Review: Sony A6700 APS-C mirrorless camera
vrijdag 8 november 2024, 14:28 door Nando Harmsen | 6.564x gelezen | 2 reactiesNa vier jaar is er een opvolger van de populaire A6600 van Sony. Dit is de A6700, een mirrorless camera met APS-C sensor. Je krijgt daarmee de nieuwste technieken en mogelijkheden ter beschikking, in een nieuw ontworpen camera body. Ik kreeg de camera voor een review.
De A6700 is een camera voor wie geen full frame sensor nodig heeft en een compacte mirrorless camera zoekt. De kleinere sensor maakt een compacte camera mogelijk, samen met compacte objectieven. Dit is natuurlijk ideaal als reis camera, vlog camera, maar ook voor elke andere soort fotografie.
Ondanks het compacte ontwerp blijkt de A6700 met zijn nieuw ontworpen camerabody erg prettig in de hand te liggen. De camera is niet te klein, heeft een goed gevormde grip en voldoende knoppen en wieltjes voor een intuïtieve bediening.
De Sony A6700 in vogelvlucht
Er zijn een groot aantal veranderingen ten opzichte van de voorganger. Helaas kan ik deze veranderingen niet uit eerste hand benoemen. Die vorige camera heb ik nog nooit in handen gehad. Er zijn een paar dingen die in het oog vallen waarbij het volledig kantelbare scherm er een van is.
Daarnaast is de A6700 voorzien van meer instelwieltjes, waaronder het wieltje onder de ontspanknop. Aan de achterzijde is er een AF-ON knop en de menu knop is op een schuin deel van de body geplaatst.
In de handgrip is plaats voor een grote NP-FZ100 batterij. Volgens de officiële testrapporten is het mogelijk om op een lading tot 570 beelden te maken. Aan de andere zijde van de camera zijn de aansluitingen, en de plek voor een UHS-II SD kaartje.
De aansluitingen bestaan uit een USB-C aansluiting met de power delivery optie. Er is een micro HDMI aansluiting en de mogelijk om een koptelefoon en microfoon aan te sluiten. Er is ook een multi interface flitsschoentje aanwezig.
De camera is met 12,2 x 6,9 x 6,4 centimeter heel compact. Het gewicht van 493 gram is erg vriendelijk. Uiteraard zal het uiteindelijke gewicht bepaald worden door het objectief dat je gebruikt. Kies je voor de APS-C objectieven, dan blijft het uiteindelijke gewicht binnen redelijke grenzen.
De belangrijkste specificaties
Voor zover het uiterlijk van de camera. Hoe zit het met de mogelijkheden? Laat ik de belangrijkste specificaties op een rij zetten, zowel voor fotografie als video.
- 26 megapixel Back Side Illuminated CMOS APS-C sensor
- Bionz XR processor met A.I engine
- AF tracking met object herkenning (mensen, dieren, vogels, insecten, voertuigen, vliegtuigen)
- Volledig beweegbaar 3 inch touch screen LCD met 1,04 megapixels
- 2,36 megapixel elektronische zoeker met 1,07x vergroting
- Maximaal 11 beelden per seconde continu opnamen
- 5 stops beeldstabilisatie over 5 assen
- 4K 60p video oversampled van 6K
- 4K 120p met 1,58x crop
- 10-bit video met 4:2:2 S-Cinetone, S-log3 en HLG profiel
- Enkel slot UHS-II SD kaart
- NP-FZ100 batterij met 570 beelden per lading (CIPA)
- 493 gram inclusief batterij
Opvallend is de aanwezigheid van de Artificial Intelligence engine die ook in de Sony A7R V te vinden is. deze A.I. engine moet zorgen voor een verbeterde object herkenning en AF-tracking. Onder de object herkenning is een voorkeur in te stellen die bestaat uit mensen, dieren, dieren en vogels, vogels, insecten, auto en treinen, en ten slotte vliegtuigen.
Autofocus en beeldsnelheid
Zoals bij elke andere Sony camera zijn er 7 AF gebieden te selecteren, van vrijwel het hele beeldveld tot een enkel AF punt. Kies een van de object herkenning instellingen die ik al genoemd heb, en de camera zal met de A.I. engine aan het werk gaan.
Heeft de camera op een onderwerp scherp gesteld, dan werkt de tracking fantastisch. Afhankelijk van de instellingen blijft de focus perfect gehandhaafd. Andere objecten die in beeld komen worden genegeerd.
Bij het scherpstellen zelf kan de camera soms eigen initiatief gaan vertonen. Ondanks de ingestelde voorkeur voor onderwerp, neigt de camera om toch op onderwerpen scherp te stellen die (door de A.I. engine?) belangrijker gevonden worden. Ook onderwerpen waarvoor je de voorkeur niet ingesteld hebt.
Dit onverwachte gedrag van de autofocus gebeurde vooral wanneer de camera een onderwerp in de achtergrond belangrijker vond. Maar ik zag het ook wanneer objecten veel dichterbij waren dan het werkelijke onderwerp. De keuze van onderwerp in de autofocus instelling werd dan genegeerd.
Doordat de tracking zo goed werkt, bleef de camera dan het verkeerd gekozen onderwerp - of beter gezegd, zelf gekozen onderwerp - volgen zodat de hele serie foto's onscherp was.
De Sony A6700 is niet heel bijzonder snel. Zowel met de elektronische als mechanische sluiter is de maximale beeldsnelheid 11 beelden per seconde. Over het algemeen hoeft dat geen probleem te zijn. De wens van een actiefotograaf zal ondanks dat ongetwijfeld een snellere continu beeldsnelheid zijn.
Ik heb weinig gemerkt van rolling shutter effect, wat betekent dat de uitlezing van de sensor voldoende snel is. De buffer van de camera is groot genoeg zodat je niet snel tegen een grens aanloopt voor een burst. Een snelle geheugenkaart is daarbij aan te raden.
Beeldkwaliteit en dynamisch bereik
De beeldkwaliteit van de 26 megapixel Back Side Illuminated CMOS sensor laat niets te wensen over. Helaas worden tijdens dit schrijven de raw bestanden nog niet ondersteund door Adobe. Ik kan daarom weinig laten zien of vertellen over het dynamisch bereik van de camera.
Alle beelden in dit artikel zijn allemaal jpeg beelden die direct uit de camera komen, waar bij sommige beelden enigszins bewerkt zijn. Dit is dan in het onderschrift vermeld.
Het is wel mogelijk om de ISO prestaties van de Sony A6700 te laten zien. De camera biedt een ISO bereik aan dat standaard van ISO 100 tot ISO 32.000 loopt. Het is uit te breiden tot maar liefst ISO 102.400 hoewel dit nauwelijks bruikbare resultaten oplevert.
De JPEG beelden uit de camera zijn goed te gebruiken tot ongeveer ISO 3.200. Je moet in dat geval een klein beetje ruis voor lief nemen. Bij ISO 6.400 begint de ruis en ingestelde ruisreductie een storend element te worden. Hogere ISO waarden zijn niet aan te raden. Uitgezonderd noodgevallen, natuurlijk.
Het fotograferen met de camera
De Sony A6700 biedt een aantal fijne opties voor de fotograaf. Het heeft veel van deze functies overgenomen van de Sony A7R V, zoals focus stacking en bulb-timer.
Bovendien zijn er een aantal creatieve instelmogelijkheden zoals het verzachten van de huid bij portretten. In hoeverre deze functies nuttig zijn voor de fotograaf die een dergelijke camera zou kiezen is de vraag.
De belichtingscompensatie heeft een vreemde beperking. Hoewel de aanduiding in het scherm tot plus of min 5 stops gaat, zal de belichtingssimulatie op het LCD en EVF scherm de compensatie tot slechts 3 stops laten zien. Van 3 tot 5 stops blijft het beeld onveranderd.
Compenseer je de belichting in de manual stand dan is het verschil in belichting zoals het hoort, ook voorbij plus of min 5 stops. Waarom deze limiet in de weergave van de belichtingscompensatie zelf ingebouwd zit, is vreemd en onlogisch.
De keuze die Sony standaard voor functietoewijzing van de instelwieltjes heeft gekozen is niet de meest logische. Neem je de camera voor het eerst in gebruik, dan is het verstandig om deze direct naar je eigen wensen te veranderen. De camera biedt meer dan genoeg mogelijkheden daarvoor.
De AF-ON knop is duidelijk en makkelijk te vinden. Gebruik je deze niet, dan kan je de functie natuurlijk. Wat echter een groot gemis blijf is het ontbreken van de joystick. Het zou de bediening en snelheid van instellen van bijvoorbeeld een enkel AF punt verbeteren.
Video opnames met de Sony A6700
De A6700 heeft naar zeggen dezelfde sensor als die in de Sony FX30 cinema camera. Hoewel de A6700 niet direct gericht is op het filmen zijn er voldoende mogelijkheden om dit te doen. Daarbij biedt het kantelbare scherm veel gemak voor de vlogger.
Het 4K beeld wordt oversampled van de 6K output van de sensor. Het levert een mooi scherp beeld op. Sony biedt een aantal mogelijkheden zoals 10-bit 4:2:2, S-Cinetone, S-log3 en HLG. Het is mogelijk om een LUT te laden zodat het log-beeld op het LCD scherm er niet flets uitziet.
De beeldstabilisatie van de A6700 werkt redelijk voor video. Met de actieve digitale stabilisatie aangezet is er een flinke verbetering en zou je zonder gimbal uit de hand kunnen filmen. Dit levert wel een 1,13x crop op.
Schakel je over naar auto-framing, waarbij de camera het kader aanpast naar gelang het onderwerp beweegt, is geen stabilisatie beschikbaar. In principe is deze vooral geschikt voor video opnames vanaf statief, waarbij de camera de compositie aanpast naar gelang de beweging van je onderwerp.
Conclusie
De eerste indruk van de Sony A6700 was heel positief. Ik vind het persoonlijk een van de eerste Sony camera's die ik gebruikt heb, waarbij de ergonomie goed aanvoelt. Hij ligt goed en stabiel in de hand, en de meeste knoppen zijn goed bereikbaar.
Het moderne menu is zoveel beter dan de voorganger, en de aanwezigheid van het instelwiel bij de ontspanknop is een welkome toevoeging. Er zijn wel een aantal punten die typisch zijn voor Sony camera's. Dit is de feedback van het indrukken van de knoppen, en de grip van het instelwiel achterop de camera. Als Sony daar toch eens verbetering in bracht.
Een groot gemis is de joystick, maar daarvoor in de plaats is wel een volledig beweegbaar LCD scherm gekomen. Helaas is de resolutie van dit scherm niet verbeterd ten opzichte van de voorganger. Dit had best een flinke update mogen hebben. Dit geldt ook voor de elektronische zoeker.
De autofocus geeft me een gemengd gevoel. Van de ene kant ben ik onder de indruk van de snelheid en de tracking mogelijkheden. Is er scherp gesteld, dan blijft de autofocus perfect op dat onderwerp, of op die afstand. Ook als het onderwerp even niet in beeld is.
Van de andere kant wil de autofocus nog wel eens een eigen weg gaan. Zelfs de voorkeur die je ingesteld hebt, mensen, dieren, enzovoort, kan de camera negeren. Het lukt de camera dan niet om snel over te schakelen of corrigeren wanneer het 'storende' element uit beeld is.
Door door gedrag heb ik niet het vertrouwen in de autofocus die je mag verwachten, zeker met de A.I. engine waarover zoveel gesproken wordt. Is je onderwerp overduidelijk dan zal het geen probleem opleveren. Zijn er meerdere onderwerpen in beeld, dan kan het wel eens een gok worden wat de A.I AF engine doet wat je wilt.
Helaas had ik alleen een groothoek en groothoek zoomobjectief ter beschikking gekregen. Ik wist nog een 55mm ZA objectief op de kop te tikken maar een teleobjectief was wenselijk geweest voor het fotograferen van dieren en mensen. Zeker om de autofocus verder te testen.
Het is jammer dat Sony de resolutie van het LCD scherm en de EVF niet heeft verbetert. Naar wat ik begrijp is dit onveranderd ten opzichte van de 4 jaar oude voorganger. Alleen de verversing snelheid van de elektronische zoeker is verbeterd. Je mag verwachten dat bij een moderne camera ook deze dingen een flinke upgrade hadden gekregen.
Er verdient de melding dat er bij deze camera geen accu lader bijgeleverd wordt. Dat betekent dat je die los moet kopen, of je moet de accu in de camera opladen via een geschikte USB-C kabel die power delivery ondersteunt. Die kabel wordt er echter ook niet bij geleverd.
Wat bevalt aan de Sony A6700
- Compacte camerabody die perfect in de hand ligt
- AF tracking werkt nauwkeurig en is betrouwbaar
- AF-On button is beschikbaar
- De moderne menu indeling
- Instelwieltje in de grip
- Autoframing optie bij video
- Alleen de maximale video kwaliteit vereist een V90 geheugenkaartje
- LUT's kunnen geladen worden
- Weinig rolling shutter effect, zowel bij fotografie als video
Wat minder goed bevalt aan de Sony A6700
- Autofocus systeem probeert te slim te zijn en gaat soms zijn eigen weg
- Geen joystick aanwezig
- Resolutie LCD en EVF niet verbeterd
- De belichtingscompensatie wordt tot maximaal 3 stops weergegeven
- Slechts 11 beelden per seconde
- Er wordt geen lader of USB-C kabel bijgeleverd
- Helaas geen kantelbaar LCD scherm zoals bij de Sony A7R V
- Niet alle knoppen hebben een duidelijk drukpunt
Ondanks het soms wat onberekenbare gedrag van de autofocus is het gebruik van de Sony A6700 een plezier. Het kleine en lichte formaat is heerlijk in gebruik, en de camera leent zich perfect voor zowel fotograferen als filmen
De camera is niet de goedkoopste op de markt, maar je krijgt er veel voor terug. Hij kost 1699 euro voor alleen de body. Het is geen perfecte camera, maar ik kan deze zeker wel aanraden.
Met dank aan Sony Nederland voor het beschikbaar stellen van de camera.
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Een eerdere versie van dit artikel is verschenen op vrijdag 4 augustus 2023, 20:20.
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
2 reacties
-
DJ Somsen schreef op maandag 7 augustus 2023 om 02:13 | reageer
(wanneer) Is er sprake van overheating bij continu video?
-
Nando schreef op dinsdag 8 augustus 2023 om 21:26 | reageer
Tijdens het opnemen van mijn video, op een hete dag met temperaturen van rond de 28 graden, werd de camera heel erg warm tijdens het filmen. Ik heb wel een waarschuwing gekregen over de temperatuur, maar hij bleef het gewoon doen. Ik heb de camera wel elke keer als ik niet filmde uitgezet.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Tot 500 euro cashback op Sony gear
door Elja Trum
-
Sony kondigt de FE 28-70mm f/2 GM aan
door Nando Harmsen
-
Sony kondigt de A1 mark II aan, een nieuw topmodel camera
door Nando Harmsen
-
Kies voor spiegelreflex objectieven voor je mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Nikon introduceert de Z50II DX-formaat mirrorless camera
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.299 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.