Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: een bewogen portret

zaterdag 15 mei 2021, 14:28 door | 2.972x gelezen | 1 reactie

Meestal wil je een portret haarscherp in beeld brengen. Het kan echter ook mooi zijn om ook beweging terug te zien in je foto. Een creatieve manier om je portret iets bijzonders te geven.

Beweging portret bruid

f/4, 1/8s, 1600 ISO @ 46mm

Het mooiste resultaat krijg je als het gezicht van je model nog scherp is terwijl ze een beweging maakt waardoor een deel van het lichaam of de kleding wel bewogen is.

Gebruik een sluitertijd van ongeveer 1/10 van een seconde en zet je camera op een statief. Vraag je model zijn of haar hoofd zo stil mogelijk te houden terwijl de beweging gemaakt wordt. Je zult meerdere malen dezelfde foto moeten proberen. Veel van je foto's zullen mislukt zijn doordat het gezicht toch een beetje beweegt.

De foto hierboven is overigens gemaakt uit de hand. Door de beeldstabilisatie van de camera kon het gezicht ook uit de hand met deze lange sluitertijd toch scherp in beeld gebracht worden.


Deze tip om betere portretfoto's te maken is één van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.

» Bestel De Portretbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. gast schreef op maandag 17 mei 2021 om 15:36  | reageer

    Aardige tip, maar zoals je zelf al zegt, de meeste foto's zullen mislukt zijn. Bovendien is het voor het model ook niet leuk tientallen keren hezrlfde opnieuw te moeten doen. Mijn advies zou zijn, breng de beweging achteraf aan met Photoshop. Dan hoef je niemand anders moe te maken dan alleen jezelf. vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord