Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Wees verstandig, koop niet wat anderen nodig hebben

zondag 23 juli 2023, 14:41 door | 1.686x gelezen | 5 reacties

Koop jij wel eens foto apparatuur of accessoires die uiteindelijk in de kast blijven liggen? Dingen waarvan blijkt dat je ze toch niet nodig hebt? Dan ben je niet de enige. Vraag je daarom elke keer af, of je de dingen die je op het punt staat om te kopen ook echt nodig hebt.

Dit klinkt misschien wat vreemd, maar het gebeurd nog steeds veel te vaak. We worden als fotograaf altijd en overal bewust gemaakt van handige accessoires die onmisbaar zouden zijn. Soms zijn ze te goedkoop om te laten liggen, andere keren kosten ze een fortuin.

Nando accessoires 1

Alles wat je kunt bedenken is verkrijgbaar. De vraag is, heb je het echt nodig?

Vraag jezelf af of je die accessoires ook echt nodig hebt. Het kan zelfs gebeuren dat ze een oplossing beloven voor problemen die niet eens bestaan. Laat je niet verleiden tot de aanschaf van dingen die je nooit nodig zal hebben.

In feite geldt dit ook voor objectieven, flitsers, fototassen, en nog veel meer. Een goed voorbeeld is een 50mm objectief, dat volgens velen onmisbaar is voor de fotograaf. Zat jij ooit verlegen om een dergelijk objectief? Of is de noodzaak (goed bedoeld) aangepraat door je omgeving?

Begrijp me niet verkeerd, 50mm is een fantastisch brandpunt, en de lensopening is heerlijk om mee te werken. Maar koop het niet omdat iemand anders erg veel profijt van heeft. Je koopt het voor jezelf, en als de noodzaak er niet is, is het zonde van het geld.

Nando 50mm canon

Een klein compact en relatief goedkoop 50mm objectief. Hoewel door sommigen de hemel ingeprezen, is het de vraag of jij er iets aan hebt.

Voel je daarom nooit verplicht om foto apparatuur te kopen, en koop vooral niet wat anderen nodig hebben. Pas wanneer het blijkt dat je zelf iets echt mist, waardoor je beperkt wordt in je fotografie, is het tijd om te gaan winkelen. Eerder niet.

Heb jij wel een apparatuur of accessoires gekocht die achteraf niet van nut zijn? Vertel het in een reactie onder dit bericht. Wees niet verlegen, iedereen heeft dat wel eens gedaan.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op maandag 24 juli 2023 om 08:00  | reageer

  Over die 50mm, vroeger had iedereen hem omdat dat de kit-lens was die bij je camera zat. (verschil met kit lenzen van nu is, dat de 50 bijna altijd wel heel goed was).
  Hij was goed, niet duur en lekker compact.(zelfs de f1.4 was nog te doen, maar meeste hadden of de f1.8 of 2.0). Dus iedereen had hem.
  En dat stigma is blijven hangen, je hebt er 1 nodig. Met verschil, dat de 50mm van nu groot en duur zijn (meeste althans). Dus heb je er 1 nodig? niet echt. Is hij handig? dat wel, zeker de oudere compactere.
  heb er zelf nog 2 (een 1.4 en een 1.8) en gebruik ze toch nog regelmatig. Ze zijn toch nog (voor mij althans) de beste keus als er zeer weinig licht is.

 2. Nando
  Profiel Nando schreef op dinsdag 25 juli 2023 om 09:52  | reageer

  Mijn keuze voor weinig licht is een flitser knipoog

 3. Leo Bayezt
  Leo Bayezt schreef op dinsdag 25 juli 2023 om 17:24  | reageer

  ...een prima voorbeeld ...heb je wel een flitser nodig...☆☆☆

 4. Bob De Vos
  Bob De Vos schreef op woensdag 26 juli 2023 om 08:47  | reageer

  Waarom niet in onze photofacts community een rubriek "te koop" om al die overbodige stofverzamelaars aan te bieden. Wellicht is er iemand die er wel plezier aan beleefd.

 5. Bernt
  Bernt schreef op woensdag 26 juli 2023 om 17:08  | reageer

  Misschien niet altijd even goed/subliem maar Chinese merken zijn prima voor die ene keer dat je denkt dat je zo een lensje nodig zou kunnen hebben. En tweedehands is er genoeg. Meer dan.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.186 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord