroepsfotograaf heeft hij in de loop der jaren vele internationale prijzen gewonnen en gaf les en ook regelmatig seminars in Engeland, België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

45 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op zaterdag 11 januari 2020 om 17:32  | reageer

    Ik snap je helemaal.
    En toch... kocht ik weer een spiegelreflex. Budget was één reden, dat ik mijn mooie lens kon blijven gebruiken een tweede. En de dokter had me aangeraden wat aan mijn conditie te gaan werken. Dus dat was nummer drie vrolijk

  2. gast schreef op zaterdag 11 januari 2020 om 17:54  | reageer

    Ik begrijp het helemaal. Maar als de jaren gaan tellen worden die spiegelreflexen toch wel erg zwaar. Het lijkt wel of ze elk jaar zwaarder worden, ook al is het dezelfde uitrusting.....vrolijk

  3. gast schreef op zondag 12 januari 2020 om 13:34  | reageer

    Ik ben ook een tijdje nu bezig met een spiegelloze. wat een gedoe met die schermpjes. je zit meer te klikken dan te fotograferen. geef mij maar een echte camera D7000 van Nikon

  4. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op zondag 12 januari 2020 om 14:10  | reageer

    Ik heb ook de D7000 gehad, heb even ook problemen gehad met het wennen aan het schermpje in plaats van een "echte" zoeker, maar het wende snel. Vooral het gemak van lekker laag boven de grond fotograferen zonder eerst een kuiltje voor je kin te hoeven graven was heerlijk. Als je meer moet "klikken" dan voorheen weet ik niet hoe jij fotografeert; het komt allemaal toch op hetzelfde neer, diafragma, sluitertijd en ISO-waarde? Behalve het gewicht is er mijns inziens geen verschil..

  5. Sjaak de Jonge
    Sjaak de Jonge schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 11:37  | reageer

    Hoi Leen, leuk dat ik je hier weer tegenkom in 1988 heb je onze trouwreportage gedaan en nog steeds vragen mensen waar heb je die mooie foto's laten maken.

  6. Truus Nijland
    Truus Nijland schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 12:33  | reageer

    Groot gelijk Leen! Ik ben van de spiegelreflex Canon 7D overgegaan naar de Fuji. Dat had ik jaren eerder moeten doen, hij is superlicht, is vele malen scherper en de Fuji lenzen zijn super! En niet te vergeten het statief die je altijd nodig heb bij urbex fotografie. Ik gebruik nu een reisstatief!

  7. Freddy Van Erp
    Freddy Van Erp schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 12:34  | reageer

    En wat gezegd van Olympus die nu weer een knappe systeem camera op de markt heeft gezet! Super licht en bovendien een camera die zeker een plaatsje mag hebben tussen de grote. Maar zoals me dikwijls opvalt krijg je alleen de topmerken in reviews besproken in de meeste foto tijdschriften

  8. rogier
    rogier schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 13:18  | reageer

    Honderd % gelijk en waarheid. rondzeulen met een canon 5DII, en meerdere lenzen Kilo's materiaal... En met in haar jaszak een 1GXmarkIII maakt mijn vrouw, waanzinnig goede foto's. Er zijn uiteraard beperkingen, maar ook veel voordelen. En je ziet ze steeds meer, zeulen en pronken met mastodonten camera's...

  9. PixelDude Raoul
    Profiel PixelDude Raoul schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 13:18  | reageer

    Ik heb een 5 jaar geleden resoluut gekozen voor een 4/3 crop 2 van Olympus, de E-M1 ... en omdat alles zo licht was kocht ik er twee van. Nu plaats ik mijn meest gebruikte zoomobjectieven (12-40, equivalent 24-80 en 40-150, equivalent 80-300, beiden 2.8 in volle zoom, op de 2 camera's en hoef ik in de natuur niet van objectief te wisselen. Ik neem in een ultra lichte borstzak nog enkele andere attributen mee zoals extra batterijen, kuismateriaal enkele andere objectieven (groothoek, extra lichtgevoelige prime, ...) of flits afhankelijk wat ik zinnens ben te fotograferen. Alles bijeen nog geen 5kg, inclusief borstzak. Een statief neem ik uitsluitend mee voor echt lange sluitertijden of nachtfotografie. Immers, uit de hand fotograferen tot 1/20 om niet boven ISO 1000 met een 12-40 (24-80 equivalent) te moeten gaan levert geen onscherpteproblemen op (leve de stabilisatoren). En, ... nog geen moment spijt van gehad. Glas is immers (veel te) zwaar.

  10. gast schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 13:48  | reageer

    wat denk je van een carbonstatief, die is toch wel wat lichter?

  11. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 14:02  | reageer

    @ Sjaak de Jonge: Ik ben blij, dat je nog steeds geniet van je album; daar maken we het voor, is het niet?
    @ Truus Nijland: Fuji is altijd ook superieur geweest in zijn kleuren. Ik ben zelf overgestapt op m4/3 omdat de objectieven zoveel in gewicht scheelden. Bij Fuji heb je nog steeds iets zwaardere nodig, al scheelt het niet zo vreselijk veel.
    @ Freddy van Erp: Net als bij Panasonic, daar mogen we nog meer klagen over gebrek aan interesse bij de tijdschriften; die zijn voornamelijk geïnteresseerd in wat de massa gebruikt. Logisch, maar er wordt inderdaad wel erg weinig aandacht geschonken aan het m4/3 systeem. En dat, terwijl er door de comptabiliteit van de bajonet van de twee eigen merken allerlei objectieven van zeer hoge kwaliteit beschikbaar zijn. Meer dan van elk ander merk. Jammer dat er nog zo weinig van Sigma of Tamron etc. beschikbaar is.
    @ Rogier: Vergeet niet dat een grote camera en objectieven ook een statussymbool zijn. Hoe groter de camera, hoe meer aanzien je verwerven kan. Een beetje van 'wie heeft de grootste'. vrolijk
    @ Pixeldude Raoul: ik vind zelfs de 2,8 objectieven te zwaar. Ik mis wel eens de onscherpte van grote diafragmaopeningen, maar ja, dan ga ik wat verder afstaan en kies een dubbele brandpuntsafstand.

  12. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 14:04  | reageer

    Een carbonstatief heb ik al, maar is net zo onhandig....

  13. Ad
    Ad schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 14:06  | reageer

    Helemaal mee eens, gr Ad

  14. PixelDude Raoul
    Profiel PixelDude Raoul schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 14:17  | reageer

    @rogier
    'En je ziet ze steeds meer, zeulen en pronken met mastodonten camera's...' ... en er nog altijd niks van bakken. knipoog Het is niet de camera die het hem in de eerste plaats doet, wel 'het manneke' (of vrouwke, om niet te discrimineren).

  15. Stef
    Profiel Stef schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 14:54  | reageer

    Kan ik helemaal berijpen Leen Kooper. Ik fotografeer ook vanaf het analoge tijd perk met enige tussenpauze. Ben vorig jaar overgestapt op MFT Olympus en heb er helemaal geen spijt van gehad. Lekker licht, handig en pak in mijn fototas van 24x16x15cm. de camera en vijf lenzen. Meestal neem ik er maar twee of drie mee. Mijn Canon fullframe en crop camera's liggen nu al anderhalf jaar in de kast. Ben er vroeger ook in getrapt met camera's kopen met een grote sensor. Je maakt geen betere foto's, wat het uiteindelijk wordt bepaal je zelf en niet het toestel. Niet iedereen ziet dit zo, heb je geen problemen met grote en zware apparatuur gewoon blijven gebruiken. De extra mogelijkheden op de MFT en andere kleine camera's zoals focusstacking uit de hand, vijfvoudige beeldstabilisatie, live composite enz. zijn meegenomen. Ben dik tevreden dat ik het pakezel tijdperk achter mij heb kunnen laten.....

  16. R. van Os
    R. van Os schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 14:58  | reageer

    Schitterende foto's meneer Koper. Ik onderschrijf uw keuze helemaal. Ben momenteel mij ook aan het orienteren naar een micro 4/3 camera. Twijfel nog tussen een GX80 en een G80.
    Is een borststatief geen oplossing voor u? Ik gebruikte in mijn analoge tijd zo'n "eenpoter" als geen statief wilde meenemen.

  17. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 15:19  | reageer

    R van Os, ik heb voor de GX80 gekozen omdat hij (en iets goedkoper was) een neerklapbaar display had. Bij mijn G6 'ergerde' ik mij altijd een beetje aan het 'naast de camera' moeten kijken. Een 'Hasselblad' gevoel. (heb ik ook nog even
    gehad, dat is pas zwaar!)

  18. Louis
    Louis schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 15:44  | reageer

    Pro's en contra's zul je altijd hebben en ik denk dan, fotografeer met datgene wat goed in je hand ligt en waar je je goed bij voelt. Mijn dochter slaagt erin om met een klein Canon-pocketcameraatje op een foto beter een impressie of een compositie weer te geven dan ik met mijne Nikon D7200. Om maar te zeggen ... het is de fotograaf die de foto maakt en het toestel dat het registreert. Maar laat nu Panasonic net dat merk zijn (waarbij zowel volgens mijn dochter alsook ikzelf) we de kleuren nooit relatief waarheidsgetrouw vonden. Groen had een blauwe zweem en een huidskleur was iets te rood. We hebben beiden onze "Pana" van de hand gedaan en soms (afhankelijk van de gelegenheid) wisselen we wel eens van toestel

  19. Matt
    Matt schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 15:45  | reageer

    Een ander alternatief is een alles in 1 camera.

    Ik overweeg een Sony RX10 MK IV aan te schaffen. Ongeveer 1 kg zwaar, 20 megapixel 1" sensor, super goede AF en een superieure 24-600mm (35mm equivalent) F2.8 - 4 Zeiss lens.

  20. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 16:12  | reageer

    @ Louis: ik heb totaal geen klagen over de kleuren van mijn Panasonics. Bovendien, ik ga altijd uit van een RAW-bestand, dan kan ik altijd mijn tinten eventueel aanpassen. En terwijl ik -als voormalig beroepsfotograaf- zelf toch uitermate kritisch ben voor wat betreft kleuren. Hooguit breng ik de verzadiging iets terug, die is redelijk hoog, maar ja, dat is wat de meeste mensen juist op prijs stellen.

  21. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 16:15  | reageer

    @ Matt: Een heel goed alternatief. Maar het is wèl wat zwaarder.

  22. Wil
    Wil schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 16:31  | reageer

    Door fysieke omstandigheden gedwongen een paar jaar geleden een lichtere mirroless camera gekocht/moeten kopen; Canon M5 met 11-22 en 18-150. Voor al mijn stads / urbex / architectuurtochten tochten meer dan voldoende (niemand heeft ooit het verschil met FF foto's opgemerkt). Superlicht en alles pas bij wijze van spreken in mijn broekzak
    Voor (vogel) safari/macro gebruik ik nog altijd een FF met macro- of supertelelens. In deze gevallen hoef nauwelijks te sjouwen.
    Het beste van beiden werelden in mijn geval ... en mijn gewrichten varen er wel bij

  23. Louis
    Louis schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 16:41  | reageer

    @ Leen: ik twijfel niet aan uw keuze en uw landschapsfoto's spreken mij enorm hard aan, het zijn echte pareltjes maar net als bij het beoordelen van een foto zijn er ook mensen met verschillende smaken qua kleuren. Bijkomend feit, wij -mijn dochter en ik- kennen niks van foto's nabewerken, enkel een foto rechtzetten en een beetje bijsnijden, dat lukt nog net knipoog

  24. Peter Heins
    Peter Heins schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 17:30  | reageer

    Het gewicht is bij mij ook precies de reden dat ik overgestapt ben naar mirrorless. Mijn Canon 760D 's verkocht en nu 2 Canon M5 's met wat eos-m lenzen. En wat je zegt vaak neem ik alleen de 11-22mm mee voor landschappen en op vakantie maak ik de meeste foto's met de eos-m 15-45mm . Een combinatie die nauwelijks 500 gram weegt. Een verademing. En kwalitatief rete scherpe en gedetailleerde foto's.

  25. Wyb Mylius
    Wyb Mylius schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 17:42  | reageer

    Nou hoor ik steeds verhalen over die ellendig zware reflexen. Maar er zit voor sommige mensen ook een stevig voordeel aan dat gewicht. Ik heb al een aantal jaren last van een tremor. Anders gezegd : trillende handen. En zeker als ik wat gespannen ben, b.v. doordat ik iets zie waarvan ik denk dat ik daar een pracht van een plaatje van kan schieten. Een telefooncameratje is dan helemaal not done. Maar wat ben ik dan blij met mijn Nikon D 7200 en daaraan vast mijn 18-300 lens van het oude, zware type, nog afgezien van het anti-trilknopppie op de lens.
    Ik weet best dat ik op kwaliteit inlever t.o.v. vast glas, maar mijn hobby kan ik blijven tenminste uitoefenen.
    En dat is een andere kant van het ellendige gewicht.
    Met hobbygroet, Myl.

  26. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 20:04  | reageer

    @ Louis: Als je niets van de RAW-verwerking weet, dan kan ik je maar één ding aanraden: probeer het eens een keer. Het nadeel: je bent na een paar keer volkomen verkocht. Er opent zich een hele wereld van mogelijkheden. Je beperkt jezelf enorm door uitsluitend Jpeg te fotograferen. En het klinkt ingewikkeld, maar is echt dood en doodsimpel. En, je wordt er al snel steeds beter in. Echt waar!

  27. Ron Westra
    Ron Westra schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 20:13  | reageer

    Ik heb een kleine Canon gehad de G7II ,ik maakte er leuke foto,s mee en inderdaad hij is erg licht en makkelijk mee te nemen.
    Maar mijn moeder heeft me geschapen met grote handen oh oh oh wat een gepiel zo,n kleine camera....dus weer een spiegelreflex gekocht de Canon77D (niet te zwaar en te groot)
    het was toch wel weer lekker om bij de juiste knopen te komen met me vingers en niet bang te zijn dat de camera uit me handen valt
    oplossing ik neem me objectief mee wat ik wil fotograferen bijv kleine insecten dan de macro lens grote dieren en landschap me 70-300 en meer niet....scheelt een bak gewicht
    Groetjes Ron westra

  28. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 22:02  | reageer

    @ Wyb Mylius. Vroeger, toen ik nog jong was, zwoer ik bij het gewicht van de camera, hij kon niet zwaar genoeg zijn om trillingen op te vangen. Wat dat betreft kan ik je goed begrijpen. Maar met de beeldstabilisatie (bij een aantal merken zelfs dubbele beeldstabilisatie) van tegenwoordig is dat achterhaald. Maar in jouw specifieke geval kan dat anders liggen.

  29. Kees Kouwenberg
    Kees Kouwenberg schreef op dinsdag 14 januari 2020 om 22:05  | reageer

    Precies om die reden heb ik nu een Sony RX100, Naast mijn Canon 5D MkIII en Fuji X-pro1. Het meeneemgemak en het vaak niet nodig hebben van de mogelijkheden die een uitgebreidere camera heeft. Pro opnames: Canon, Op pad om te fotograferen: Fuji, Altijd bij me: Sony.

  30. PixelDude Raoul
    Profiel PixelDude Raoul schreef op woensdag 15 januari 2020 om 09:34  | reageer

    Toegegeven. Wanneer je een systeem mirrorless aankoopt heb je ineens veel vraagtekens bij de veelvuldige keuzes die je bij ontelbare instellingen kan maken. Ik werd er door overrompeld en koos een poos voor automatisch om eerst al die instellingen te leren begrijpen. Ik fotografeerde wel vanaf dag één in RAW, volgens mij een must. Wanneer ik meer begrip vergaarde over de mogelijkheden stuurde ik alles in M(anueel) aan tot ik begreep dat dat volkomen zinloos was. Vermits ik voornamelijk geïnteresseerd ben in natuur en landschappen ging ik snel over naar A(pertute), dus diafragmaregeling, omdat voor mij scherptediepte primair is. Wanneer ik dan eens vogels in de vlucht of een meute rennende honden wil fotograferen schakel ik snel naar S(luitersnelheid). Ik vond op u-tube meerdere goede filmpjes over mijn Olympus E-M1, weliswaar in het Engels – misschien een handicap voor sommigen onder ons – tot ik op een dag op een serie stootte waar ik echt de ogen van opende … wat een eenvoud in gebruik kan je hebben éénmaal je je voor jouw de meest geschikte instellingen hebt gezet. Ik heb nu zowel in mijn viewer als op mijn scherm de kleuren blauw voor de onderbelichte delen en rood voor de overbelichte. Twee draaikoppen te bedienen, één om het diafragma te kiezen, één om de juiste belichting te kiezen (geen rood of blauw te zien). Wanneer ik ze beide blijf ontwaren kan ik vliegensvlug de HDR knop indrukken om ook met dat probleem korte metten te maken. Ik hoef zelfs geen histogram meer te bekijken. Een ander enorm voordeel … ik zie ogenblikkelijk door mijn viewer of op het scherm ‘wat’ het fotoresultaat zal zijn. En inmiddels ben ik zo ver in deze technologie geëvolueerd dat ik ook 80% van alle ander mogelijke setting begrijp en kan toepassen (soms even ‘na’ nadenken).

    Het sprookje is waarheid geworden. Canon en Nikon stelden jaren aan een stuk de vraag: Spiegeltje spiegeltje ... en op een dag kregen ze als antwoord ‘Maar de mirrorless is duizendmaal mooier dan jij’.

    PS: weet je dat inmiddels ‘Sony’ de allergrootste fabrikant ter wereld van camera’s is geworden en niet langer Canon of Nikon?
    Andere merken worden vaak miskent, ook Olympus. Olympus bezit de meest geavanceerde stabilisatoren, is robuust en weersbestendig (niks nodig van regensleeves of ander ongemak, gewoon op de borst in de regen). En weet je dat Olympus wereldleider is in de medische camera’s? De onze gekende camera’s is voor hen een secundaire markt. Wie gelooft er nog langer dat ook zij niet aan de top staan?

  31. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op woensdag 15 januari 2020 om 10:18  | reageer

    @ PixelDude Raoul: Inderdaad, Olympus en Panasonic worden vaak onderschat. Hebben ze de technologie niet zelf in huis, dan wordt samenwerking gezocht met ondernemingen die dat wel in huis hebben. De m43 sector doet in niets meer onder voor de traditionele grootmachten.
    En je methode voor landschapsfotografie is m.i. volkomen juist; ik gebruik ook altijd de A-stand. Op M fotograferen is normaal nutteloos, tenzij je wilt laten zien dat je een "echte" fotograaf bent, zoals veel Amerikanen schijnen te doen. Je hebt immers de belichtingscompensatieknop (mooi scrabblewoord!) niet voor niets.

  32. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op woensdag 15 januari 2020 om 16:01  | reageer

    Opmerkelijk; een blijde boodschap voor een superzware camera én een enthousiast verhaal over een superlicht-gewicht.

    Een 5DM5 [ter vervanging van de M3] of toch over naar een f.f. systeemcamera?

  33. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op woensdag 15 januari 2020 om 20:20  | reageer

    @ Hans van Sterkenburg: Gelukkig zijn er meerdere meningen mogelijk; ik heb hier de mijne weergegeven. Zowel uit het oogpunt van (vooral) gewicht als kosten vind ik zelf M4/3, zowel Panasonic als Olympus, erg aantrekkelijk. Maar dat had ik al verteld.

  34. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op woensdag 15 januari 2020 om 21:43  | reageer

    De 4-kant is bijzonder fraai. Wat ontbreekt is de handleiding.
    Meneer Koper?

    Groet.
    Hans.

  35. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op woensdag 15 januari 2020 om 22:31  | reageer

    @Hans van Sterkenburg: wat bedoel je met de 4-kant?

  36. Paul Laarman
    Paul Laarman schreef op donderdag 16 januari 2020 om 12:58  | reageer

    Helemaal gelukkig met je artikel. Om dezelfde redenen koos ik voor de Olympus OMD E-M10 II, vergelijkbaar met de Panasonic. Maar ik was nu eenmaal fan van Olympus sinds mijn eerste OM 1 uit 1974. Ik heb zelfs een adapter om o.a. mijn oude 50 mm 1.4 lens te gebruiken maar in de praktijk gebruik ik vrijwel alleen een 12-40, 40-150 en 75-300 lens. En dat is allemaal al zwaar genoeg. Ik ben overigens geen prof maar een enthousiaste amateur.

  37. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op donderdag 16 januari 2020 om 13:11  | reageer

    @Paul Laarman: Blij dat je er gelukkig mee bent. Ik herken het maar al te goed. In het begin had ik er een beetje spijt van dat ik voor Panasonic gekozen had in een opwelling; Olympus was toch een naam in de fotowereld. Maar later had ik volkomen vrede met mijn keuze, ondanks dat Panasonic een nieuwkomer was.

  38. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op donderdag 16 januari 2020 om 20:52  | reageer

    Met 4-kant doel ik op de landschapsfoto met water en koeien. Een rechthoek foto vergroot tot een 4-kant en daar vervolgens een ‘schilderij’ van maakte.

    Groet,
    Hans

  39. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op donderdag 16 januari 2020 om 22:44  | reageer

    @ Hans van Sterkenburg: dat staat omschreven in het desbetreffende
    artikel; anders weet ik niet wat je bedoelt met "handleiding".

  40. Martin
    Martin schreef op vrijdag 17 januari 2020 om 09:38  | reageer

    Een full frame vergelijken met een compacte 4/3 blijft appels met peren vergelijken. En full frame dslr vs mirrorless? Ik gebruik al een tijdje een EOS R naast een 5DmkIV. De R is wat lichter en compacter, maar het verschil is niet groot genoeg om de dslr aan de wilgen te hangen. Voor beweging en sport blijft een optische zoeker en een grotere accu capaciteit een groot voordeel. Ook 2 card slots nemen ruimte in bij een 5D. Bij portret met open diafragma is de eye-af van de R weer een voordeel. Compact kan een voordeel zijn, maar het is niet het enige wat telt.

  41. Gerrit
    Gerrit schreef op vrijdag 17 januari 2020 om 09:47  | reageer

    Herkenbare verhalen. Ik 'gok' nog steeds op twee paarden tegelijk. Op vakantie of fototripjes gaat de koffer met Nikon D750 en een paar kilo zoom/prime kwaliteit lenzen mee voor de echt mooie plaatjes en eveneens gaat mee een klein tasje met de Nikon J5 met 2 zoomlensjes en een prime(pje) voor als we de stad in gaan of gewoon een stukje wandelen. Bij mooi weer zie ik soms het verschil niet eens. Pas bij minder licht springt de D750 eruit. En altijd in RAW schieten natuurlijk.

  42. Leen Koper
    Profiel Leen Koper schreef op vrijdag 17 januari 2020 om 18:00  | reageer

    @ Martin: natuurlijk heeft een full frame voordelen, vooral als je erg groot gaat afdrukken. Maar ja, wie drukt er nog groot af? Bij sport is een optische zoeker inderdaad gemakkelijker, maar ja, ik fotografeer geen sport. Een accu verwisselen kost nagenoeg geen tijd, het is alleen gemakkelijk als het niet hoeft.
    Dat verhaal van portretten bij volle opening is een hardnekkig gerucht dat door allerlei tijdschriften hardnekkig in stand wordt gehouden. Bij 1,8 op full frame is het risico van onscherpte op het tweede oog veel te groot. Dat fabeltje is vooral door Amerikanen in de wereld geholpen en is net zo hardnekkig als Trump zelf, maar geen enkele beroepsfotograaf gebruikt het, het zijn uitsluitend amateurs die het doen. Beroepsfotografen uit de US trouwens ook niet, zoals ik tijdens mijn seminars gemerkt heb. Allemaal minimaal F4.

  43. Hans van Sterkenburg
    Hans van Sterkenburg schreef op vrijdag 17 januari 2020 om 18:02  | reageer

    Gokken doe ik niet. En zoveel gewicht scheelt het u ook weer met een mlff. Uiteraard heeft de ontwikkeling van de techniek mijn interesse. Maar meer nog dan dat, mijn ontwikkeling als fotograaf.

    Een ieder bedankt voor zijn bijdrage aan dit onderwerp.
    Veel plezier achter en met uw liefhebberij.

  44. PixelDude Raoul
    Profiel PixelDude Raoul schreef op vrijdag 17 januari 2020 om 18:28  | reageer

    Ik heb nog nooit groter afgedrukt dan 60x40 cm maar tot die fotomaat zie je geen enkel maar dan ook geen enkel verschil tussen een FF of een recente m4/3. Zulke m4/3 heeft meer dan voldoende pixels. Wanneer je billboard wenst af te drukken, ja dan ga je wel een verschil zien wanneer je er met je neus ophangt ... maar dan zie je de foto niet vrolijk.
    En zoals Leen zegt, alleen hobbyisten gebruiken een 1.2 of 1.8 omdat dat zogezegd 'beter' is voor portretfotografie. Gebruik een groter diafragma en laat het model zich wat verder van de achterwand opstellen, ... beter.
    En voor heel snel bewegende sportactiviteiten bestaan er andere hulpmiddelen. Ik plaats dan een viewfinder op mijn Olympus E-M1. Ik gebruik die viewfinder vaak ook op mijn 70-150 objectief samen met een 1.2 convertor die mijn diafragma dan slechts van 2.8 naar 4 terugschroeft. Ik beschik zo over een zoom tot een equivalent van 420mm ... en klein dat dat is ... en licht dat dat is. Batterijen? Geen probleem: er zit een extra grip met extra batterij onder, en nog altijd klein en minimaal in gewicht. De overschakeling van de ene naar de andere batterij gebeurt automatisch. Nog 2 extra batterijen mee in de zak en ik ben vertrokken voor een 1000 tal of meer foto's om en rond de 15MB. Ik heb inderdaad maar één slot, dat is waar, maar het nieuwe Olympus vlaggeschip heeft er 2.
    Een FF met een m4/3 vergelijken is citroenen met limoenen vergelijken, maar zeker geen appelen met peren. En ik vind limoenen lekkerder.

  45. PixelDude Raoul
    Profiel PixelDude Raoul schreef op vrijdag 17 januari 2020 om 19:19  | reageer

    Ik bedoelde uiteraard een 'groter' diafragmanummer, geen grotere opening voor portretfotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.810 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord