Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ramon Snellink

Organiseer een Feedback-sessie

woensdag 28 maart 2018, 10:40 door | 4.716x gelezen | 3 reacties

Ken je dat gevoel dat je vast zit qua fotografie en niet weet hoe je kunt verbeteren? Dat heb ik nou ook! Een paar jaar terug kwam ik erachter dat feedback op je werkt ontvangen heel erg leerzaam is.

Maar feedback ontvangen is ook één van de lastigste dingen als fotograaf. Je hebt al je tijd en liefde in je foto's gestopt en het zijn echt je kindjes.

Zelf hielden we recentelijk een feedback-sessie met collega Evert Doorn. In deze sessie bespraken we een hele trouwreportage en gaf Evert punten ter verbetering. De bruiloft daarna konden we deze punten gelijk oppakken, echt heel fijn!

Met de onderstaande video (Engels) probeer ik je te overtuigen waarom jij ook een feedback-sessie moet organiseren. Om je te helpen geef ik je een aantal tips om de sessie zo goed mogelijk te laten verlopen.


Samengevat


Nodig niet teveel mensen uit
Omdat feedback nogal gevoelig kan liggen, werkt het het best als er niet teveel mensen bij aanwezig zijn. Op deze manier kan iedereen zich veilig voelen en eerlijk feedback geven en ontvangen.

Leg uit vooraf, houd daarna je mond
Oke, dit klinkt misschien wat hard.. Het punt is dat als je kritiek ontvangt, je niet telkens 'Ja, maar..' moet zeggen om excuses te maken voor je fout. Het werkt voor degene die feedback geeft heel demotiverend als je z'n feedback niet waardeert. Dit gaat zeker ten koste van de 'flow' van de sessie.

Wat ik daarom voorstel is dat je voordat je feedback krijgt uitlegt wat de omstandigheden waren (bijvoorbeeld: 'Het licht was echt waardeloos!'), maar daarna geen excuses meer verzint. knipoog

Geef geen ongevraagde feedback
Je zult wel vaker dingen zien van collega's waarvan je denkt 'dit of dat kan echt anders!'. Ik raad je aan om dat niet direct bij die persoon te melden. Als iemand niet open staat voor feedback, zorgt dit eerder voor kwaad bloed dan dat de persoon er ook echt wat mee gaat doen.

Het is veel beter om een feedback-sessie te organiseren. Zo weet je zeker dat de persoon open staat voor feedback!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ramon Snellink

Over de auteur

Ramon Snellink fotografeert samen met zijn vrouw Hermine onder de naam Mon et Mine Bruidsfotografie. Sinds kort publiceren ze informatieve video's over fotografie op hun Youtube-kanaal (Engels).

3 reacties

  1. martinphili
    Profiel martinphili schreef op woensdag 28 maart 2018 om 19:18  | reageer

    Het lijkt een fotografentrekje te zijn om te pas maar vooral te onpas kritieken te geven op andermans foto's. Een hele nare eigenschap. Ook bestaat de kritiek vaak uit hoe de criticaster zelf de foto gemaakt zou hebben. En ik wil helemaal geen foto's maken zoals een ander dat gedaan zou hebben!

  2. rcsnellink
    Profiel rcsnellink schreef op donderdag 29 maart 2018 om 09:18  | reageer

    @Martin: Ja dat is heel vervelend. Ik kan zelf ook niet zoveel met ongevraagde feedback. Maar feedback van een collega die op eenzelfde "golflengte" zit qua fotografie en je stijl van fotografie snapt is wel heel leerzaam.

  3. Ineke
    Ineke schreef op donderdag 29 maart 2018 om 10:11  | reageer

    Een ander heel naar trekje is dat sommigen stelselmatig het fenomeen “fotograaf” negatief afschilderen terwijl ze zelf ook tot die groep behoren.
    En diezelfde lieden hebben vaak een nogal hoge dunk van de uniciteit van hun eigen werk. Waarmee ze feitelijk geen haar beter zijn dan de door hen zo verafschuwde “fotografen”.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Video tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.298 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord