Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Jerry van Es

5 redenen om je kind fotografie te leren

donderdag 1 september 2022, 20:40 door | 1.742x gelezen | 0 reacties

De meeste kinderen vinden het heel erg leuk om nieuwe dingen te leren. Wij als volwassenen hebben nog weleens het idee dat we voor allerlei nieuwe dingen te druk zijn, maar een kind een nieuwe vaardigheid als fotografie leren is kan voor zowel ouder als kind een goede ontwikkeling zijn.

Ik heb een aantal redenen voor je op een rijtje gezet waarom het een goed idee is om jouw kind met fotografie in de weer te laten gaan!

Fotograferende kinderen

1. Artistieke ontwikkeling


Dat artistiek bezig zijn goed voor je is, is al uit verschillende wetenschappelijke studies naar voren gekomen. Kinderen die betrokken zijn bij het maken van kunst, scoren vaak beter op school!

Je hebt je namelijk tijdens het maken van kunst al leren concentreren en met aandacht leren werken. Ook is het maken van mooie foto's goed voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Ergens met oefening steeds beter in worden is een waardevolle succeservaring.

2. Sociale vaardigheden


Fotografie kan een leuke, sociale activiteit zijn. Helemaal bij het maken van een portret moet je goed nadenken over de persoon die je voor je hebt. Wie is het en hoe wil jij diegene op de foto zetten? Moet iemand boos kijken of juist blij? En hoe zorg jij daar als fotograaf voor?

Door je kind model te laten zitten en daarna model te gaan zitten voor je kind, leert je kind om zich in te leven in het model. Ook moet je als fotograaf goede aanwijzingen kunnen geven. Best spannend als je ouders dan ook echt doen wat jij zegt!

3. Creatief denken


Waar we creativiteit vroeger associeerden met wat knutselen in het buurtcentrum, is het tegenwoordig een veel gevraagde vaardigheid. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam is echter gebleken dat er op basisscholen te weinig aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van creativiteit bij kinderen van 4-12 jaar.

Een extra reden om je kind op vroege leeftijd kennis te laten maken met de wereld van fotografie.

4. Visueel vermogen


In een wereld waarin er steeds meer met beeld gecommuniceerd wordt, is fotograferen een hele relevante vaardigheid. Onderscheidend beeldmateriaal is op heel veel plekken erg belangrijk: van Instagram-accounts met miljoenen volgers tot reclamecampagnes of een bedrijfswebsite.

Bezig zijn met fotografie is niet alleen goed voor de ontwikkeling van een kind, het kan ook nog eens erg handig zijn voor later.

5. Samen leren is leuk


We klagen vaak steen en been over kinderen die de hele dag maar achter de iPad zitten. Een leuke manier om ze erachter vandaan te krijgen is door samen iets nieuws te gaan leren. Of je nou zelf al een hele goede fotograaf bent of pas net begint maakt niet dus zoveel meer uit.

Je gaat samen op pad en ontdekt al snel wat jullie leuke onderwerpen vinden. Door samen bezig te zijn, leer je vaardigheden van elkaar, maar praat je ook over de dingen die je mooi en interessant vindt.

Samen op pad om mooie foto's te maken zorgt op die manier zeker voor een nog betere band en een ontspannen middag voor jullie allebei!

Voorbeelden om samen met je kind aan de slag te gaan met fotografie


Op internet zijn er een hoop voorbeelden te vinden van leuke fotoprojecten die je met je kind kunt uitvoeren. Je hebt er niet veel voor nodig. Een positieve instelling en een simpele kindercamera is genoeg.

Lekker het bos in om te zien welke paddenstoelen je dit jaar allemaal kunt vinden is natuurlijk heerlijk, maar ook in je eigen huiskamer is er vaak genoeg te doen.

Maak bijvoorbeeld een mooie opstelling met het speelgoed van je kinderen. Je kunt zelf een achtergrond maken, een explosie knutselen van papier of denkwolkjes boven LEGO-poppetjes plakken. Bedenk een goed verhaal en zorg dat op de foto precies duidelijk wordt wat er gebeurt.

Heb je geen zin om te knutselen, loop dan eens met je kind door het huis en maak foto's van alle "gezichtjes" die je ziet. De knopjes op de kastdeuren worden ineens oogjes en de open haard blijkt enorm te moeten gapen. Dit spelletje werkt natuurlijk buiten ook prima.

Hoe je het ook aanpakt, samen met je kind gaan fotograferen heeft heel veel voordelen. Niet alleen is het leuk en ontspannend om samen met iets creatiefs bezig te zijn, je kind leert op deze manier ook vaardigheden waar het de rest van zijn leven wat aan heeft.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Jerry van Es

Over de auteur

Jerry van Es is blogger en online marketeer. Naast het beheren van het online magazine Menlife en een offerte website schrijft hij artikelen voor verschillende online mediaplatformen. Als ZZP'er helpt hij verschillende bedrijven, waaronder ook fotografen, met hun online vindbaarheid.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.167 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord