Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

10 slechte fotografiegewoontes om te doorbreken

maandag 12 augustus 2013, 20:16 door | 42.952x gelezen | 16 reacties

Als je al een tijdje fotografeert leer je jezelf vanzelf slechte gewoontes aan. Dingen die je nu eenmaal zo doet, dus ook maar gewoon zo blijft doen. Zonde, want dat kan je veel extra werk en saaie foto's opleveren. Hoog tijd om de slechte gewoontes aan de kant te zetten. Wij maken je alvast bewust van 10 slechte gewoonten waar jij wellicht ook last van hebt.

1. Geen zonnekap gebruiken


Een zonnekap voorkomt dat licht onder een hoek in je objectief valt en voor lensflares of andere vermindering van de beeldkwaliteit zorgt. Regelmatig zie je fotografen aan het werk die de kap er achterstevoren of gewoon helemaal niet op hebben zitten. Zonde, want je kunt door de zonnekap wel te gebruiken echt betere beelden met meer contrast krijgen.

Lensflare zonnekap

2. Stofjes blijven wegkloonen


Zelf maak ik me er ook wel eens schuldig aan; wekenlang in al je foto's op dezelfde plek de vlekjes wegpoetsen die de stof op je sensor veroorzaakt. Neem de tijd om je sensor schoon te maken voor de volgende opdracht of laat hem reinigen bij een fotowinkel of bij bijvoorbeeld Chipclean.

3. Achteraf de compositie bepalen


Als je te vaak de crop-tool gebruikt om tijdens de nabewerking je compositie aan te passen is het hoog tijd om hier tijdens het fotograferen eens op te gaan letten! Het scheelt je gewoon veel tijd als je direct de compositie kiest die je aanstaat.

Dit geldt natuurlijk ook voor een horizon in je foto. Probeer deze direct recht te krijgen zodat je niet al je foto's achteraf recht moet zetten bij de nabewerking. Het gebruik van een grid-overlay in de zoeker van je camera kan hierbij helpen. Er worden dan lijntjes getoond die je als uitgangspunt kunt gebruiken om de horizon recht te zetten.

4. Stil blijven staan


Wil je meer creativiteit in je foto's? Zorg dan dat je constant blijft bewegen tijdens het fotograferen. Door telkens net een iets andere positie te kiezen kun je op een paar meter heel veel verschillende foto's maken. Net iets lager, net iets hoger, een stapje naar rechts, en zo voorts.

Met een kleine beweging kun je al veel veranderen over hoe je tegen je onderwerp aankijkt en hoe de achtergrond (of voorgrond) er achter je onderwerp uit ziet. Blijf dus bewegen tijdens het fotograferen.

5. Constant naar je scherm kijken


Het schermpje op je digitale camera is echt ontzettend handig; het stelt je in staat razendsnel te leren en voorkomt dat je met een kaartje voor mislukte foto's thuis komt. Kijk echter niet na elke foto op je display (ook wel 'chimping' genoemd).

Als je aandacht immers niet naar je display gaat kun je deze aan je onderwerp besteden. Wellicht mis je anders net een belangrijk moment dat je graag vast had willen leggen. Wanneer je met een model werkt is het daarnaast natuurlijk veel belangrijker dat je communiceert met je model dan dat je constant naar je display kijkt. Je foto's zullen er beter van worden.

Natuurlijk mag je, zeker nadat je net instellingen hebt verandert, best zo nu en dan even kijken. Leer jezelf echter aan dat dit niet na elke foto is.

6. Naar je camera kijken als je een instelling verandert


Moet jij nog steeds kijken naar je camera wanneer je bijvoorbeeld de lichtgevoeligheid aanpast? Da's jammer, want spiegelreflex camera's zijn zo gemaakt dat je ze met wat oefening kunt instellen zonder je oog van de zoeker af te halen.

Als je dit in de vingers hebt kun je niet alleen sneller aanpassingen doen en daarmee zorgen voor betere foto's, je zult ook nog minder momenten missen. Overigens zondig ik me ook aan deze gewoonte; voor de meeste instellingen gaat mijn camera ook nog naar beneden zodat ik op het display kan kijken.

Instellingen aanpassen

Wanneer je trouwens beter wel even je camera voor je gezicht weg kunt halen is als je aan het praten bent met je model. Dat communiceert veel beter dan wanneer je de camera voor je gezicht hebt; maak even contact met je model.

7. Het wel oplossen in de nabewerking


Met de mogelijkheden van nabewerking is het steeds verleidelijker om tijdens het fotograferen te denken 'Ohw, dat fix ik achteraf wel even in de nabewerking'. Van de horizon recht zetten tot een snotje wegpoetsen bij een kind op de foto. Natuurlijk kan het allemaal in de nabewerking, maar is het niet veel eenvoudiger om de camera even recht te houden of even een zakdoek over het gezicht van dat kind te halen?

Hoe minder je moet doen in de nabewerking om de foto acceptabel te maken, hoe meer tijd je kunt besteden aan het verbluffend maken van een reeds geslaagde opname. Neem dus even de tijd om vooraf die rommel in de achtergrond op te ruimen, dat vlekje weg te poetsen of die haren uit het gezicht van je model te halen. Het kan je echt zoveel tijd schelen!

8. Je camera thuis laten


Het is wel een gesleep he, altijd je camera bij je hebben? Hoe vaak laat jij je camera thuis terwijl je ergens naar toe gaat waar je niet per se je camera bij nodig hebt? Groot kans dat je dan ook regelmatig denkt 'had ik nu mijn camera maar bij' als je iets moois ziet.

Zorg er dus voor dat je camera altijd met geladen accu en een leeg geheugenkaartje voor het grijpen ligt als je de deur uit gaat. Dan is het alvast een stap makkelijker om de camera mee te nemen en zul je minder bijzonder momenten missen!

9. Niet van objectief wisselen


Je hebt natuurlijk niet voor niks een spiegelreflex. Een ander objectief kan in eenzelfde situatie heel andere foto's opleveren. Probeer dus te voorkomen dat je de hele dag met hetzelfde (zoom)objectief aan het schieten bent, door te wisselen wordt je veel creatiever.

Overigens kun je het ook wel juist andersom aanpakken; schiet eens een tijdje met één objectief met vast brandpuntsafstand (bijvoorbeeld een 85mm). De beperking zet je dan aan tot creativiteit met dit objectief.

10. Altijd dezelfde camera instellingen gebruiken


Werk jij altijd op de diafragma voorkeuze mode? Op zich is daar weinig mis mee, maar het is niet altijd de beste keuze. Hetzelfde geldt voor alle andere instellingen op je camera. Die instellingen zijn er omdat elke situatie om een andere instelling kan vragen.

Veel fotografen roesten vast in hun standaard manier van werken. Door eens bewust met andere camera instellingen te werken ontdek je ook de voor- en nadelen van die stand. Speel bijvoorbeeld eens met de verschillende methoden om scherp te stellen, de auto ISO stand, de bracketing mogelijkheden en dergelijke.

Weet je niks meer om te proberen? Pak de handleiding er eens bij en kijk of je iets kan vinden waar je nog nooit mee gewerkt hebt. Door regelmatig een andere instelling van je camera te proberen leer je deze echt van binnen en buiten kennen. Zo weet je bij elke situatie exact welke camera instelling in die situatie het beste is.

Wat is jouw slechte fotografie gewoonte?


Slechte gewoontes zijn gemakkelijk om jezelf aan te leren, maar lastig om vanaf te komen. Wees er dus vroeg bij als je een slechte gewoonte bij jezelf ontdekt hebt en doe er direct iets aan! Welke slechte gewoonte wil jij jezelf nog afleren?

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

16 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op maandag 12 augustus 2013 om 22:22  | reageer

    Uiteraard een paar hele goeie richtlijnen.
    Alleen bij het oplossen in de nabewerking heb ik nog een opmerking:
    De keuze wanneer je iets op lost (voor of na) is mijns inziens wel afhankelijk van hoeveel tijd er in de oplossing gaat zitten. Iets dat in Photoshop een kwestie is van twee klikjes met een kloonstempel maar op de set een kwartier kost gaat bij mij echt regelrecht naar de afdeling "dat lossen we in de nabewerking wel op"
    In essentie klopt de opmerking wel hoor, absoluut. Het is alleen geen heilig moeten voor mij.

  2. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 13 augustus 2013 om 09:09  | reageer

    Mijn slechte gewoonte, tja, als ik je lijstje zo lees, dan valt het mee. Misschien het feit dat ik bij portretten in opdracht te gehaast wil werken, om de geportretteerde niet te lang te belasten. Om diezelfde reden heb ik me ook wel enige tijd schuldig gemaakt aan zonde #9: ik gebruikte vrijwel alleen m'n 24-70. Een objectief waar ik minder en minder tevreden mee ben overigens. Door het ding nu steeds meer thuis te laten en alleen met primes te werken, moet ik wel wisselen en meer tijd nemen. Twee vliegen in een klap vrolijk

    @martin:
    Daar heb je natuurlijk gelijk in. Maar ik denk dat Elja inderdaad doelt op de wat complexere zaken. En daarbij zie ik zo veel foto's waar mensen ietes hebben geprobeerd te 'redden' in Photoshop, terwijl ze beter ter plekke een flitser wat hoger hadden kunnen zetten of inderdaad even die zakdoek hadden kunnen gebruiken. Wat je zegt, twee klikjes met een stempel: vooral doen. Maar het is inderdaad wel een valkuil van veel fotografen, die lui maakt.

  3. John
    Profiel John schreef op dinsdag 13 augustus 2013 om 11:01  | reageer

    Het is natuurlijk wat ben je van plan om vast te leggen. Ik gebruik de 24-70mm ƒ2.8. Als een scene te ver weg is moet ik zelf dichterbij gaan of anders om ook wel. Ofwel zoom met je benen.
    Als je veel en ruimte krijgt gebruik vaste je objectieven. Het nadeel is dat je weer voorzichtig moet zijn, want stof zit sneller tussen het objectief en de sensor dan je denkt.

  4. maaike
    maaike schreef op dinsdag 13 augustus 2013 om 11:40  | reageer

    @erikvanroosmalen zo herkenbaar van het snel willen werken om het model niet te belasten. Terwijl ze er zelf ook voor gekozen hebben... Meestal dan

  5. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op dinsdag 13 augustus 2013 om 11:50  | reageer

    @John
    Ik gebruik ook de 24-70/2.8, maar merk dat ik de resultaten met mijn primes (35/2, 50/1.4, 85/1.8) vele malen sterker vind. Scherpte is beter net als de compositie, juist omdat ik minder 'zoom-lui' ben vrolijk
    Stof vind ik een overschat fenomeen. Tuurlijk moet je die sensor af en toe schoon laten maken, maar voordat je stof echt ziet, moet je het wel bont maken. Of altijd op f/22 werken natuurlijk knipoog

    @maaike
    Dat is het net, in de meeste gevallen portretteer ik mensen die geinterviewd zijn of anderszins vanuit hun functie op de foto moeten/mogen. Ik word dus meestal niet rechtstreeks benaderd door hen knipoog

  6. Rob Berkers
    Rob Berkers schreef op dinsdag 13 augustus 2013 om 11:58  | reageer

    Tja.... lenzen niet wisselen. Dat is mijn slechte eigenschap.... of liever "was". Ik heb het op een harde manier afgeleerd!
    Wat is gebeurd? Ik was foto's aan het maken in plaatsje Nauerna van de mooie sluis aldaar. Had ik van lens gewisseld, had ik niet een paar passen naar achteren hoeven doen... en was ik niet met mijn voet in een gat verborgen onder het gras geschoten... had ik nu niet al meer dan 5 weken met krukken gelopen omdat ik mijn linkervoet op twee plekken heel vervelend gekneusd had (bij de tenen en bij de enkel)....

    Een harde les!!!

    Ik denk trouwens dat het mijn judo verleden is waardoor ik een draai wist te maken en niet op mijn camera ben gevallen. Camera en lenzen hebben het perfect overleefd... Ik wat minder (maar ben op de goede weg naar herstel).

  7. Jeffrey
    Jeffrey schreef op dinsdag 13 augustus 2013 om 14:39  | reageer

    Mijn slechte gewoonte is om series niet af te maken tijdens het nalopen / bewerken.
    De parels er uit en dan hop weer naar het volgende project.
    gevolg is een overvolle harddisk, met projecten die nog af moeten.

  8. Bas A
    Profiel Bas A schreef op dinsdag 13 augustus 2013 om 19:44  | reageer

    Ik heb ook de eigenschap om thuis alleen de mooie foto's er tussenuit te plukken, en om de rest dan vervolgens niet te selecteren en dus onnodig schijfruimte in te laten nemen.
    Verder twijfel ik vaak juist over welk objectief ik wil gebruiken waardoor ik soms te laat laat ben om dat ene moment goed vast te leggen.

  9. Mark
    Mark schreef op dinsdag 13 augustus 2013 om 20:05  | reageer

    Tja...wat zal ik zeggen. Klopt als een bus. Vorig weekend effe vlug de hond uitlaten en je mist het opstijgen van een heteluchtballon die boven een boomrand uittoornt....Dus ondanks het puffen van vrouwlief gewoon m'n camera meeslepen. en dan gebeurd er niks....haha

  10. mirjam
    mirjam schreef op dinsdag 13 augustus 2013 om 20:32  | reageer

    ik heb heel goede ervaringen met chipclean, zie de link in gewoonte 2.

  11. hennie kuijer
    hennie kuijer schreef op dinsdag 13 augustus 2013 om 22:24  | reageer

    Blij met deze site. Nog even een aantekening bij Rob: al lezend dacht ik: 'oh, nee! die is dus in de sluis gevallen!' ... gelukkig (waarschijnlijk) niet. Toch leutig dat je zo reageert.

  12. jeffrey
    jeffrey schreef op dinsdag 13 augustus 2013 om 22:25  | reageer

    Uiteraard sluit ik mij aan bij deze gevaren ook ik ben schuldig mbt het lenzen wisselen.
    echter is het zo dat ik als onderwaterfotograaf heb nog meer moeite wat ga ik doen?
    onderwater gaat het niet lukken om een lens te wisselen als je net als ik gebruik maakt van een dsrl.
    maar in deze wereld moet je een keuze van te voren maken en daar door al creatief moet gaan denken.
    wat het wel weer erg leuk maakt.
    ik gebruik daarvoor diverse lenzen en soms neem ik 2 cameras mee probleem opgelost.

  13. patjejacky
    Profiel patjejacky schreef op dinsdag 13 augustus 2013 om 22:59  | reageer

    oh alles komt zo bekend voor, eigenlijk, heb verschillende objectieven, maar toch gebruik ik er eigenlijk maar één de 18-200 mm terwijl ik ook gewoon de kitlens heb, een 50 mm f2 .en een 70 -300mm en kijk inderdaad nog teveel naar de camera voor de instellingen, komt omdat ik pas deze camera heb, maar bij me vorige camera deed ik het eigenlijk ook al , waardoor ik dus dingen ging missen, bedankt voor deze aandachtpunten waar je eigenlijk niet eens bewust van was ,maar nu wel ,

  14. sander
    sander schreef op woensdag 14 augustus 2013 om 10:53  | reageer

    Een andere goede reden om je zonnekap te gebruiken, is ter bescherming van je objectief. Als je ergens tegenaan stoot of je camera laat vallen, dan vangt de zonnekap de klap op.

  15. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 14 augustus 2013 om 11:20  | reageer

    Dat is een goeie van Sander. Als ik er geen zonnekap op had gehad, had het me al eens een frontelement van mijn tele gekost toen ik iets te enthousiast in een auto stapte...

  16. gerard
    Profiel gerard schreef op donderdag 22 augustus 2013 om 16:11  | reageer

    het zijn best goede tips alleen wanneer ik mijn zonnenkap op mijn lens doet kan ik niet meer bij het polarisatiefilter om hem goed in te stellen dus moet ik wel fotograferen zonder zonnenkap fotograferen

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.842 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord