Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 tips voor creatieve portretfoto's (zonder Photoshop)

vrijdag 13 december 2019, 14:14 door | 8.379x gelezen | 2 reacties

Wil je dat jouw portretfoto's er echt uit springen, dan moet je een beetje extra creativiteit toevoegen. Dat kan natuurlijk achteraf in Photoshop, maar leuker is om direct tijdens het fotograferen iets extra's te doen om bijzondere portretfoto's te maken.

In dit artikel vijf tips om je op weg te helpen een vleugje extra creativiteit aan jouw portretten toe te voegen.

1. Speel met lensflare


Lensflare is normaal iets wat je probeert te voorkomen in je foto's. Het kan echter ook juist een leuk creatief effect geven.

Het prettiger is dat je er niks bijzonders voor nodig hoeft te hebben. Zorg ervoor dat er een felle lichtbron(een flitser of gewoon zonlicht) achter je model in beeld (of net uit beeld) staat en je bent al een heel eind.

Objectieven zijn tegenwoordig eigenlijk te goed. Er zitten vaak coatings op die lensflare voorkomen. Het kan daardoor helpen als je objectief een beetje stoffig is. Eventueel kun je een filter op je objectief zetten die viezig is. Zo krijg je snel lensflare.

Je kunt ook beuwst een oud objectief gebruiken. Bijvoorbeeld eentje die je van Marktplaats plukt. Vaak heb je wel een adapter nodig om zo'n objectief op je moderne camera te kunnen gebruiken.

Foto door Gabriel Brandt (via Unsplash)

Foto door Gabriel Brandt

2. Houd iets voor je objectief


Iets voor je beeld plaatsen is altijd ene leuke manier om een apart effect te krijgen. Je kunt ergens 'doorheen schieten', zodat hetgeen voor je beeld een waas wordt in je foto.

Ook kun je bijvoorbeeld een stukje glas, spiegel of bijvoorbeeld je telefoon gebruiken om een reflectie toe te voegen in je beeld.

Vera


Bij bovenstaande foto heb ik mijn iPhone onder in beeld gebruikt om een stukje reflectie toe te voegen. Je kunt zo een saaie lege plek opvullen. De reflectie valt ook voor een klein deel over haar shirt, haar en gezicht. Daardoor is het meer dan gewoon een onscherpe achtergrond.

3. Gebruik creatieve objectieven


Bij Lensbaby hebben ze zich gespecialiseerd in objectieven die voor een bijzonder effect in je foto zorgen. Met de meeste Lensbaby's kun je bijvoorbeeld het focusvlak in je beeld verleggen (shiften).

Onderstaande foto is gemaakt met de Velvet 85. Een objectief dat zorgt voor een soort gloed over je beeld en een beetje een vintage uitstraling.

Lensbaby Velvet 85

Lensbaby Velvet 85 - Foto door Ute Reckhorn

Lensbaby heeft trouwens ook de Omni. Een filter systeem waarbij je op handige wijze stukjes glas voor je lens kunt plaatsen. Een beetje zoals in de tip hiervoor, maar dan een systeem dat specifiek voor dit doel gemaakt is.

Cursus over Lensbaby's
Wil jij weten welke Lensbaby's er zijn en hoe je ze kunt gebruiken om creatieve en bijzondere foto's te maken? Bekijk dan de cursus Werken met Lensbaby's bij Photofacts Academy.

» Bekijk direct: Cursus Werken met Lensbaby's

Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld tilt-shift objectieven of speciale soft-focus objectieven.

4. Geef je beeld kleur


Een leuke manier om een portret eruit te laten springen is door met kleurgels te werken. Dit zijn kleurfilters (feitelijk stuken gekleurd plastic) waarmee je licht een bepaalde kleur kunt geven.

Je zet de kleurgel voor je lichtbron en zo krijgt het licht de kleur van de kleurgel. Kleurgels werken ook erg goed in combinatie met rook. De rook krijgt dan ook de kleur van de gel die je gebruikt hebt.

Anna


5. Voeg water toe


Op een warme dag aan het fotograferen? Dat is een goed moment om ook eens met water te spelen tijdens een shoot. Op zo'n warme dag kun je je model ook echt nat maken, of zelfs onder water foto's maken.

Brenda


Is het wat minder warm, dan kun je bijvoorbeeld ook door een met regendruppels bedekt raam fotograferen.

Danien


In de foto hierboven staat model Danien overigens achter een stuk plexiglas in mijn studio. Met een plantenspuit heb ik het plexiglas natgespoten.

In plaats van water kun je natuurlijk ook gaan voor verf, poeder of rook. En vergeet niet dat je de effecten ook kunt combineren.

Let bij dit soort shoots extra goed op je apparatuur. Vocht en elektronische apparatuur gaat meestal niet heel goed samen (al kunnen de meeste camera's wel wat hebben).

Jouw creatieve tips?


Heb jij nog leuke manieren om creatieve portretten te maken?
Deel ze in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 december 2019.
De eerste publicatiedatum is maandag 16 september 2019, 16:32.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

2 reacties

 1. Laurent
  Laurent schreef op woensdag 18 september 2019 om 09:22  | reageer

  Ben blij dat zulke dingen nu plots wel allemaal mogen, zo worden mijn mislukte foto's van vroeger plots coole trendy foto's knipoog

 2. georges osten
  georges osten schreef op woensdag 18 september 2019 om 10:57  | reageer

  Het was interessant
  Grt,osten

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord