Praktijktest Olympus TG-2 in Thailand
maandag 14 oktober 2013, 19:50 door Laura Vink | 9.203x gelezen | 1 reactieMet een drieweekse vakantie naar Thailand voor de boeg kreeg ik van Olympus de nieuwe TG-2 compactcamera mee om te testen. Ondanks dat ik altijd gewoon een spiegelreflex en verschillende objectieven met me mee sjouw, leek een waterdichte camera me extra handig voor het abseilen in de jungle, de dagen op een tropische strand of tijdens de duiktrips die op de planning stonden. Een mooie praktijktest dus!
De camera heet 'Tough', generatie 2. Een sterke jongen die je mee kunt nemen onderwater, maar ook die een val van 2 meter zou moeten overleven (wat ik weliswaar niet heb durven testen) en dat met een lichtsterke f/2.0 lens. Voor het instellen van de camera heb je de keuze uit een automatische stand, diafragma voorkeuzestand (weliswaar beperkt tot 2 of 3 waarden, afhankelijk van hoeveel de camera is ingezoomd) en een uitgebreid aanbod aan scene mogelijkheden.
In de A stand en bij diverse scenes heb je bovendien de mogelijkheid om zelf te kiezen voor wel/niet flitsen, over- of onderbelichting, witbalans, cameraverhouding, et cetera. De camera heeft 12 megapixel, 4x optische zoom en optioneel nog 4x keer. Naast de flitser heeft het een LED lampje, wat een fijne toevoeging is als flitsen soms net te sterk is.
Waterdicht tot 15 meter diep (en misschien zelfs meer)
De camera is waterdicht en kan je prima mee in het zwembad in, als je gaat zwemmen bij de watervallen of tijdens het snorkelen of duiken. De camera kun je zelfs meenemen tot een diepte van maar liefst 15 meter!
In Thailand heb ik veel gedoken, maar de meeste duiken waren dieper dan 15 meter gepland. Hierdoor bleef de camera helaas regelmatig op de boot, maar toch heb ik de camera een aantal keer mee kunnen nemen om te testen. Ben je een snorkelaar dan ben je natuurlijk niet beperkt, en als beginnende duiker die niet dieper mag dan 18 meter, is de camera ook een goede optie.
Onder water geeft de camera prima resultaten, vooral als je niet te diep gaat. Hoe dieper je onderwater gaat, hoe donkerder het wordt en des te minder kleuren je ziet, omdat water de kleur rood uit het licht filtert.
Het compenseren van het gebrek aan rood kan met de speciale 'onderwater' witbalans, maar dit is vaak beperkt tot enkele meters onder het oppervlakte en maakt op een diepte van 15 meter nog maar weinig uit. Om kleuren weer terug te krijgen is flitsen een optie, maar enkel als het onderwerp dichtbij is.
Wanneer het onderwerp verder dan 2 of 3 meter is, is de flitser niet meer sterk genoeg maar geeft dit bovendien een nadelig sneeuw effect van stofjes en zand dat oplicht (meer hierover lees je in dit artikel met tips voor onderwaterfotografie).
De Olympus TG-2 geeft prima resultaten wanneer je gaat snorkelen (gemaakt zonder flits)
Wanneer je erg diep gaat, dan verlies je de kleuren. De bovenstaande foto is gemaakt zonder flits en met ISO 800, dit zie je duidelijk als korrel (en daarmee onscherpte)
Wil je dieper dan 15 meter, dan heb je een optioneel onderwaterhuis waarmee de camera tot 45 meter diepte kan. Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik de camera dieper heb gebruikt dan de officieel toegestane diepte van 15 meter zonder waterhuis.
Met een niet te negeren knipperende waarschuwing 'let op diepte' haalde hij zelfs de 18 meter en kon ik nog prima foto's maken. Wel wordt het bedienen van de camera vanwege de waterdruk lastiger, de knopjes blijven sneller 'hangen' waardoor je niet van functie kunt wisselen of niet bij de functie komt die je wilt.
De TG-2 is de grote broer van de TG-1. Beide camera's lijken op het eerste gezicht qua uiterlijk en menu ontzettend veel op elkaar. Het verschil zit hem op papier in de specificaties; de TG-2 kan je 3 meter dieper meenemen dan de TG-1 en je hem van tien centimeter hoger kan laten vallen.
Tijdens de duiktrip die ik maakte was er iemand met de TG-1 die deze zelf meenam naar 20 meter diepte, waarbij de camera nog zonder lekkage weer de boot op ging. Wel kreeg hij vanaf een meter of 17 net als ik problemen met het wisselen van functies. De kwaliteit in foto's van beide camera's heb ik niet kunnen vergelijken.
Super macro
De super macro stand van de TG-2 doet zijn naam eer aan, ik vind deze super. Als je houdt van detail opname, dan is de combinatie van deze functie met de f/2.0 lens een goede. Je kunt scherpstellen tot wel 1 centimeter van het onderwerp. Ik heb hier veel gebruik van gemaakt voor macro/opnames van bloemen maar ook van die schattige kleine krabbetjes op strand.
Als je heel dicht op het onderwerp zit, is de kans groot dat je met de camera en je hand een hoop licht weg neemt. Dit wordt opgelost met de het LED lampje naast de filter, die er voor zorgt dat het onderwerp toch goed belicht wordt.
Het hermietkrabbetje was niet veel groter dan mijn pink! Met de camera kon ik erg dicht bij komen.
De macro-functie werkt ook onderwater erg goed. De foto is bijgelicht met het LED lampje
Beedkwaliteit
De beeldkwaliteit van de JPEG foto's is voor een compact camera prima in orde, al krijg ik wel de indruk dat vanaf de wat hogere ISO's de ruis softwarematig wordt gecorrigeerd, waardoor de foto wat 'gladjes' wordt (en dus minder scherp oogt op de details). ISO 800 is niet aan te raden.
De foto's zijn over het algemeen mooi van kleur, de scenes lijken dit ook softwarematig te benadrukken. (Bijvoorbeeld extra warme kleuren bij een zonsondergang modus). Voor de professional die dit zelf in de hand wil helpen wellicht een nadeel, maar voor de gemiddelde consument natuurlijk een uitkomst.
Magische filters
De camera heeft een totaal van 11 magische filters welke je bij het maken van de foto gelijk kunt toepassen. Deze filters geven de foto een bepaalde bewerking, variërend van fisheye of pinhole, een miniatuur effect of dubbele reflectie tot het maken van een aquarel of popart foto's. De magische filters vind ik niet echt van toegevoegde waarde (of überhaupt mooi), behalve de miniatuur, maar dat is waarschijnlijk smaak gebonden.
Ik had de magische filters graag ingeruild voor de optie om de foto's op te kunnen slaan als RAW, een functie die ik echt mis in deze camera. De keuze van Olympisch voor de magische filters in plaats van fotograferen in RAW laat in mijn ogen zien dat ze zich met deze camera richten op de consument die wel keuze wilt hebben voor mooie foto's, maar zich na het indrukken van de knop er niet veel verder mee bezig wilt houden.
V.l.n.r. v.b.n.b. magisch filter effect: Fisheye, reflectie, aquarel, pinhole, dramatisch, mozaiek
GPS
De camera heeft een ingebouwde GPS. Deze GPS kun je aan/ en uitzetten in het menu, waarbij je kunt kiezen voor het opslaan van de coördinaten maar ook bijvoorbeeld het land, de plaats of de provincie. Deze gegevens worden opgeslagen in de EXIF informatie van de foto en kun je in de kaart module van Lightroom leuk terug vinden.
Tevens kun je de camera je route laten vastleggen, welke wordt opgeslagen als een GPS .LOG, maar ik heb nog niet uitgevonden waarmee je dit kunt uitlezen. Het vastleggen van de route gebeurd ook als de camera uit (of eigenlijk stand-by) staat, wat een nadelig effect op de batterij duur had.
Een fietstochtje van 5 uur in Bangkok leerde dat de batterij na een uur of 3 - 4 leeg was. Een extra batterij meenemen is helaas geen optie, omdat je de camera enkel kan opladen via een stekkertje. Mijn gok is dat hiervoor is gekozen om de waterdichtheid van de camera te garanderen.
Uiterlijk
De camera is verkrijgbaar in een rode en zwart versie. Van een camera die een val van 2 meter zo moeten 'overleven' had ik een iets minder gebruikersschade gevoelige behuizing verwacht. Na ruim drie weken intensief gebruik waarbij de camera vaak zonder beschermtasje in de rugzak werd gestopt, vertoont de behuizing enkele gebruikerssporen op de grip en is de tekst van het 'menu'-knopje af.
Nu ben ik niet iemand die een camera heel voorzichtig gebruikt of opruimt, maar slordig of onverschillig ben ik ook niet. Gelukkig gaat het om inhoud en niet om de buitenkant.
Samengevat
Pluspunten van de camera vind ik de onderwater functie, de vele verschillende instelmogelijkheden, de supermacro functie (samen met het LED lampje) en de ingebouwde GPS. Minder vind ik de magische filters, met als grote gemis de optie om in RAW te fotograferen, waardoor ik als fotograaf altijd de spiegelreflex zal blijven meenemen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Laura Vink is gek op reizen, fotografie en een combinatie van die twee. Ze schreef het boek Reisfotografie en op haar website Vink Acacemy vind je veel artikelen met fotografie tips, inspiratie en (gratis) eBooks. Ook geeft ze een online fotografie cursus. Volg Laura op Instagram.
1 reactie
-
Ravelijn schreef op dinsdag 15 oktober 2013 om 14:37 | reageer
Fujifilm water/shock/dust/freeze proof met gps, kan zeker tegen aardig wat stootjes en is nu nog na zo lange tijd in mijn bezit en intensief gebruik als nieuw. Een aanrader....
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Review: Sony FE 16-25mm en FE 24-50mm f/2.8 G-objectieven
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A9 mark III
door Nando Harmsen
-
Review: Canon RF 24-105mm f/2.8L IS USM Z
door Nando Harmsen
-
Fujifilm heeft de X100 VI aangekondigd
door Nando Harmsen
-
Zou jij een camera met een M43-sensor overwegen?
door Nando Harmsen
-
Review: Sony A7C II en A7C R
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.809 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.