7 Tips voor Boudoirfotografie
maandag 13 juli 2020, 20:10 door Elja Trum | 12.628x gelezen | 5 reactiesBoudoirfotografie is een fotografiestijl waarbij je iemand sensueel op de foto zet. Vaak gaat het om lingerie of (bedekt)naakt. De foto's worden soms gemaakt in een studio, maar meestal in een hotel- of slaapkamer.
Vroeger was het boudoir van een vrouw een kamer waar een vrouw zich omkleedde. Het was voor mannen niet geoorloofd er te komen, vandaar de bijzondere aantrekkingskracht voor hen. Dat is ook de reden om voor een intieme setting te kiezen bij boudoirfotografie.
Bij dit soort foto's gaat het in het bijzonder om de intieme sfeer en de emotie. Het mag wel wat sensueel zijn, als je het maar stijlvol houdt.
Liever kijken dan lezen?
1. Raak je model niet aan
Je wilt dat je model op zijn of haar gemak is tijdens een boudoirshoot. Je model geeft zich letterlijk (bijna) bloot. Probeer dus te zorgen voor een prettige sfeer. Dat gaat het beste door gewoon te praten met je model, zo leer je elkaar kennen en wordt het vaak al snel gezellig tijdens een shoot.
Raak je model in principe niet aan. Mocht dat echt nodig zijn, bijvoorbeeld om wat haren te verplaatsten wanneer ze dat zelf niet kan door de pose, vraag dan eerst of het goed is dat je die haren verplaatst.
Uiteraard is het ook niet oké om foute opmerkingen te maken.
2. Maak je omgeving rommeliger
Zet je model niet op een opgemaakt bed, dat voelt niet realistisch. Trek gerust de lakens los en gooi wat kussens in het rond. Dat geeft een natuurlijker beeld en de suggestie dat het bed beslapen is.
Aan de andere kant: rommel kan ook zorgen voor onrust in je foto. Ruim dus wel je achtergrond op. De best manier is meestal gewoon door dingen weg te halen. Kijk tijdens het maken van je foto's niet alleen naar je model, maar let ook op wat er in de achtergrond gebeurt.
Vaak kun je door een paar centimeter te verplaatsen (of door dus even wat op te ruimen) een beeld maken dat een stuk opgeruimder oogt. Je wilt niet dat er vreemde objecten uit je model lijken te groeien in je foto's.
3. Schiet met natuurlijk licht
Oke, ik ben groot fan van flitslicht, maar bij boudoirfotografie wordt meestal gekozen voor natuurlijk licht. Zacht licht werkt doorgaans het beste, dus een slaapkamerraam met een vitrage ervoor werkt uitstekend.
Je kunt je studioapparatuur dus thuislaten. Boudoir grijpt wat dat betreft terug op de essentie van de fotografie. Een leuk model, mooie locatie, mooi licht, camera met eenvoudig objectief en connectie met je model.
Een flitser gebruiken is uiteraard niet verboden. Grijp er zeker op terug als het licht niet naar je smaak is.
4. Gebruik tegenlicht
Tegenlicht werkt erg goed in boudoirfotografie. Het is ontzettend goed licht voor dit type fotografie. Tegenlicht accentueert lijnen en vormen. Zorg dus dat je jouw model bij een lichtbron zet, maar probeer de achtergrond achter je model donker te houden.
De lichtbron kan een lampje zijn, maar natuurlijk ook het licht van een raam. Zet je camera bij het fotograferen bij tegenlicht bij voorkeur op handmatig (maar je kunt ook onder- of overbelichten in bijvoorbeeld diafragmavoorkeuze).
Je kunt dan de juiste instellingen kiezen, want je camera zal daar moeite mee hebben in een tegenlicht situatie.
Probeer vooral ook wat verschillende hoeken, want dat kan mooie en verrassende resultaten opleveren. Hoe groter de hoek tussen jou, het model en je lichtbron hoe breder het tegenlicht op je model zichtbaar is.
5. Schiet met een lichtgevoelig objectief en open diafragma
Bij een boudoirshoot werk je vaak op locaties met weinig licht. Daarnaast wil je graag veel sfeer en zachtheid in je foto's. Dan is het handig als je lichtgevoelige objectieven gebruikt waarbij je met grote diafragma's (kleine diafragmagetallen) kunt schieten.
Als je kijkt naar het brandpuntafstand dan is de 50mm een heel goed objectief voor boudoirfotografie. Ook iets langer (bijvoorbeeld een 85mm) werkt nog prima. Wil je wat meer van de omgeving meekrijgen, dan is een 35mm ook handig. Deze objectieven zijn ook erg lichtsterk te krijgen, bijvoorbeeld een f/1.4 of f/1.8.
Ik werk normaal heel veel met zoomobjectieven, bijvoorbeeld een 24-70mm f/2.8, maar bij boudoir is het werken met objecteven met vaste brandpuntsafstand prettig vanwege de grote lichtgevoeligheid.
6. Voeg iets toe in de voorgrond
Ter variatie is het ook erg leuk om iets aan de voorgrond toe te voegen, dus tussen je camera en het model. Dat kan iets groots zijn, zoals bijvoorbeeld een kast of muur, maar ook het model zelf als die bijvoorbeeld in een spiegel kijkt.
Laat je het model in een dergelijke foto niet in de camera kijken, dan kan dit een voyeuristisch effect aan je foto geven.
Je kunt echter ook juist kleinere dingen gebruiken; zoals een kledingstuk, bladeren van een plant, een bloem of het glimmende papiertje van een snoepje. Houd dit vlak bij je objectief, zodat je als het ware door het object heen fotografeert.
Je krijgt zo een mooie waas in de voorgrond die sfeer kan toevoegen. Ook een spiegeltje, of bijvoorbeeld het reflecterende oppervlakte van je telefoon kan een mooi effect veroorzaken voor een creatieve foto.
7. Voorkom foute foto's
Er is een fijne lijn tussen stijlvolle boudoirfoto's en foto's die 'fout' zijn. Bij een foute foto wordt het goedkoop. Ik denk dat voor de meeste mensen het verschil wel duidelijk is, al zijn er een heleboel grensgevallen waarbij het per persoon verschilt of iemand het fout vindt of niet.
In mijn ogen is het slim om de foto's nooit zonder overleg met het model te publiceren. Na de shoot stuur je jouw selectie naar het model. Als zij aangeeft dat ze een bepaalde foto niet prettig vindt; gebruik hem dan ook nooit.
Het is sowieso handig om vooraf afspraken te maken en deze in een modelcontract vast te leggen. Bepaal vooraf wat voor een foto's je wel en welke je niet maakt. Zo voorkom je onduidelijkheid en problemen tijdens de shoot en achteraf.
Meer tips voor boudoirfotografie?
Op Photofacts Academy hebben we een complete cursus boudoirfotografie. Frederik Herregods neemt je in deze cursus mee in een complete boudoirshoot. Waar moet je allemaal rekening mee houden en hoe maak je de mooiste foto's.
» Bekijk de cursus Boudoirfotografie
Over de auteur
Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.
5 reacties
-
Jan Pijnzen schreef op dinsdag 14 juli 2020 om 11:18 | reageer
de vraag is voor wie en waarom zou je deze foto's willen maken? Kortom voor wie zijn deze foto's bedoeld?
-
-
robert schreef op maandag 23 november 2020 om 10:06 | reageer
Ik vind boudoirfoto's maken een hele kunst. Zelf heb ik ze nog niet kunnen bij gebrek aan een model. Heb je of heeft iemand daar een tip voor?
-
Elja Trum schreef op maandag 23 november 2020 om 10:30 | reageer
@Robert; er zijn groepen op Facebook waar modellen, fotografen en visagisten afspreken voor shoots. Het is de moeite om je daarbij aan te melden.
Daarnaast kun je ook modellensites zoals Purpleport en Model Mayhem gebruiken.
Boudoirshoots zijn zeker ook TFP mogelijk (model werkt gratis in ruil voor foto's), maar anders kun je uiteraard ook een vergoeding bieden. -
robert schreef op maandag 23 november 2020 om 18:41 | reageer
Dank je voor de tips. Ga ze uit proberen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Portretfoto tip: Zoek een neutrale achtergrond
door Elja Trum
-
Kleurzweem verwijderen door zwart-wit omzetting
door Elja Trum
-
Mooi portretlicht op de grond
door Elja Trum
-
Cursus: Hoe maak je sfeervolle boudoirfoto's?
door Elja Trum
-
Fotorecept: duo shoot met spanning
door Elja Trum
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.813 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.