Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Portretfotografie tip: Zoek een ontspannen uitdrukking

zondag 1 augustus 2021, 13:13 door | 3.038x gelezen | 1 reactie

Veel mensen zetten een geforceerde glimlach op wanneer iemand een foto van ze maakt. Zo'n glimlach is een masker en niet echt de persoon die je aan het fotograferen bent. Wat je wilt is graag de persoon achter het masker op de foto zetten.

Melanie


Melanie - f/9.0, 1/125s, 100 ISO @ 61mm

Het helpt als je er voor kunt zorgen dat je model minder bezig is met 'op de foto gezet worden'. Je moet hem of haar eigenlijk afleiden. Dat kan bijvoorbeeld door een gesprekje te voeren tijdens het fotograferen.

Ook kun je iemand een opdracht geven. De concentratie ligt dan niet meer bij het aanhouden van de geforceerde glimlach. Een simpele opdracht kan zijn om even naar de grond te kijken of iets voor te lezen.

Wanneer ze weer terug kijken duurt het meestal een moment voordat ze hun masker weer terug opzetten. Zorg dat je dan de foto al gemaakt hebt.

Er is overigens een hele stroming fotografen die vragen en opdrachten gebruiken om spontane portretten te maken. Bekijk ook onze cursus Spontane Portretten zonder Poseren op Photofacts Academy.Deze tip om betere portretfoto's te maken is ťťn van de 101 tips uit mijn boek over portretfotografie. Wil je de andere 100 tips ook lezen? Bestel dan mijn boek De Portretbijbel.

Ľ Bestel De Portretbijbel
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

1 reactie

  1. Lauran van Schilt
    Lauran van Schilt schreef op dinsdag 3 augustus 2021 om 12:03  | reageer

    Een geforceerd portret: dan ligt het aan de fotograaf. Een model moet zich ten allen tijden op zijn/haar gemak voelen. Een luchtig gesprekje vooraf met een kopje koffie is al een goed begin. Praat met je model en geef complimentjes maar niet geforceerd. Oprechtheid doet wonderen. Het is een continue spel tussen fotograaf en geportretteerde. Laat regelmatig de foto's zien die er al gemaakt zijn. Het geeft meer zelfvertrouwen. Zeker met mensen die het niet gewend zijn. Fotografie is ook een stuk psychologie. Dat dien je als fotograaf te beheersen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Portretfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord