Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Review: Fotomozaïek bestaande uit 1.000 eigen foto's

zondag 24 september 2017, 14:07 door | 8.222x gelezen | 6 reacties

Ik kreeg het aanbod van Fotomozaiek-maken.nl om kosteloos een fotomozaïek bestaande uit 1.000 eigen foto's te testen. Het resultaat zou op canvas (formaat 60 x 40 centimeter) afgedrukt en toegestuurd worden. In dit artikel mijn bevindingen.

Fotomozaiek maken


Zo maak je je fotomozaïek


Eerst moet de Hoofdfoto ge-upload worden. Je klikt op 'mozaïek maken' en kiest daarna je hoofdfoto uit. De contouren van de hoofdfoto worden straks gevormd door de maximaal 1.000 kleine fotootjes die je hierna gaat uploaden. Het bestand dient in Jpeg-formaat te zijn.

De resolutie van de hoofdfoto dient meer dan 1500 x 1500 pixels (circa twee megapixels) te zijn of een bestandsgrootte van meer dan 1 megabyte. Je kunt foto's met een maximale grootte van 20 megabyte uploaden.

1. Hoofdfoto


De hoofdfoto dient aangeleverd te worden in een 4:3 formaat (digitaal fotoformaat), 3:2 (klassiek fotoformaat), 1:1 (vierkant formaat) of in 2:1 (panorama formaat).

Als jouw foto een ander formaat heeft, dan kun je deze na het uploaden nog bijsnijden. Het fotobestand kan ook een logo, symbool of iets anders zijn. Als het bestand in ieder geval maar als JPEG-formaat aangeleverd wordt.

Een kleurrijke hoofdfoto met sterke kleuren ziet er als mozaïek goed uit. De foto moet niet te gedetailleerd zijn. Kleine details komen in een mozaïek sowieso niet duidelijk over.

Fotomozaiek maken nl


2. Enkele foto's uploaden


Daarna kun je enkele foto's uploaden. Deze worden als kleine beelden als achtergrond getoond. Je dient minimaal 30 enkele foto's te uploaden, maximaal 1.000.

Ik heb er 375 ge-upload. Hoe meer enkele foto's je upload, hoe meer foto's er in de mozaïek te zien zijn. De enkele foto's mogen klein zijn (ze worden tenslotte ook klein afgebeeld), 50 kilobyte of 500 x 500 pixels is al voldoende.

De enkele foto's kunnen ook klein zijn. 50 KB of 500 x 500 pixels is al voldoende. Bij grote bestanden duurt het uploaden langer. De kleurtinten van de enkele foto's hoeven niet dezelfde kleurtint van de hoofdfoto te hebben. In de mozaïek worden namelijk de kleurtinten automatisch aangepast.

Fotomozaiek maken nl


3. Mozaïek formaat kiezen


Nu kun je bepalen in welk formaat jouw mozaïek foto gemaakt zal worden. In het door jou gekozen formaat de mozaïek daarna afgedrukt worden. Klik op 'gratis preview' maken.

Fotomozaiek maken nl


4. E-mail adres invullen


Er wordt een gratis preview van je fotomozaïek aangeboden (zonder enige verplichting). Vul nu je e-mail adres in. Zodra je mozaïek klaar is krijg je hiervan een mailtje. Dit duurt ongeveer 24 uur, in mijn geval slechts een uurtje.

5. Mozaïek controleren


Je ontvangt een mailtje wanneer je mozaïek klaar is. Je kunt nu de mozaïek vooraf online bekijken en beslissen of je de foto mozaïek echt wil bestellen. Verder kun je kiezen welke versie je wilt. Er wordt netjes uitgelegd wat de verschillen zijn en waarom de keuzes gemaakt zijn.

Fotomozaiek maken nl


6. Bestellen


Nu kun je kiezen op welk materiaal je je fotomozaïek wilt afdrukken. Er worden vier verschillende beelddragers aangeboden: poster, canvas, plexiglas en aluminium.

Hieronder het online eindresultaat:

Fotomozaiek maken nl


Wat vind ik ervan?


Mijn verwachtingen waren misschien te hoog; ik had verwacht dat de maximaal 1.000 foto's tezamen het patroon van de hoofdfoto zouden vormen.

Maar dit blijkt niet het geval. Slechts de dekking van de kleine fotootjes is verlaagd zodat de contouren van de hoofdfoto duidelijker zichtbaar worden.

Als je minder dan 1.000 kleine fotootjes toevoegt (ik had er slechts 375) dan zie je dezelfde foto's vaak terugkomen. Dus hoe meer foto's je toevoegt, des te gevarieerder wordt je doek.

Of het mooi is of niet, is afhankelijk van je eigen smaak. Het idee blijft leuk en je kunt erg veel foto's in je canvas opnemen die toch nog enigszins herkenbaar zijn, zeker als je weet welke bestanden je geupload hebt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

6 reacties

  1. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 24 september 2017 om 14:15  | reageer

    Dit is inderdaad niet echt indrukwekkend. Als je dan een fotomozaïk gaat maken, dan wil je toch dat elke foto een bepaalde kleur als boventoon heeft en dat de foto's op basis van kleur geselecteerd en geplaatst worden.

    Gelukkig zijn er ook programmaatjes die dat wel goed voor je doen. Tenminste, zo heb ik in het verleden wel eens mozaïekfoto's gemaakt.

    Je moet dan wel een flinke voorraad foto's hebben waarbij telkens andere kleuren de boventoon voeren.

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zondag 24 september 2017 om 14:36  | reageer

    Ik heb ook meerdere malen benaderd met het verzoek om het te reviewen. Ben er niet op ingegaan omdat ik er inderdaad al niet al te veel van verwachtte. Maar als ik het zo zie is het resultaat eigenlijk nóg treuriger dan ik zou denken vrolijk

  3. MF
    MF schreef op maandag 25 september 2017 om 08:53  | reageer

    Dit is wel heel slecht hoor. Deze review is wat mij betreft geen reclame (heeft niets met review te maken, maar met het produkt!)

  4. gast schreef op dinsdag 26 september 2017 om 15:27  | reageer

    Zie ook Andreamosaic: een gratis en zeer gebruiksvriendelijk programma (met zeer veel instel mogelijkheden) om zelf een mosaic-foto te maken.

  5. gast schreef op donderdag 28 september 2017 om 08:52  | reageer

    Als je naar de foto van het wagentje kijkt van oma met kind, dan zie je dat er niet met kleur gewerkt is. De kleuren van de mini-foto's worden gewoon overschreven met de kleur van de grote foto. Ik heb dat 10 jaar terug al beter gezien.

    Dit is meer een reclame praatje als een serieuze review. Jammer.

  6. Michelle Peeters
    Profiel Michelle Peeters schreef op donderdag 28 september 2017 om 10:46  | reageer

    @gast: lees het artikel eens goed!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord