Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Review: Canon 1D mark III

woensdag 5 september 2007, 23:56 door | 31.797x gelezen | 8 reacties

Van Canon ontvingen wij de Canon 1D mark III om deze twee weken aan de tand voelen. Deze taak nemen wij natuurlijk graag op ons. De afgelopen weken heb ik mijn vertrouwde 400D dus aan de kant geschoven en deze grote broer volop gebruikt. De Canon 1D mark III heeft een 1.3x crop sensor die 10,1 megapixel bevat. Twee Digic III processoren zorgen ervoor dat de data van de sensor snel verwerkt kan worden zodat de camera zijn topsnelheid van tien foto's per seconden voor lange tijd kan waarmaken.

Ons testmodel was voorzien van een lichtsterk Canon 16-35mm f/2.8 L objectief, maar aangezien ik zelf een Canon 400D heb en de nodige objectieven was ik niet gelimiteerd tot deze lens. Dat was overigens ook geen ramp geweest, want de 16-35mm is een uitmuntend groothoek objectief.

Snelheid
Het eerste dat je opvalt aan de camera zodra je de ontspanknop aan raakt is de enorme snelheid waarmee deze camera zijn werk doet. Dat er scherpgesteld wordt is amper te merken en voordat je vinger de ontspanknop geschrokken weer verlaten heeft zijn er al minstens drie foto's weggeschreven op het geheugenkaartje. Wat een monster!

De autofocus is enorm snel en nauwkeurige vergeleken met mijn vertrouwde 400D (die overigens ook verdienstelijk dienst doet). De 1D lijkt ook met minder licht nog prima zijn werk te kunnen doen.

Bij het continue fotograferen met 10 foto's per seconden kon ik 157 foto's maken voordat de camera niet meer op de volle snelheid verder ging. Dit bij Jpeg (large/fine) kwaliteit. Het betrof echter wel een opname van een effen vlak, wanneer er meer te berekenen is loopt de snelheid al gauw terug en bij een opname met bijvoorbeeld veel bomen, struiken en gras worden deze hoeveelheden niet gehaald. De camera begint dan al in te houden na zo'n 65 opnamen. Ook bij gebruik van hogere ISO waarden loopt het maximaal aantal opname snel terug.


De snelheid van de Canon 1D mk3 gedemonstreerd


Live view
Op de mark 3 zit een groot 3 inch scherm. Deze produceert een helder beeld dat zelfs op een zonnige dag nog goed te bekijken is. Op het scherm kun je uiteraard de gemaakte opname terugkijken, maar het scherm kan ook gebruikt worden voor de nieuwe Live View optie.

Veel fotografen zeggen het nut niet zo in te zien van Live view. Met deze functie op digitale spiegelreflex camera's kun je het beeld direct op het scherm bekijken in plaats van door de zoeker; een beetje zoals je gewend bent bij een digitale compactcamera. Canon heeft Live View voor het eerst toegepast in de 1D mark III.

Hoewel ik ook bij de sceptische fotografen hoorde die het nut van Live View niet in zien ben ik na nog geen vijf minuten gebruik om. Live View is een prachtige aanvulling op een spiegelreflex. Omdat de spiegel omhoog klapt zodat de sensor belicht kan worden werkt het autofocusmechanisme van de camera helaas niet meer. Het AF systeem maakt namelijk gebruik van een halfdoorlatend stukje in de spiegel waardoor het beeld op de AF sensor terecht komt. Doordat de spiegel opgeklapt wordt valt de autofocus functie dus weg.

Om scherp te stellen tijdens gebruik van Live View moet je daarom ofwel handmatig scherpstellen, ofwel de Live View functie uitschakelen, scherpstellen en daarna de Live View functie weer inschakelen. Dit laatste is helaas tamelijk omslachtig. Overigens kun je tijdends het bekijken van het live-beeld achter op het scherm ook inzoomen. Je hebt de keuze om 5 of 10 maal te vergroten. Uiteraard kun je bepalen op welk gebied er ingezoomd wordt. Op deze manier kun je uiterst precies scherpstellen. Dit werkt best lekker wanneer je rustig de tijd hebt en je camera op statief staat.

Live view op de Canon 1D mk3
Live view in actie


Live View kan op twee manieren gebruikt worden; het getoonde beeld kan automatisch geoptimaliseerd worden voor vertoning of het getoonde beeld geeft (zo goed mogelijk) weer wat het resultaat zou zijn bij de huidige camera instellingen. Live View is bedacht voor studiowerk, maar na het uitkomen van de Canon 1D mark III bleek dat veel fotografen het ook daarbuiten gebruikten, denk bijvoorbeeld aan een fotojournalist die vanuit een meute mensen een foto wil maken boven zijn hoofd. Met behulp van het schermpje kan hij zijn beeld veel beter composeren.

Op de nieuwe Canon 40D en Canon 1Ds mark III is de Live View-functie verbeterd. Door gebruik te maken van de AF-on knop hoef je niet meer handmatig om te schakelen om scherp te stellen. Een nuttige verbetering die zeker een gemis is op de 1D mk3.

Sensor & Ruis
De Canon 1D mark III beschikt over een grote sensor, met een zogenaamde 1.3x cropfactor. Vergeleken met de Canon 400D, die ook tien megapixels heeft, hebben de lichtgevoelige cellen op de sensor dus extra ruimte. Die resulteert doorgaans in minder ruis en bij de 1D mk3 is dit absoluut het geval. In de praktijk ga je met deze camera zonder zorgen naar 1600 ISO en ook 3200 en 6400 (high stand) ISO zijn nog bruikbaar. Hier is echter wel duidelijk ruis in de afbeeldingen aanwezig; de 6400 stand is echter te vergelijken met de 1600 stand op veel andere camera's.

Verschil tussen 1.3x en 1.6x cropfactor
Verschil tussen 1.3x en 1.6x cropfactor bij 50mm


Een groot voordeel van deze ruisarme hoge ISO's is dat de bruikbaarheid van de camera flink wordt uitgebreid. Zonder flits is er zelfs nog uit de hand te werken in de avond en 's nacht bij straatverlichting. Bij het fotograferen van beweging biedt de hoge ISO stand de mogelijkheid de sluitertijd kort genoeg te maken om het beeld te bevriezen.

6400 ISO op de Canon 1D mark III
Jpeg, 1/15s, f/2.8 bij 6400 ISO


14 bit RAW bestanden
In de camera zit een 14 bits analoog naar digitaal convertor. In de RAW bestanden is er dus de beschikking over 14 bits per kleurkanaal. In plaats van 4.096 kleurgradaties per kanaal (rood, groen en blauw) heb je op de Canon 1D mk3 dus de beschikking over 16.384 gradaties per kanaal. In de praktijk komt het er op neer dat kleurovergangen uit veel meer gradaties kunnen bestaan en dus mooiere overvloeing opleveren.

Jammer is dat Jpeg maar over 8 bits per kleurkanaal beschikt en dat bij een conversie naar Jpeg (in de camera of via een RAW convertor) de extra kleurinformatie alsnog verloren gaat. Dat ligt overigens aan het Jpeg formaat waar simpelweg niet meer in kan worden opgeslagen. Het geeft je echter een extra reden om gebruik te maken van RAW bestanden; je kunt hier nu nog meer uithalen.

Springpaard
Qhorses; 1/160s, f/2.8 op 6400 ISO


Instelmogelijkheden
Het is bijna ongelofelijk hoeveel instelmogelijkheden deze camera heeft. Bijna alles is naar wens aan te passen. Het aantal foto's dat je neemt in de twee burst modes, de mate van compressie van je Jpeg file, naar welke kaart je wat weg schrijft en zelfs de indeling van de menu's is naar eigen wens aan te passen.

Wanneer je alles dan naar wens hebt ingesteld kun je de instellingen wegschrijven op je geheugenkaart en deze bijvoorbeeld overnemen in een tweede body. Handig!

Praktijktest
Om de mogelijkheden van de 1D mark III te testen nam ik de camera mee naar een dansvoorstelling in het centrum van Wijchen waar ik in anderhalf uur tijd 1408 foto's schoot. Overigens was de accu na deze inspanning nog steeds niet toe aan een nieuwe lading. De accu heeft dus voldoende capaciteit om een tijd mee vooruit te kunnen.

De meeste fotografen zullen daarnaast echter ook altijd een tweede accu bij zich dragen. Canon is zich hiervan duidelijk bewust; de acculader heeft ruimte voor het opladen van twee accu's tegelijkertijd en in het geleverde pakket was deze tweede accu dan ook al aanwezig.

Over de resultaten ben ik erg tevreden, het feit dat een aantal foto's te donker zijn (ook te zien in het filmpje hierboven) komt doordat ik een instelling (minnen) over het hoofd heb gezien. De camera zelf weet zelfs in burst mode prima de belichting te meten en de autofocus in de AI Servo stand zorgt bij bewegende onderwerpen constant voor een accurate scherpstelling.

Noor tijdens een dansvoorstelling van Swing in Wijchen
Dansvoorstelling; 1/1000s, f/3.2 op 400 ISO


Bediening
Ten opzichte van de vorige 1D schijnt de bediening verbeterd te zijn. Zelf heb ik echter nog niet eerder met een dergelijke body gewerkt, dus dit kan ik niet bevestigen. Ten opzichte van de camera's uit de lagere categorieën, waar ik wel ervaring mee heb, valt het me op dat de bediening van de camera behoorlijk wennen is. Niet alle verschillen vind ik even handig; zo moet je de programmavoorkeuze (handmatig, sluitertijdvoorkeuze, diafragmavoorkeuze, handmatig of bulb) instellen door op een knop te drukken en vervolgens door mogelijkheden te scrollen (je hoeft de initiële knop overigens niet ingedrukt te houden). Het draaiwieltje op de andere Canon modellen vind ik sneller en prettiger werken. Overigens is dit waarschijnlijk enkel een kwestie van gewening, naarmate ik langer met de camera werkte wist ik steeds sneller de gewenste instellingen te vinden.

Ook het instellen van het autofocus punt is wat omslachtig, waarom wordt de (mini)joystick die op de body zit hier niet voor gebruikt? Op het eerste gezicht lijken dit soort punten allemaal erg onhandig, maar wanneer je dagelijks met deze camera werkt is het na het lijkt mogelijk alle basis instellingen te veranderen zonder dat je op hoeft te kijken van de zoeker. En dat is natuurlijk ook wat de echte professional wil.

Ruimte voor Compact Flash en SD geheugen
Ruimte voor Compact Flash en SD geheugen


De camera beschikt over zowel een compact flash als een SD kaart slot. Wanneer je in beide sloten een geheugenkaart hebt zitten kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een RAW naar je compact flash en de bijbehoren Jpeg naar de SD kaart te schrijven. Ook hierbij zijn weer een tiental andere instellingen mogelijk.

Wat nog een aardige toevoeging had kunnen zijn is het bekijken van de instellingen op het LCD display. Bij de 400D is dit de enige manier om je instellingen te bekijken, maar als toevoegen (custom function?) op de 1D mark III zou het ook prettig kunnen werken.

De menustructuur van de camera werkt overigens prettig. Je hoeft nooit te scrollen, alles is in één oogopslag zichtbaar en heeft een logische indeling. Je kunt zowel de draaiwielen als de joystick in het menu gebruiken, al werkt die laatste weer niet wanneer je dieper in de menustructuur duikt (bijvoorbeeld bij de custom functies).

Conclusie
De Canon 1D mark III ligt prettig in de hand en voelt uitermate solide aan. De snelheid van de camera blijft verbazen en trekt behoorlijk de aandacht van je omgeving. Deze Canon is duidelijk gericht op de professionele markt; de sluiter moet zo'n 300.000 opnamen probleemloos kunnen maken. Vanwege zijn forse prijs is deze camera eigenlijk alleen geschikt voor de professionele fotograaf die zijn camera (bijna) dagelijks intensief gebruikt. Voor de gevorderde amateur zou ik momenteel aanraden te wachten op de Canon 40D. Deze camera lijkt qua specificaties (10 megapixels, 6,5 foto's per seconden, live view) weinig onder te doen voor zijn grote broer, maar is met een verwachte verkoopprijs van circa 1.200 euro een stuk beter betaalbaar dan de 3.800 euro kostende 1D mark III. De instelmogelijkheden zijn bijna eindeloos en de hoge ISO's zijn goed bruikbaar.

Na ruim twee weken werken met de 1D mark III vind ik het toch wel jammer dat ie weer de doos in moet en terug gaat naar Canon. Het is een erg prettige camera om mee te werken. Qua prijs ligt hij echter ruim boven mijn budget, maar hij is zijn geld zeker waard.

Canon 1D mark III: Aanrader voor de professionele fotograaf



Bekijk de Canon 1D mark III van alle kanten; klik met uw muis op de afbeelding
en beweeg deze vervolgens naar rechts of links.


Zoals je overigens in de animatie kunt zien miste ons testexemplaar een afsluitdopje. Uiteraard wordt deze normaal wel bijgeleverd (maar blijkbaar kan deze kwijt raken wanneer hier niet op gelet wordt).

Met dank aan Willy van Dreumel voor zijn hulp tijdens het testen van de camera. Met dank aan Canon Nederland voor het beschikbaar stellen van deze camera.

Meer Canon 1D mark III reviews
- DSLR.nl
- FOTOcentraal
- Luminous-landscape
- Imaging resource
- Rob Galbraith

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

8 reacties

  1. Willy
    Profiel Willy schreef op donderdag 6 september 2007 om 23:55  | reageer

    Geen dank - het was een genot om deze camera eens duchtig aan de tand te voelen. Na een heel korte kennismaking bij foto Konijnenberg enkele maanden geleden was dit nu de tweede keer dat ik deze camera heb mogen proberen. Een uitermate prettige camera, met te veel mogelijkheden om in zo'n korte tijd allemaal uit te proberen.

    Mijn conclusie is dan ook heel eenvoudig "Wow!". Ik ben onder de indruk van deze camera - en dat gebeurt niet gauw!

  2. René
  3. Profiel bendi schreef op zondag 9 september 2007 om 20:54  | reageer

    Heb een mark 3 gekocht op 6 september. De camera werkt helaas niet zoals beloofd in de specificaties. Scherpstellen is een probleem en ondanks dat de camera een foto als scherp ziet is hij dat soms niet. Op dpreview is in het canon 1d/1ds etc. forum veel over dit onderwerp te doen.
    Mijn advies wacht even met de aanschaf tot de problemen zijn verholpen (als dat lukt).

  4. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op zondag 9 september 2007 om 22:29  | reageer

    @Bendi; Ik neem aan dat je de firmware update al geinstalleerd hebt?
    Mijn exemplaar leek hier geen last van te hebben, wellicht kun je 'm naar Canon op sturen ter reparatie. Zoals je aangeeft is het een bekend probleem.

  5. bendi
    bendi schreef op maandag 10 september 2007 om 09:34  | reageer

    De camera kwam met de nieuwste software. Naar Canon opsturen lijkt me geen oplossing, blijkbaar gaat Canon er vanuit dat het een software probleem is en het wachten is dus op versie 1.1.1.
    Ben wel benieuwd of er veel problemen zijn met de mark 3 in Nederland. Kocht hem bij Konijnenberg, de verkoper vertelde dat er in het begin wel veel problemen met de af waren, maar na installatie van de nieuwste software waren die opgelost.
    Een forumdiscussie zoals op dpreview is ook niet echt goed voor het vertrouwen in de camera. Je gaat er bijna al vanuit dat hij niet goed werkt, soms zijn onscherpe foto's ook het resultaat van een fout door de fotograaf gemaakt.

  6. wim de bruijne
    wim de bruijne schreef op donderdag 20 september 2007 om 21:51  | reageer

    zelf heb ik de 5 d verkocht en de upgrade gemaakt naar de mark 1d mark 3
    nu ik hier lees over de problemen qua scherpte kan ik alleen maar bevestigen dat ik daar met mijn camera dus ook last van heb.
    met de 5 d had ik hier geen problemen mee dus aan de lenzen ligt het niet.
    blijft het mogelijk een software probleem.
    voordat i hem opstuur wacht ik dus even op versie 1.1.1.

  7. Ben Pontier
    Ben Pontier schreef op zaterdag 29 september 2007 om 15:51  | reageer

    Ik ben nu een week of 4 in het bezit van een 1D Mark III en heb ook problemen met scherpstellen.
    Ik hoop dit met een update van de software op te lossen.

  8. René Damkot

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Reviews

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.818 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord