Ontvang het boek de Straatfotobijbel en laat jouw straatfoto beoordelen - Nu 149 euro voordeel! Word nu lid!
Liesbeth van Asselt

Hoe kan het dat een flitser beweging bevriest en een ledlamp niet?

donderdag 29 december 2022, 15:51 door | 1.902x gelezen | 0 reacties

Als we de flitssterkte instellen, hebben we het vaak over 'de flitser harder zetten' of 'de flitser zachter zetten'. Eigenlijk klopt dat niet. Wat we namelijk in werkelijkheid doen is de flitser langer, respectievelijk korter later flitsen.

In onderstaande tabel heb ik een overzicht opgenomen van de flitsduur van de gemiddelde flitser bij de diverse instellingen. Deze flitsduur vind je in de specificaties van je flitser.

Vermogen flitsduur

De korte flitspuls die een flitser geeft bij een laag vermogen, biedt ons de mogelijkheid om met behulp van flitsers beweging te bevriezen. En dat geeft legio creatieve mogelijkheden!

Creative Light Art


De ervaring leert dat vanaf een 'sterkte' van 1/8 de meeste bewegende onderwerpen wel scherp op de foto staan. Vergelijk het maar met een sluitertijd van 1/6.000, ook dan zijn de meeste bewegende onderwerpen wel scherp.

Fotografeer je echt snelle onderwerpen zoals sommige sporters, dan is soms een lagere 'flitssterkte' nodig om ze echt scherp op de foto te krijgen.


Creative Light Art maken


Door ledlampen te combineren met flitslicht ontstaan er veel creatieve mogelijkheden. Wil je hier zelf ook eens mee aan de slag? Bekijk dan mijn cursus Creative Light Art.

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 creatieve workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers en paintsplash.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

46.646 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord