Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Winterpret! Fotograferen in de sneeuw

dinsdag 9 februari 2021, 15:30 door | 3.729x gelezen | 1 reactie

We hebben er lang naar uitgekeken en daar is ie dan eindelijk: Koning Winter. Yeahhh! Nederland is omgetoverd in een witte wereld. De hele week werd er al over gespeculeerd.

De droom van een elfstedentocht kan zomaar werkelijkheid worden en wij fotografen zijn ook lyrisch: deze hele week blijft het wit en (ijs)koud! Ga je mee op pad?

Ben jij een fotograaf die al heel vroeg op je favoriete plek staat om de maagdelijke witte wereld op de foto te zetten? Of kijk je het toch liever even aan en ga je wat later op pad wanneer er code rood is afgegeven?

Het weer afgelopen weekend was guur en koud met zelfs sprake van een sneeuwjacht. Op de onbeschutte delen van het land waaide het windkracht 6 of zelfs meer.

Laura Winterpret 4


Mijn sneeuwschoenen staan al klaar bij de voordeur, handenwarmers in de(hand)schoenen en batterijen van de camera opgeladen. Vol ongeduld trappel ik om al dat wit vast te leggen! Ik verheug me enorm op een grote witte speeltuin.

Laura Winterpret


Ik heb van tevoren wat tips gelezen. Een reserve accu in mijn warme broekzak gestoken en de ISO van de camera heb ik alvast op 1600 gezet. Ik wil de sneeuw mooi wit op de foto krijgen in plaats van grijs of grauw. Ik ga dus flink plussen!

Ik kies een telelens met een flinke zonnekap om het glas droog en schoon proberen te houden (Canon 70-200mm f/4). Paraattas mee zodat ik hem snel kan pakken en weer opbergen. Ook stop ik een flitser in mijn tas. Ik wil proberen sneeuwvlokken op de foto te bevriezen.

En dan stap ik buiten in de snijdende kou. Oei, het is wel echt heel erg koud. Ogen beginnen te tranen en als je ook nog een bril draagt zoals ik, zie je al snel niets meer. Op internet zien de winterplaatjes er allemaal zo mooi en aantrekkelijk uit, hoe krijgen ze dat voor elkaar vraag ik me af?

Laura Winterpret 5


Nog een paar straten door en ik sta aan de rand van het buitengebied. Het waait en sneeuwt zo hard dat ik geen hand meer voor mijn ogen zie. Laat staan dat het me lukt om een fatsoenlijke foto te maken.

Er over lezen is een, maar ook daadwerkelijk foto's maken in deze sneeuwstorm...

Maar ik ben een doorzetter. Mijn beslagen bril verdwijnt in mijn jaszak, de muts trek ik diep over mijn oren, de buffy voor mijn gezicht en op mijn Sorel Caribou winterlaarzen trotseer ik de sneeuwstorm en loop richting het bos.

De wind slaat de sneeuw recht in mijn gezicht. Een foto maken lukt alleen wanneer ik mijn rug tegen de wind draai. Gelukkig, wanneer ik het bos bereik, valt de wind weg. Wat een verademing!

Laura Winterpret 7


Ik monteer de flitser op mijn camera en ga proberen de foto te maken die ik in mijn hoofd heb. Ik zoek een plek in het bos waar de achtergrond nog donker is. Zodat de sneeuwvlokken nog zichtbaar zijn.

Mijn flitser staat op manual (M) wat betekent dat ik een maximale sluitertijd van tussen 1/125 en 1/200 heb. Ik varieer daarbij met het diagfragma en de ISO om te zien wat het effect is op de vallende sneeuw. Mijn zoeker toont een sneeuwlandschap omgeven door een bokeh van sneeuwbollen.

Laura Winterpret 3


Ik besluit de witbalans op Kelvin 3700 te zetten waardoor de camera er een blauw en koud beeld van maakt. En ja, dat sluit precies aan bij hoe het ook voelt deze ochtend! Voor een eerste keer ben ik opgetogen dat me dit gelukt is.

Laura Winterpret 2


Het is drie uur later wanneer ik thuis kom, terwijl ik voor mijn gevoel maar een uurtje ben weggeweest. Ik heb het niet koud gehad, maar de praktijk wees wel uit dat ik niet "blindelings" mijn instellingen weet te vinden. Ik zie dat dan maar als een leermomentje knipoog

Laura Winterpret 6


Oh ja, voor ik het vergeet, haal niet gelijk de camera uit je tas, maar zet 'm op een koele plek om te acclimatiseren. Hiermee voorkom je dat er iets kapot gaat of dat zich condens in je camera vormt. Haal desnoods buitenshuis al het geheugenkaartje eruit, zodat je je foto's snel kunt bekijken.

Voor nu ga ik lekker genieten van hete chocomelk en wens jullie de komende week veel foto - schaats - sneeuwballen gooien plezier!!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

1 reactie

  1. Karijn
    Karijn schreef op woensdag 10 februari 2021 om 11:20  | reageer

    Sprookjeswereld!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.748 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord