Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 tips voor het fotograferen van kinderen

maandag 5 september 2016, 20:40 door | 11.609x gelezen | 4 reacties

Het fotograferen van kinderen is een leuke bezigheid. Kinderen zijn spontaan en ze veranderen razendsnel. Die verandering wil je als fotograaf graag vastleggen. In dit artikel 5 tips om je te helpen betere foto's te maken van (je) kinderen.

1. Fotografeer vanaf ooghoogte


De belangrijkste tip bij het fotograferen van kinderen is het fotograferen op ooghoogte van het kind. Als volwassen persoon ben je vaak al snel twee keer zo groot als een kind. Wanneer je niet door je knieën gaat om op gelijk niveau te komen krijg je foto's waarbij je heel erg neerkijkt op een kind. Je fotografeert dan vooral de haren en hebt altijd een vertekend beeld.

Mika


Door op gelijke hoogte als het kind te gaan zitten leg je hun wereld vast. Daarbij kun je op gelijke hoogte ook veel beter contact maken met het kind. Als je verwacht lang bezig te zijn dan is het gebruik van kniebeschermers aan te raden. Zoals altijd kun je ook erg leuke foto's krijgen door de regel zo nu en dan eens te breken.

2. Van achteren of opzij


Het kind hoeft niet altijd recht in de camera te kijken. Het is vaak juist leuk om een kind dat druk ergens mee bezig is ook zo vast te leggen. Kinderen gaan graag op ontdekkingstocht en kunnen zich over de vreemdste dingen verbazen. Het is erg leuk dat vast te leggen.

Mika


3. Geef de situatie een rol


Natuurlijk is het leuk om een mooi portret te schieten. Het is echter vaak een aanvulling als je de omgeving mee laat spelen. Je maakt zo duidelijk wat de situatie was waarin de foto genomen is en dat geeft meer verhaal aan de foto.

Mika


In bovenstaande foto zie je Mika tussen de Sinterklaascadeau's zitten. De aandacht gaat echt uit naar Mika zelf doordat zijn gezicht scherp is, maar de onscherpe achtergrond voegt veel toe. In deze foto wordt juist niet vanaf ooghoogte gefotografeerd, maar dit levert in dit geval toch een sterke foto op.

4. Kom dichterbij


Het is misschien verleidelijk om van een afstandje foto's te maken zodat je een kind niet stoort in zijn bezigheden. Dat kan inderdaad ook een manier zijn om foto's te maken zonder een kind teveel af te leiden van zijn bezigheden.

In de meeste gevallen is een teleobjectief dan wel aan te raden. Een foto wordt echter veel interessanter wanneer je dichter op je onderwerp kruipt. Het kind hoeft er ook niet altijd ten voeten uit op te staan. Het is helemaal niet verkeerd om eens alleen een hoofdje in beeld te hebben.

Vera


Afhankelijk van het gebruikte objectief en de afstand tot het kind moet je wel oppassen voor vertekeningen. Wanneer je te dichtbij komt is de kans aanwezig dat het kind op de foto een groot hoofd en veel te klein lichaam lijkt te hebben. Let daar dus op.

5. Laat het kind spelen


Geef een kind iets te doen. Ouderen kinderen kunnen vaak nog wel even geduld op brengen, maar bij de hele kleintjes is de aandacht vaak na een paar seconden al weg. Door het kind lekker te laten spelen gedraagt deze zich natuurlijker en blijven ze gezelliger.

Mika en Vera


Als fotograaf mag je zelf natuurlijk ook meespelen, zo raken de kinderen echt aan je gewend en kunnen ze helemaal zichzelf zijn.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

4 reacties

 1. gast schreef op maandag 5 september 2016 om 22:52  | reageer

  Mooie foto van Mika ! Het blijft een schattig kereltje

 2. Robert Vogels
  Robert Vogels schreef op dinsdag 6 september 2016 om 11:19  | reageer

  En......dwing niets af. Geld voor dieren ook. Groet Robert

 3. Bernard
  Bernard schreef op dinsdag 6 september 2016 om 15:50  | reageer

  Kleine kinderen en dieren, altijd een dankbaar onderwerp om er de tijd voor te nemen.

 4. Téjo

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord