Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rob Jansen

Gebruik een landschap eens als achtergrond

zondag 22 mei 2022, 14:41 door | 2.194x gelezen | 0 reacties

Een mooi landschap kan zeker iets toevoegen aan een foto van een persoon. Nadat Wielrenster Geke me vroeg haar passie voor wielrennen te fotograferen ben ik in de omgeving gaan kijken voor een locatie en kwam toen dit prachtige koolzaadveld tegen.

Dit leek me een ideaal achtergronddecor voor haar foto's.

Koolzaadveld 1

Koolzaadveld

Het zijn uiteindelijk 3 totaal verschillende foto's geworden in hetzelfde landschap.

Foto van wielrenster die fietst langs een koolzaadveld


Uiteindelijk zijn het 3 totaal verschillende foto's geworden met steeds het koolzaadveld als achtergrond. Alle foto's zijn gemaakt met een Nikon D850 in combinatie met een Nikon 70-200mm f/2.8 objectief.

Geke op de fiets


Deze foto is eigenlijk een standaard 'wielren'-foto van Geke die aan het wielrennen is langs het prachtige koolzaadveld.

Hier is gekozen voor een snelle sluitertijd 1/1600 om de actie te bevriezen en het onderwerp scherp in beeld te krijgen, het gebruikte diafragma is f/4.5 bij een iso-waarde van 160.

Foto gemaakt in hetzelfde landschap door gebruik maken van de panning techniek


Bij de tweede foto heb ik de panning techniek gebruikt, zodat de gele koolzaadbloemen vervagen en er horizontale strepen ontstaan die snelheid suggereren.

Geke op de fiets 2


Panning is een techniek waarbij de fotograaf meebeweegt met het onderwerp in combinatie met een lage sluitertijd, in dit geval 1/40 seconde.
Dit vergt wel enkele oefening maar is heel leuk om te doen. Het was een heel zonnige dag en was genoodzaakt de volgende instelling te gebruiken: diafragma f/10, sluitertijd 1/40 sec, en een iso-waarde van 50.

Het zou beter geweest zijn om een grijsfilter te gebruiken, waardoor je nog minder licht op je sensor krijgt en nog verder kunt zakken met het diafragmagetal naar bijvoorbeeld f/2.8.

Ook kun je voor kiezen om nog lager te gaan met je sluitertijd. Hierdoor wordt de achtergrond nog meer vervaagd en ontstaan er langere strepen.

Foto gemaakt in hetzelfde landschap tijdens zonsondergang met flitser


Deze bovenstaande foto's zijn rond 15:00 uur genomen, we hebben toen besloten om tijdens het gouden uurtje weer op dezelfde plek af te spreken met de hoop op een mooie zonsondergang.

Ik had het idee om een flitser te gebruiken om Geke uit te lichten tegen de achtergrond van het gele koolzaadveld met hopelijke een mooi zonsondergang.

Geke op de fiets 3


Ik heb hier gebruik gemaakt van een Elinchrom ELC500 flitser en deze op een statief geplaatst. Wanneer ik geen flitser zou gebruiken, dan zou Geke dus niet uitgelicht worden en zou er een donker silhouet ontstaan. Ook leuk, maar dat is niet waar ik op zoek naar was.

Eerst moest de juiste belichting bepaald worden. De belichting van het landschap wordt bepaald door de grootte van het diafragma, de belichting van Geke op de fiets en door de lichtintensiteit van de ELC500.

Deze moest wel constant aanpast worden omdat een ondergaande zon er ook voor zorgt dat er steeds minder licht ontstaat en je dus je diafragma, iso-waarde en de licht intensiteit van de flitser steeds moet aanpassen.

Belangrijk hier was om op het juiste moment af te drukken, dat moest gebeuren precies op het moment dat Geke binnen het bereik van de flitser fietste.

Uiteindelijk hadden we geluk met een prachtige zonsondergang wat de foto de fijne sfeer meegeeft.

Omdat de flitser in het beeld stond is deze in de nabewerking verwijderd. Ook heb ik de elektriciteitsmasten en kabels van de spoorlijn verwijderd omdat ik deze te storend vond.
Uiteindelijk is er dus deze foto ontstaan.

Al met al wat voorbeelden waarbij een landschap gebruikt wordt als achtergrond voor een ander onderwerp.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Rob Jansen

Over de auteur

Naast een full-time baan ben ik fotograaf met een passie voor concert, sport en portretfotografie zowel op locatie als in de studio. Op mijn website robjansenfotografie.nl kun je mijn werk zien.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.789 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord