Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfoto tip: Zorg voor voldoende ruimte tussen onderwerp en achtergrond

donderdag 26 december 2019, 14:07 door | 3.655x gelezen | 1 reactie

Om een portret er mooi uit te laten springen moet je er voor zorgen dat je model loskomt van de achtergrond. Zorg voor voldoende ruimte tussen je model en de achtergrond. Dat zorgt ervoor dat je model loskomt van je achtergrond en zo gaat de aandacht van de kijker direct naar het model.

Tsjora bos achtergrond

Tsjora - f/2.8, 1/800s, 640 ISO @ 105mm

Dit gaat vaker fout dan je wellicht denkt. Wanneer ik iemand op de foto wil gaan zetten en hij of zij gaat alvast klaar staan, dan gaan ze regelmatig vlak bij de achtergrond staan. Mijn eerste vraag is dan doorgaans ook om een paar stappen naar voren te komen.

Gebruik je bijvoorbeeld een muur als achtergrond? Zet dan je model niet op een halve meter van de muur, maar laat minimaal een meter of drie tussen je model en de muur.

Het kan ook prima werken om 10 meter of meer tussen het model en de muur te laten. De muur zal zo sneller in de onscherpte van de foto vallen en je model komt zo echt mooi los van de muur.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor een bos, zoals in de foto hierboven. Zorg dat je voldoende ruimte laat tussen je model en bomen en takken om te voorkomen dat deze scherp in beeld komen en daardoor meer aandacht vragen in je foto.


Deze tip om betere portretfoto's te maken is ťťn van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.

Ľ Bestel De Portretbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. gast schreef op dinsdag 31 december 2019 om 17:19  | reageer

    Ben net weer begonnen met fotografie. En met photofacts zal het me zeker lukken om weer te komen waar ik was gebleven. Leuke en goede uitleg van camera instellingen .

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.136 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord