Review: Canon EOS R3
vrijdag 10 december 2021, 11:33 door Nando Harmsen | 4.169x gelezen | 8 reactiesIk kreeg van Canon een aantal dagen lang de beschikking over de nieuwe Canon EOS R3. De camera mocht ik naar eigen inzicht uittesten.
Ik ging op pad om actie te fotograferen, het soort fotografie waar deze camera uitermate geschikt voor is. In deze review lees je mijn ervaring en mening over de Canon EOS R3.
Na de lancering van de succesvolle Canon EOS R5 en EOS R6 was het natuurlijk een kwestie van tijd voordat er een nieuw familielid zou komen.
Hoewel velen verwacht hadden dat dit een model zou zijn dat min of meer een mirrorless versie van de Canon EOS 1Dx mark III zou zijn, bleek Canon toch een andere camera te lanceren. Dit is geen EOS R1 maar de Canon EOS R3 geworden.
De belangrijkste kenmerken op een rij
- 24 megapixel gestapelde CMOS Dual Pixel AF sensor
- Elektronische sluiter tot 1/64.000 sec
- 30 beelden per seconden met elektronische sluiter (in volledig 14-bit Raw)
- 5.69 megapixel EVF met oog sturing voor de AF
- Oog-AF voor mensen en dieren, en voertuig detectie
- Hele uitgebreide instelmogelijkheden voor AF gedrag
- Geen blackout in de zoeker (bij elektronische sluiter)
- HDR zoeker functie om optische zoeker te simuleren
- Elektronische sluiter heeft flits synchronisatietijd van 1/180 sec
- PQ HDR opname in 10-bit HEIF bestanden
- Dual Pixel AF met verbeterde object herkenning
- AF werkt tot -7,5 EV (met een f/1,2 objectef)
- CF express Type B en UHS-II SD geheugenslots
- DCI en UHD 4K video tot 120p en oversampled tot 60p
- Raw video of 10-bit C-Log3 video opname
- Hot shoe met interface
- Beeldstabilisatie tot 8 stops
Het uiterlijk van de Canon EOS R3
Net als bij de Canon EOS 1D serie, heeft ook de EOS R3 een ingebouwde grip met daarin de grote accu die we van alle andere EOS 1D serie kennen. Maar daar houden de uiterlijke overeenkomsten dan ook grotendeels mee op. Hoewel de knoppen layout voor een deel vergelijkbaar is, zien we toch de typische knoppen layout van de R-serie
Dat is misschien even wennen voor wie van de EOS 1D serie komt, maar voor wie al met een mirrorless Canon camera heeft gefotografeerd is het heel vertrouwd. Bovenop de camera is het vierkante scherm en de mode-knop zoals die van de Canon EOS R5. Achter op de camera ontbreekt echter het typische tweede LCD scherm van de 1D serie.
Het LCD scherm met touchscreen functie
Wat er achter op de camera wel zien is een kantelbaar 3,2 inch LCD scherm. Dit is de eerste keer dat een camera van dit kaliber bij Canon een kantelscherm heeft gekregen.
Zoals alle EOS modellen heeft het de bekende menu structuur met volledige touchscreen functionaliteit. Zowel het menu kan via het touchscreen bediend worden, als het Q-menu. Je kunt het touchscreen ook gebruiken voor het plaatsen van het AF punt, en het slepen van het AF punt. Zelfs als je door de zoeker kijkt.
De autofocus mogelijkheden
Wat extra bijzonder aan deze camera is, zit vrijwel volledig in het autofocus systeem. Daarin heeft Canon een functie toegevoegd die we voor het eerst, en laatst, in de analoge EOS 3 zagen. Autofocus sturing door middel van je oog, maar dan vele malen beter dan wat destijds met de EOS 3 het geval was.
De zoeker heeft sensoren die kunnen detecteren waar je naar kijkt. De camera kan het autofocus punt dan automatisch op dat punt plaatsen. Met andere woorden, als je de AF inschakelt, zal dat gebeuren op de plek waar je in de zoeker naar keek.
Dit systeem lijkt een gimmick, maar het werkt verrassend goed. Het werkt heel erg snel, wat bij snelle actie onontbeerlijk is. Je moet het ook combineren met een van de andere AF instellingen. Het is dus niet een los staand systeem, maar het moet gebruikt worden samen met de gewenste AF instelling.
Je kunt de oog sensoren kalibreren, en is ruimte voor meerdere geheugen banken waaraan je elk een naam kunt toekennen.
Bedenk wel dat je met je oog alleen de plek aanwijst waar je op moet scherpstellen. Het is dus niet zo dat de scherpstelling gebeurt als je door de zoeker kijkt. En de AF volgt je oog ook niet wanneer je de AF inschakelt hebt. Je geeft alleen met je oog het startpunt aan.
Naast de oog sturing zijn er natuurlijk de welkbekende autofocus mogelijkheden die we van mirrorless systemen kennen. Er is oog-AF voor zowel dieren als mensen, en Canon heeft ook voertuig herkenning toegevoegd. In principe is dat voor sport voertuigen, maar ik heb gemerkt dat dit ook voor gewone voertuigen goed werkt.
Ik had bij de Canon EOS R5 en EOS R6 al gezien dat de oog-AF van het Canon systeem bijzonder goed en nauwkeurig werkt. Het is dan ook niet verrassend dat dit ook voor de EOS R3 het geval is. Wanneer gecombineerd met de oog-sturing werkt het razendsnel.
Alsof dat nog niet genoeg is, heb je ook de mogelijkheid om via het touchscreen je AF punt naar de gewenste plek te slepen. Als laatste heeft de EOS R3 de smart controller op de AF-ON knop meegekregen, die ik zo prettig vond werken op de EOS 1Dx mark III.
Zo heeft deze nieuwe EOS R3 veel verschillende mogelijkheden om met de AF om te gaan. Genoeg om je eigen vertrouwde manier te gebruiken.
Snelheid van de camera
De Canon EOS R3 is heel snel. Met de mechanische sluiter ben je in staat om tot 12 beelden per seconde te maken. De buffer is groot genoeg om onbeperkt met deze snelheid te blijven fotograferen.
Tijdens een snelheidstest met de camera ingesteld op jpeg+ craw en 12 beelden per seconde met de mechanische sluiter ben ik na een burst van 1.500 foto's uiteindelijk maar gestopt met fotograferen.
In de elektronische sluitermodes is de camera nog sneller. Het is dan mogelijk om tot 30 beelden per seconde te maken. In dit geval houdt de buffer het tot 100 beelden vol voor de snelheid terug valt.
Ook hier heb ik in jpeg+ craw gefotografeerd. Kies je voor een ander bestandsformaat, dan zal dit aantal waarschijnlijk hoger liggen. Ik heb dit helaas niet getest.
De camera vraagt een CF Express type B kaartje en een UHS-II SD kaart. Kies een goede snelle kaart uit om volledig gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van de camera.
Voor deze test heb ik gebruik gemaakt van een Sandisk Extreme Pro CF Express type B kaart van 128 gigabyte met een schrijfsnelheid van 1.500 MB/s. Er zijn nog snellere kaarten beschikbaar, maar deze voldeed prima.
Combineer deze snelheid met de fantastische autofocus, en geen actie is je te snel. Het blijft dan alleen nog kiezen voor de beste AF instelling. Want de EOS R3 geeft je veel mogelijkheden om de werking van het AF systeem naar je eigen wensen in te stellen.
Beeldkwaliteit
De Canon EOS R3 maakt gebruik van een gestapelde sensor van 24 megapixels. Dat lijkt niet zo veel, zeker niet als je dat vergelijkt met de Nikon Z 9 of de Sony A1, maar voor de meeste fotografen is dat meer dan voldoende.
De camera heeft een ISO bereik dat tussen de ISO 100 en ISO 25.600 ligt. Je kunt dit nog uitbreiden, indien je dat wilt. De kwaliteit van de beelden en de ruisniveaus zijn heel erg goed. Het is mogelijk om de een onderbelichte foto van ISO 400 tot 5 stops in de nabewerking op te lichten, waarbij de ruisniveaus overeenkomen met een ISO waarde die 5 stops hoger is.
Tijdens de testperiode had ik veel donkere dagen, waarbij ik de ISO waarde regelmatig tot het maximum moest instellen om de sluitertijd voldoende snel te krijgen. Hoewel er zeker ruis te zien is, blijkt deze ruis uitstekend onder controle met veel detail in het beeld.
Ervaringen tijdens het fotograferen
Wat belangrijk is voor een camera, is de hanteerbaarheid. De Canon EOS R3 is een grote camera, maar zeker niet te groot of zwaar.
Het formaat is kleiner dan een EOS R5 of EOS R6 met batterijgrip, en het gewicht is maar een klein beetje meer dan een kilogram. Vergeleken met de EOS 1Dx serie is het een lichte, goed hanteerbare camera.
Zowel in horizontale als verticale stand is er een goede balans. Het klapscherm geeft je bovendien de mogelijkheid om eenvoudig vanuit lastige standpunten te fotograferen. De uitsparing die er in de body is gemaakt maakt het eenvoudig om het klapscherm uit te klappen. Zelfs met handschoenen aan.
De beeldsnelheid en nauwkeurigheid van de AF is indrukwekkend. Het vergt wel een goede keuze van instelling, afhankelijk van de sport die je fotografeert. Met voetbal is het vrij eenvoudig, maar wanneer een mountainbiker door een bos gevolgd moet worden kan een verkeerde instelling je parten spelen.
De camera heeft de unieke mogelijkheid om meerdere knoppen voor de AF te programmeren. Zo kun je de AF-ON knop programmeren voor de ene sport, en bijvoorbeeld de knop met de asterisk (*) voor een andere sport. De instellingen waaruit je kan kiezen zijn heel erg uitgebreid.
Mijn conclusie
In feite kan ik heel kort zijn met mijn conclusie. De Canon EOS R3 is een fantastische camera die uitermate geschikt is voor zijn doel: actiefotografie.
De instelmogelijkheden die de camera biedt zijn groot, en de flexibiliteit maakt het erg makkelijk om alles helemaal naar je eigen voorkeuren in te stellen.
De oogsturing voor de AF werkt beter dan ik verwacht had. Het is niet in alle gevallen geschikt maar het is met een druk op de knop uit te schakelen. De oog-AF weet je onderwerp al op grote afstand te vinden en te volgen. Wanneer het oog uit beeld gaat, schakelt de camera vlekkeloos over op gezicht, hoofd of torso.
Wat ik in eerste instantie jammer vond was het ontbreken van de 'geen voorkeur' keuzemogelijkheid met oog-AF. Toch merkte ik dat de camera niet al te kieskeurig is.
Met oog-AF voor dieren zal ook een mens herkent worden. Ik vermoed dat het meer een kwestie van prioriteit is, maar dat bij het ontbreken van het onderwerp gekeken wordt naar de andere onderwerpen.
Hoewel de camera groter en zwaarder is dan bijvoorbeeld de Canon EOS R5, is het zeker geen groot verschil. De camera lijkt zich helemaal in je hand te nestelen met alle knoppen en wieltjes onder handbereik.
Het ontbreken van de PASM knop blijft voor mij wel een gemis. Van de andere kant, de mode-knop is ook heel bruikbaar, waarbij je overigens de niet gebruikte standen gewoon uit kunt schakelen.
Wat mij bevalt
- Ergonomisch heel goed doordacht
- Camera is helemaal naar wens te configureren waaronder het AF systeem
- Oog sturing AF werkt goed
- Smart controller in de AF-ON knop
- Grote buffer die bovendien snel naar de geheugenkaart wegschrijft
- Goed dynamisch bereik
- Klapscherm met voldoende grote uitsparing in achterwand
- Auto bracketing direct onder handbereik
- Oudere batterijen van de 1D serie kunnen gebruikt worden
- Custom knoppen op de voorzijde zowel voor horizontaal als verticaal aanwezig
- Camera is ondanks formaat niet al te zwaar (1014 gram inclusief batterij)
- Oog-AF werkt al bij onderwerp heel klein in beeld
- Grote en heldere elektronische zoeker met optische zoeker simulatie
Wat beter kan
- Sluitertijd nog steeds gelimiteerd tot 30 seconden voordat Bulb geactiveerd moet worden
- Beperking met functies die voor custom knoppen geprogrammeerd kunnen worden
- Geen mogelijkheid om oog sturing automatisch de AF te laten activeren
- Geen PASM wiel - dit moet via de Mode-knop
De film functies van de Canon EOS R3
Het is duidelijk dat Canon EOS R3 niet speciaal bedoelt is als film camera, hoewel er voldoende functies aanwezig zijn om ook dat gebied uitstekend uit de voeten te kunnen.
Je hebt natuurlijk FHD en 4K ter beschikking in de gewone framerates. Zowel in 4K als FHD heb je de mogelijkheid om naar 100 fps te schakelen.
Een snelle test heeft laten zien dat de camera geen last heeft van het rolling shutter effect. Niet merkbaar, in ieder geval.
De leessnelheid van de sensor is dus snel genoeg om snelle actie goed te filmen. Alleen in de zoeker merk je het rolling shutter effect wel, ondanks dat het niet in de beelden terug te zien is.
De Canon EOS R3 is ondanks de mogelijkheden zeker niet te beste keuze voor de filmer. Maar voor de actie fotograaf is het zeker een aanrader. De Canon EOS R3 is verkrijgbaar voor 6.099 euro.
Galerij
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.
8 reacties
-
esther schreef op zaterdag 11 december 2021 om 18:33 | reageer
Duidelijk geschreven met duidelijke fotos! En natuurlijke onze mtb actie fotos!
Keep on going!
Gr Esther -
-
Mieke Engelbos schreef op dinsdag 14 december 2021 om 12:50 | reageer
Heel benieuwd hoe de autofocus op de windhondenrenbaan gaat presteren als er meerdere honden tezamen lopen !
-
RiPa-Photo schreef op dinsdag 14 december 2021 om 13:20 | reageer
Heel benieuwd wanneer ze eindelijk uitgeleverd gaan worden.
Verder een prima review Nando. -
Paul schreef op dinsdag 14 december 2021 om 13:33 | reageer
Zoals we van Nando gewoon zijn is ook deze review zeer goed geschreven met praktische tips die voor de koper direct bruikbaar zijn.
Het ontbreken van de PASM knop (zoals op mijn eos R5) vind ik persoonlijk helemaal geen probleem, met de mode knop kan ik veel sneller en ook als het donker is, zeer snel van keuze veranderen. En, vermits je bepaalde knoppen aan een functie naar wens kan toewijzen, is het ontbreken van de PASM knop zeker geen nadeel. Zo kan ik met één druk op een knop direct overschakelen naar mijn favoriete instellingen tussen filmen en foto modus schakelen.
Ook nog vermelden dat met de nieuwe firmware update nu ook de R5/R6 over een AF beschikken voor voertuigen. -
-
Mieke Engelbos schreef op dinsdag 14 december 2021 om 17:13 | reageer
@Nando ... een voetbalwedstrijd of andere sportwedstrijden, met mensen of dieren is helemaal niet te vergelijken met windhondenrennen. Voorlopig dus nog even geduld hebben tot het renseizoen opnieuw begint om effectief de proef op de som te kunnen nemen.
-
Nando schreef op woensdag 15 december 2021 om 10:11 | reageer
@Mieke Engelbos: Elke sport heeft zijn eigen uitdagingen. Ik weet van het fotograferen van honden dat het lastig kan zijn. De EOS R3 presteert heel goed op dat gebied, zeker bij versnellingen, snelle bochten, en plots afremmen. Ik ga er vanuit dat op een hondenrenbaan waarbij de honden rondes lopen het zeker goed zal gaan, aangezien de snelheid en beweging redelijk constant is.
Het lijkt me zeker leuk om dat eens te fotograferen.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Canon introduceert de RF 28-70mm f/2.8 IS STM
door Nando Harmsen
-
Canon introduceert de imagePROGRAF PRO-1100
door Nando Harmsen
-
Preview: Canon EOS R5 mark II
door Elja Trum
-
Preview: Canon EOS R1
door Elja Trum
-
Nikon introduceert de Z6 III mirrorless camera
door Nando Harmsen
-
Review: Sony FE 16-25mm en FE 24-50mm f/2.8 G-objectieven
door Nando Harmsen
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.802 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.