Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Frank Doorhof

Een LED paneel als lichtbron gebruiken

donderdag 9 februari 2017, 15:51 door | 6.006x gelezen | 2 reacties

Een aantal zaken die vaak geassocieerd worden met modelfotografie zijn studioflitsers en opzetflitsers. Tijdens één van mijn workshops genaamd 'Alternatieve lichtbronnen' kijken we naar een aantal alternatieve lichtbronnen en laat ik zien hoe je ze kunt combineren.

Nadine met een Led paneel


In de foto hierboven zie je hoe ik een LED paneel gebruikt heb als hoofdlicht (en enige licht in dit geval). Voor deze foto heb ik een paneel van LedGo gebruikt.

Je kan ze natuurlijk monteren op een standaard en gebruiken zoals een normale flitser. Echter, het is veel leuker (en bovendien interessanter) als je het model laat spelen met de panelen. Op deze manier komen de panelen ook in beeld en krijg je unieke foto's.

Nadine


LED licht is continuelicht, dus ik heb deze foto's geschoten op een sluitertijd die zo langzaam mogelijk was zonder bewegingsonscherpte te krijgen. Normaal gebruik ik altijd een lichtmeter maar voor deze shoots is dat eigenlijk nutteloos omdat zowel de afstand als de positie van het model ten opzichte van de lichtbron blijven veranderen.

Daarom is het zo gaaf om een elektronische zoeker te hebben (zoals op mijn Sony) waarbij ik direct kan zien wat het eindresultaat gaat zijn. Je kunt dan je instellingen perfect zetten. Als je een camera gebruikt die niet over deze optie beschikt, dan kan je natuurlijk altijd het display op de achterkant van je camera gebruiken.

Nadine


Met belichtingscompensatie kan je de belichting gewoon aanpassen en zie je meteen het eindresultaat.


Cursus Fotoshoot onder Controle


Meer goede tips over modelfotografie? Bekijk mijn cursus Fotoshoot onder Controle op Photofacts Academy. Hierin laat ik je zien hoe je succesvol fotoshoots kunt organiseren en uitvoeren.
Frank Doorhof

Over de auteur

Frank Doorhof blogt dagelijks in het Engels op zijn website en geeft wekelijks workshops model fotografie in zijn studio in Emmeloord, maar ook op locatie in binnen en buitenland. Van beginners tot gevorderde, iedereen kan bij Frank terecht. Ook voor specifieke 1 op 1 workshops, of maatwerk voor groepen.

2 reacties

 1. patrick180
  Profiel patrick180 schreef op donderdag 9 februari 2017 om 16:11  | reageer

  Super gaaf.

  Verder zou dit ook ideaal zijn op op locatie te fotograferen. IPV een reportage flitser?

  Want de Ledgo LG-E116C Bi-Color kost maar €98 das niet veel

 2. Rick
  Rick schreef op vrijdag 10 februari 2017 om 12:19  | reageer

  @patrick180 Een klein led panel is op locatie niet vaak een vervanger van een reportageflitser. Het vermogen en de reikwijdte van het licht, ligt ver beneden dat van een reportageflitser. In een donkere ruimte zoals Frank hem gebruikt in dit voorbeeld is het effect veel duidelijker, maar houd er ook rekening mee dat je zelfs dan gelimiteerd bent aan een hogere iso waarde en lager diafragma/sluitertijd. (zoals Frank ook aangeeft een zo laag mogelijke sluitertijd te gebruiken)

  Ik gebruik zelf ook veel Led-licht, variërend van Dedolights tot Yongnuo led-panelen en het werkt fantastisch. Echter niet voor alles. Ik gebruik ze hoofdzakelijk in mijn studio waar ik 100% van het licht kan controleren en op locatie als het licht dat toelaat (binnen in bijvoorbeeld een restaurant, verdere 'donkere' ruimtes). Voor fotografie waar ik simpelweg meer licht nodig ben om bijvoorbeeld grotere ruimtes uit te lichten en beweging in beeld te brengen, gebruik ik mijn flitsers. Simpelweg omdat led-continu licht hier niet geschikt voor is (als je er 20 gebruikt wellicht wel, maar je snapt het punt).

  Als je met fotografie op locatie normaal reportage werk bedoeld, zou ik mooi bij mijn reportageflitser blijven en een led-paneel kopen om te experimenteren in het donker vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord