Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Erik Nevels

Sneeuwklokjes fotograferen op een andere manier

vrijdag 3 maart 2023, 11:40 door | 4.113x gelezen | 4 reacties

Op mijn foto-jaarkalender zie ik dat de sneeuwklokjes weer aan de beurt zijn. Hoe ga ik ze dit jaar vastleggen? Geen herhaling van hoe ik het vorig jaar heb gedaan maar nieuwe invalshoeken!

Er is alweer een jaar voorbij. Ik weet nog waar ik vorig jaar op de grond lag om macro-foto's van sneeuwklokjes te nemen: bij de Wittsee in Duitsland, vlak over de grens bij Venlo.

Dit jaar zoek ik deze voorjaarsbloeiers samen met mijn fotomaatje dichter bij huis. We gaan naar kasteel Horn, in het Midden-Limburgse plaatsje Horn. Het kwik nadert vandaag de 20 graden. Waren de klokjes vorige week nog dicht, vandaag gaan ze zeker open.

Al vroeg zijn we ter plekke. Het zonnetje zet de honderden sneeuwklokjes in een schitterend licht. De dauw laat het veld glinsteren en vol goede moed gaan we aan de slag op zoek naar ….. ja waarnaar eigenlijk?

Sneeuwklokjes genoeg maar hoe pak ik ze dit jaar aan? Met tegenlicht, laag standpunt en met de macrolens. Zover is duidelijk. Een los exemplaar of een groepje?

Twee stuks naast elkaar, beiden scherp op het groene kernblad of juist achter elkaar, eentje scherp en de ander vaag op de achtergrond? Door een groepje heen fotograferen? Wat wordt mijn achtergrond? Zit er misschien een beestje op de bloemen?

Mijn favoriete diafragma f2.8 of toch iets knijpen voor wat meer scherptediepte? Er staan ook sneeuwklokjes aan de rand van de vijver. Welke mogelijkheden bieden die? Hoe dan ook, ik ga op zoek naar iets anders dan anders.

Dauwdruppels


Speurend over het natte gras ontdek ik dauwdruppels. Die geven de mogelijkheid van fraaie bokeh die ontstaat wanneer ik de druppels op de achtergrond tegen de zon in fotografeer. Maar ik kan ze natuurlijk ook zelf tot onderwerp maken.

Enkele weken geleden ontdekte ik dat druppels als een soort spiegel werken. Een onderwerp in de achtergrond verschijnt dan in het klein, op de kop en ragscherp in de druppel. Echt macrowerk om dit voor elkaar te krijgen!

Zowaar lukt het me nu ook een sneeuwklokje in de druppel te zien. Het scherpstellen luistert zeer nauw. Bij gebrek aan een pittenzak schroef ik mijn toestel op mijn tafelstatiefje waarmee ik de camera laag bij de grond kan opstellen. Gelukkig is er nauwelijks wind en hangt de druppel stil wat ruimte geeft om aandacht aan de compositie te besteden.

Met hulp van de functie 'scherpstelvergroting' kan ik vervolgens exact handmatig scherpstellen. Om de camera niet te bewegen met afdrukken gebruik ik de zelfontspanner.

Voor de zekerheid herhaal ik het scherpstelproces enkele malen en maak meerdere opnamen. Mijn eerste 'andere' sneeuwklokjes staan op de geheugenkaart.

20210225 Horn Kasteel opname zonder titel 7303618

Sony A7 mark III, 90mm, f/2.8, 1/250s, ISO 400


Mist


Mijn volgende uitdaging is een grote groep sneeuwklokjes die door het verwarmende zonlicht hun kelken al hebben geopend. Easy, de groepen staan voor het oprapen. Maar ik wil iets extra's, een bepaalde sfeer.

Als ik zorg dat er tussen de lens en het onderwerp nog andere sneeuwklokjes staan ontstaat een diffuus, sereen beeld. Het lijkt wel mistig en de scherpte wordt ondergeschikt, al zorg ik wel dat deze op het kernblad van een sneeuwklokje aan de rechterkant komt te liggen, zodat het oog een rustpunt heeft.

20210225 Horn Kasteel opname zonder titel 7303781

Sony A7 mark III, 90mm, f/3.2, 1/250s, ISO 100

Gehakkelde aurelia


Terwijl de zon het kwik richting de voorspelde 20 graden doet stijgen, is daar opeens een vlinder. Verrast ga ik staan en volg ik het gefladder. Terwijl ik mijn camera-instellingen aanpas loop ik behoedzaam naar de plek waar de gehakkelde aurelia is neergestreken.

Hij blijkt echter nog niet geheel zeker zijn zaak en vliegt van bloem tot bloem. Dan lijkt hij de ware te hebben gevonden en waag ik mijn kans. Ik ga plat op de grond in het gras liggen en kijk hem nu hem op ooghoogte aan.

Tijd om nog te verschuiven voor een betere compositie neem ik niet. Terwijl het diertje op de bloem heen en weer wandelt maak ik diverse opnamen. Dan gaat ie er vandoor en zie ik hem die dag niet meer terug.

20210225 Horn Kasteel opname zonder titel 7303717

Sony A7 mark III, 90mm, f/2.8, 1/800s, ISO 200

Highkey


Als we na een theepauze rond het kasteel lopen valt mijn oog op een steil hellinkje met een paar verspreid staande sneeuwklokjes. Dat biedt de mogelijkheid om een klokje eens van van onderaf te fotograferen.

Ik heb mijn statief met kantelbare middenkolom niet bij me dus ga ik hier uit de hand fotograferen. Het klapschermpje komt goed van pas want door de zoeker kijken is er in deze situatie niet bij.

Het beeld is prachtig. De gele bloemkern die je normaal niet ziet, schittert nu omgeven door 3 kelkblaadjes. Uit de hand is het lastig het gele hart scherp te krijgen.

Voor de zekerheid maak ik daarom verschillende opnamen waarbij ik bovendien nog varieer in de mate van overbelichting. Een highkey sneeuwklok. Heel anders dan ik ze vorig jaar maakte!

20210225 Horn Kasteel opname zonder titel 7303785

Sony A7 mark III, 90mm, f/3.2, 1/500s, ISO 100


Cursus Macrofotografie


Wil je je meer verdiepen in macrofotografie? Dan zou je de cursus macrofotografie of de Masterclass Macrofotografie volgen bij Photofacts Academy.


Je kunt deze en andere cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.
Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 3 maart 2023.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 20 maart 2021, 13:31.

Erik Nevels

Over de auteur

Steeds weer boeiend en op zoek naar de essentie! Dat is wat fotograferen in de natuur voor mij is. Gefocust op het landschap of het onderwerp in diens omgeving tracht ik meer dan alleen te registreren. Een continue uitdaging waarvan ik elke keer volop geniet. Meer foto's? Volg mij op Instagram en/of kijk op mijn website Website

4 reacties

  1. Karin de Jonge
    Karin de Jonge schreef op dinsdag 23 maart 2021 om 12:06  | reageer

    Weer een heel heldere en toegankelijke column, Erik! Fijn geschreven.

  2. Robert
    Robert schreef op dinsdag 23 maart 2021 om 12:38  | reageer

    Fraaaiii Erik !
    Fotoschiet groet Robert

  3. Erik
    Profiel Erik schreef op dinsdag 23 maart 2021 om 21:16  | reageer

    @Karin. Dank je Karin! We gaan vrolijk verder met bloggen!

  4. Erik
    Profiel Erik schreef op dinsdag 23 maart 2021 om 21:17  | reageer

    @Robert. Bedankt Robert voor je enthousiaste reactie!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.841 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord