Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Leen Koper

Waarom veel geld uitgeven en je rot sjouwen?

zaterdag 11 januari 2020, 13:13 door | 8.334x gelezen | 45 reacties

Jarenlang -ruim 40 jaar- ben ik beroepsfotograaf geweest. Daar hoorde sjouwen met apparatuur onverbrekelijk bij. Ook in mijn vakanties, als ik lekker vrij wilde fotograferen, ging een zware uitrusting mee. Ik mocht toch niets tekort komen?

Meestal gebruikte ik een Mamiya 645 body en een stuk of 10 vrij zware objectieven om maar voldoende kwaliteit te kunnen bieden aan mijn klanten.

Mamiya M645 body

Bovendien, deed ik als lid van de BIPP (British Institute of Professional Photography) regelmatig mee aan wedstrijden in de sectoren huwelijks- en portretfotografie en daar was het met kleinbeeld toch wel erg behelpen qua kwaliteit. Eigenlijk “not done”.

En, regelmatig met oorkondes naar huis gaan was ook een ruime beloning voor al het sjouwwerk.

Digitaal is licht!


In 2002 ging ik echter, als een van de eerste beroepsfotografen, digitaal werken. Wat een enorm verschil qua gewicht; geen groter gemak dan die twee Fuji reflexcamera's met maar een paar zoomobjectieven. Dat was alles wat ik nodig had.

Met die 6 megapixel daarvan maakte ik zelfs productfoto's die de hele zijkant van een vrachtwagen bedekten. Wedstrijden, waar ik redelijk vaak aan deelnam, waren ineens geen probleem meer qua scherpte van de prints. Een hele nieuwe wereld was opengegaan! De Mamiya en de Zenza Bronica moesten het veld ruimen.

Fujifilm Finepix S2 Pro 3657

Fuji S2

Na die Fuji S2 kwamen een Fuji S3, twee S5's en later een Nikon D80, D90, D7000, D700 enzovoorts. Intussen nam het aantal objectieven ook weer toe en, hoeveel lichter het geworden was, toch liep ik weer met een behoorlijk gewicht te sjouwen.

Want ja, als de begeerte eenmaal toeslaat, dan koop je er toch steeds weer een ander objectief bij. En dan nog een en nog een…..

Nikon d80 d700

Nikon D80 en D700

Klein cameraatje


Op de lange duur werd toch ook deze last te zwaar naar mijn zin. Op bezoek bij een collega met een fotowinkel liet die mij een Panasonic G6 zien voor een zeer schappelijk prijsje met een 14-42mm en een 45-150mm objectief.

Enigszins wantrouwend, kon zo'n klein cameraatje wel doen wat ik wilde, besloot ik hem toch te kopen en er ging toen plotseling een geheel nieuwe wereld voor mij open. Intussen is die G6 alweer verschillende keren vervangen door andere Panasonics en nu ben ik volkomen tevreden met mijn twee GX80's en -natuurlijk- weer teveel objectieven.

Ik gebruik echter meestal uitsluitend een 14-140mm zoomobjectief een een 9-18mm objectief van Olympus. Een beperkt aantal keren gaat de 100-300mmmee. Zo kan ik op stap met in de rechter jaszak mijn groothoekzoom en eventueel in de linker jaszak de 100-300mm.

Panasonic DMC G6
Panasonic DMC G6

Licht én goedkoop!


Omgerekend kom ik zo uit op, omgerekend naar full frame, een bereik van 18mm tot 600mm. En dat, zonder tas, want de camera hangt altijd over mijn schouder, voor bij elkaar, inclusief 100-300mm, nog geen 2.000 euro.

Nou is de prijs niet het belangrijkste voor mij. Vooral het gewicht telt. Neem ik de 100-300 niet mee, dan kom ik slechts aan 840 gram. Inclusief de relatief zware 100-300 van 520 gram, dan moet ik 1.360 gram 'sjouwen'.

De 9-18mm en de 14-140mm samen (ongeveer 15-210mm op APS-C en op full frame 18-280mm) komen aan 420 gram; vergelijk dat maar eens met bijvoorbeeld Canon, waar alleen al de 28-200mm bij een aanzienlijk kleiner -wel zes keer kleiner- bereik al zo'n 500 gram weegt.

Nu zegt zoiets niet alles; objectieven zijn moeilijk te vergelijken op formaat en/of gewicht alleen. Net als camera's verschillen zij. Alhoewel, mijn 16 megapixel camera is voor mij goed genoeg.

Panasonic Lumix GX80

Panasonic Lumix GX80

En afdrukken?


Als zelfs een 6 megapixel camera voldoende was om indertijd 60 bij 90 centimeter afdrukken in een voor die tijd uitstekende kwaliteit af te drukken, dan is mijn 16 megapixel nu ruimschoots voldoende.

Zeker als je, zoals de meesten doen, je foto's nauwelijks nog afdrukt, maar uitsluitend op het internet plaatst. En wil ik afdrukken, nou, dan is 16 megapixel zeker wel voldoende.

En, bovendien, bedenk wel, dat als je groter gaat printen dan wordt de beschouwingsafstand óók groter.. Denk maar aan die vrachtwagen met 6 megapixel.

Je kunt natuurlijk ook discussiëren over de 'extra's' die zo'n duurdere camera biedt. Nou, die heb ik echt niet nodig. Ik beheers zelfs het menusysteem nauwelijks en sta dan ook regelmatig voor raadsels als ik weer een of ander knopje per ongeluk ingedrukt heb.

Voor 'gewoon' fotograferen van landschappen, dieren, portretten, bruiloften en dergelijke is dat ook echt niet noodzakelijk. En dat is toch het werk dat de meeste amateurfotografen maken. En mocht mijn camera die ene opname niet kunnen maken omdat hij mogelijkheden tekort komt?

Lastige opnames maar even niet


Nou, dan maak ik die gewoon niet. Als je kosten en gewicht rekent dan is dat een opname waar je flink voor moet sjouwen èn betalen. Ik word daar absoluut niet ongelukkiger onder.

Daarbij komt nog, dat ik daar nog nooit mee te maken heb gehad; alles kon tot nog toe probleemloos plaats vinden. Ik kan alleen niet onder water fotograferen, maar daar heb ik ook geen enkele behoefte aan.

Zijn die drie objectieven alles wat ik heb? Nee, natuurlijk niet. Ik heb ook nog een Tamron 300mm spiegelobjectief, de Sigma 19 en 60mm en de unieke soft-focuslens Dreamagon van 90mm. Het 'moet ik ook hebben'-virus is aan mij ook niet helemaal voorbijgegaan, net als met wat filters, tussenringen en de 11 (!) tassen die ik nog steeds bezit.

Het enige probleem is nog een statief; daar heb er nog vier van. De twee zwaarste heb ik al weg gegeven. De rest moet voorlopig maar in mijn auto blijven liggen. Maar ze blijven nog steeds erg lastig om mee te nemen. Als daar nou eens een lichte, handzame oplossing voor was!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Leen Koper

Over de auteur

Leen Koper woont en had tot voor kort een fotostudio in Zierikzee. Na ruim 40 jaar als fotograaf gewerkt te hebben, houdt hij zich nu voornamelijk bezig met landschapsfotografie. Als beroepsfotograaf heeft hij in de loop der jaren vele internationale prijzen gewonnen en gaf les en ook regelmatig seminars in Engeland, België, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk.

45 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 11 januari 2020 om 17:32

  Ik snap je helemaal.
  En toch... kocht ik weer een spiegelreflex. Budget was één reden, dat ik mijn mooie lens kon blijven gebruiken een tweede. En de dokter had me aangeraden wat aan mijn conditie te gaan werken. Dus dat was nummer drie vrolijk

 2. gast schreef op zaterdag 11 januari 2020 om 17:54

  Ik begrijp het helemaal. Maar als de jaren gaan tellen worden die spiegelreflexen toch wel erg zwaar. Het lijkt wel of ze elk jaar zwaarder worden, ook al is het dezelfde uitrusting.....vrolijk

 3. gast schreef op zondag 12 januari 2020 om 13:34

  Ik ben ook een tijdje nu bezig met een spiegelloze. wat een gedoe met die schermpjes. je zit meer te klikken dan te fotograferen. geef mij maar een echte camera D7000 van Nikon

 4. Leen Koper
  Profiel Leen Koper schreef op zondag 12 januari 2020 om 14:10

  Ik heb ook de D7000 gehad, heb even ook problemen gehad met het wennen aan het schermpje in plaats van een "echte" zoeker, maar het wende snel. Vooral het gemak van lekker laag boven de grond fotograferen zonder eerst een kuiltje voor je kin te hoeven graven was heerlijk. Als je meer moet "klikken" dan voorheen weet ik niet hoe jij fotografeert; het komt allemaal toch op hetzelfde neer, diafragma, sluitertijd en ISO-waarde? Behalve het gewicht is er mijns inziens geen verschil..

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord