Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Wees verstandig, koop een goed statief

vrijdag 21 juli 2023, 15:30 door | 1.896x gelezen | 5 reacties

Een statief is voor sommigen onmisbaar, voor anderen een last. Sta je op het punt om een statief te kopen? Wees dan verstandig en koop een goed statief. Laat je niet teveel verleiden door een goedkoop statief. In dit geval kan goedkoop je erg duur komen te staan.

Dit is geen dreigement, hoewel het misschien zo kan overkomen. Het is een waarschuwing. Het is uit ervaring, niet de eigen ervaring maar van wat ik bij anderen gezien heb. Een goedkoop statief geeft een groot risico dat je kostbare camera en objectief valt.

Nando statieven op een rij

Er zijn veel soorten statieven verkrijgbaar. Wees verstandig en bespaar er niet te veel op.

Misschien moet het niet hebben over een goedkoop statief, maar over een slecht statief. Goedkoop hoeft namelijk niet altijd slecht te zijn. Het gaat erom dat je zorgt voor een echt degelijk statief. Je moet je foto apparatuur er veilig aan kunnen toevertrouwen.

Een slecht statief is niet stabiel, valt snel om, of houdt je camera niet in een vaste positie. De poten schuiven moeilijk in of uit, of je kunt ze niet goed vast zetten. Er zit speling op de statiefkop, of de knoppen draaien niet lekker.

Nando statief in het water

Een goed statief kun je vertrouwen, zelfs in het water. Vertrouw jij jouw statief ook?

Gebruik je een statief dat een of meer van deze problemen heeft? Dan heb je waarschijnlijk geen degelijk statief, of een defect statief. Want dat laatste kan ook. In beide gevallen zou ik mijn camera niet aan een dergelijk statief durven toevertrouwen. Jij wel?

Een statief moet stevig zijn, je moet er je kostbare camera op zetten. Wees daarom verstandig en geef liever wat meer uit aan een degelijk statief, dan dat je erop bespaart. Elke besparing die je daarbij denkt te doen, kan averechts uitvallen als je camera stuk valt.

Dit betekent niet dat je het duurste statief dat er te krijgen is moet kopen. Dat is het andere uiterste, en waarschijnlijk nergens voor nodig. Ga daarom altijd naar een winkel en probeer het uit. Je zult al snel merken wat wel en wat niet werkt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

5 reacties

 1. Mac
  Mac schreef op maandag 24 juli 2023 om 07:52  | reageer

  Je zegt het inderdaad goed, een goedkope statief hoeft niet slecht te zijn.
  En als je een niet al te groot budget hebt kan je toch nog een goed statief kopen. Je moet dan gewoon goed kijken naar aanbiedingen. Gewoon dagelijks de sites bekijken of je een statief ziet die goed afgeprijsd is.
  Heb zo zelf een carbon statief kunnen kopen voor 99€, omdat het model eruit ging en de winkel het merk (slik) niet meer ging verkopen. Dus ze wilden van de inventaries af.
  ( en net als met lenzen en tassen, 1 statief is niet genoeg vrolijk)

 2. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op dinsdag 25 juli 2023 om 14:29  | reageer

  Nando, je hebt groot gelijk. Er gaat niets boven een goed statief. Jaren geleden heb ik een tripod gekocht van het Nederlandse merk Redged. Of dat een goed statief is volgens jouw normen, kan je over redetwisten. Heel duur was hij niet en de bijgeleverde statiefkop (balhoofd) is in ieder geval waardeloos in mijn ogen.
  Ik heb later een nieuw statiefkop gekocht van Sirui. Daar ben ik uitermate tevreden over.
  In verband met mijn mobiliteit en stabiliteit die behoorlijk achteruit is gegaan (ik kan niet meer stilstaan zonder steun), heb ik begin dit jaar besloten om een goede monopod te kopen. Dat is de Sirui P-325FS geworden. Deze monopod gebruik ik nu bijna altijd tijdens het fotograferen, want ik heb er zelf ook steun aan en kan nu wel staand fotograferen. Zonder die monopod moet ik om te fotograferen altijd gaan zitten.
  De statiefkop van Sirui die ik al had, zit nu op de monopod. De tripod gebruik ik nu enkel nog bij lange sluitertijden, macrofotografie en in de studio. De monopod gaat nu altijd mee als ik op pad ga. Hij heeft ook 3 uitklapbare pootjes aan de onderzijde en dat is best handig. Als ik het middenstuk er tussenuit haal kan het ook als tafelstatief gebruiken. Multifunctioneel dus.

 3. Paul
  Paul schreef op dinsdag 25 juli 2023 om 18:23  | reageer

  Helder. Maar niet alleen je kostbare camera staat erop.
  Als je een beetje tele wilt gebruiken, kan het gewicht aardig oplopen,men ook dan moet het zaakje stabiel blijven. Ik ben geen kapitaal krachtig persoon, heb dankzij een mazzeltje een D500, en gebruik daarop van tijd tot tijd de Sigma 150-600, die combinatie weegt een kilo of 3.5 wat voor veel statieven best wel zwaar is. Jaren terug een Giottos aangeschaft (alu, de fiber was me te duur) die zelf ook een kilootje of 4 is. Een hele sjouw, maar dan staat het wel stevig, hoewel het balhoofd het nog wel moeilijk heeft.

 4. Mac
  Mac schreef op woensdag 26 juli 2023 om 08:58  | reageer

  @Donald. Ook voor Redged geldt, het ligt eraan wat je hebt. Ik heb zelf 2 redged statieven en 1 monopod.
  De monopod is geweldig. 1 statief is ok (zeker als je henniet helemaal uitschuift. ), bal hoofd ervan is ruk. Het andere statief is goed, met een goed balhoofd.
  Heb ook een schommelkop van redged (2ehands aangeschaft) En die is ook gewoon erg goed.

  @Paul, voor de combinatie met de sigma kan je beter een schommelkop aanschaffen. Als je die 2ehands aanschaft hoeven ze niet duur te zijn.

 5. Donald Willemsen
  Donald Willemsen schreef op woensdag 26 juli 2023 om 16:15  | reageer

  @Mac , de tripod die ik heb van Redged is de TST-423K met bijgeleverde balhoofd. Voor zover mij bekend bestaat Redged niet meer, al zal je er nog wel tripods van kunnen kopen.
  De tripod gaat nog, maar het balhoofd is dus rommel. Redged maakte tripods in verschillende prijsklassen. Er zullen er zeker ook goede bij zijn.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord