Elja Trum

5 redenen om van fotografie niet je beroep te maken

maandag 2 december 2013, 21:55 door | 53.630x gelezen | 30 reacties

Als je een tijdje aan het fotograferen bent zul je vast wel eens iemand hebben gehad die je wilt betalen voor een fotosessie. Dan kan het idee in je opkomen dat het leuk zou zijn om van fotografie je beroep te maken. Helaas is dat niet altijd direct een slimme keuze; wij zetten vijf nadelen op een rij..

1. De meeste tijd ben je niet bezig met fotograferen


Als je fotograaf wilt worden omdat je zo graag fotografeert dan heb je pech. Als fotograaf zul je namelijk veel meer tijd kwijt zijn met andere dingen dan met fotograferen. Zo moet je een goede administratie bijhouden, komen klanten niet vanzelf je studio binnenlopen (naamsbekendheid opbouwen, marketing en dergelijke) en moeten alle foto's die je maakt natuurlijk ook uitgezocht, nabewerkt, afgedrukt en aan de klant aangeboden worden.

Plan ook wat tijd in voor het bijhouden van je blog en social media, mails afhandelen, het maken van facturen, administratie bijhouden, netwerken, je portfolio up-to-date houden, je werk promoten en dergelijke..

2. De concurrentie is moordend


Er zijn ontzettend veel fotografen. Opdrachtgevers hebben dus een ruime keuze om uit te kiezen. Je zult dus echt duidelijk moeten maken wat jouw meerwaarde is. Dat is lastig, want de meeste mensen hebben echt weinig zicht op wat kwalitatief goede foto's zijn.

Veel hobbyisten kunnen vaak net zulke mooie (of mooiere) foto's maken als jij en ze vinden het natuurlijk prettig om hun camera apparatuur terug te verdienen met hun hobby. Zij hebben echter niet de vaste kosten die jij moet maken en ook hun hypotheek hoeven ze niet met hun foto's terug te verdienen. Een hobbyist kan Ún zal dus voor een fractie van jouw prijs werken.

Daar kun je als fotograaf best over zeuren, maar dat helpt je geen steek verder. Deze werkelijkheid gaat niet veranderen en als fotograaf moet je dus echt een kei zijn in marketing (dacht je dat het om de kwaliteit van je foto's ging?) om continue nieuwe opdrachten binnen te halen en daar ook nog van kunnen leven.

Nikon fotografe

3. Als het 'moet' is het veel minder leuk


Hoewel je nu waarschijnlijk veel plezier hebt met je fotografie is de kans groot dat het wanneer het je werk is toch allemaal wat minder leuk is. Klanten verwachten te krijgen waar ze voor betalen en je kunt dus niet alleen maar fotograferen waar je zelf zin in hebt.

Ook kun je er niet net zo lang mee bezig zijn als je wilt; je moet voldoende opdrachten afwerken om je inkomen op peil te houden. En als de klant dan niet tevreden is moet je daar ook nog een oplossing voor zoeken en eventueel werk opnieuw doen om toch betaald te krijgen.

En hoe leuk is het om je twintigste bruiloft dat jaar te fotografen? Of je veertigste gezinsportret? Of de vijfhonderdste nabewerking? Je moet echt je best doen om het steeds uitdagend voor jezelf te houden; elk klant verwacht dat je jezelf volledig inzet voor hun foto's. Het is waarschijnlijk wel hun eerste bruiloft..

Veel dingen zijn minder leuk als je ze 'moet'. En als fotografie je werk is zul je echt tijd in moeten plannen voor je eigen vrije werk. Als je daar tenminste nog zin in hebt.

4. Ondernemen is duur


Vierhonderd euro verdient met een bruiloft fotograferen? Dat gaat lekker, een dagje werk en 400 euro rijker. Dat stort jouw baas niet na een dagje werk op je rekening! Klinkt goed, maar reken nog eventjes door. Allereerst ben je naast een dag fotograferen ook een dag kwijt aan de nabewerking. Je kunt je foto's immers niet zo onbewerkt op een USB stick knallen en overhandigen aan het bruidspaar.

Owh, en vooraf moet je natuurlijk ook even met het bruidspaar afspreken om hun wensen door te nemen. En op de bruiloft zelf kun je niet aankomen op je fiets. En die camera en andere apparatuur, hoe lang gaat die eigenlijk mee? Je telefoon, je internetaansluiting, je computer? Allemaal dingen om te betalen en dan ga ik er nog vanuit dat je vanuit je eigen huis werkt (huur of hypotheek al betaald).

Van de 400 euro die je ontvangt is 70 euro trouwens BTW. Die mag je aan het eind van het kwartaal afdragen aan de belastingdienst. En aan het eind van het jaar komen diezelfde aardige mensen van de belastingdienst ook nog om inkomstenbelasting vragen; of je nog even 40 procent wilt afdragen. Dan houd je van die twee en een halve dag werken nog maar een kleine 200 euro over.

Dat is tien euro per uur netto. En daar mag je alles van betalen Ún je moet er voor zorgen dat je voldoende opdrachten per maand hebt om een beetje voldoende geld over te houden om van te leven. Als je geluk hebt is het bruidspaar al weer uit elkaar voordat ze je rekening betaald hebben en kun je wellicht ook nog fluiten naar je geld..

Met een vaste baan weet je overigens ook elke maand hoeveel geld je op je rekening gestort krijgt. Wanneer je voor jezelf werkt als fotograaf is het nog maar afwachten wat je aan het eind van de maand over hebt om van te leven.

5. Klanten zijn vervelende mensen


Niet alle klanten natuurlijk. Zelf ben je toch ook altijd vriendelijk en redelijk tegenover de mensen die jou iets verkocht hebben? Jij vraagt toch ook nooit om korting en betaalt altijd direct je rekening?

Ja? Helaas is lang niet iedereen zo meegaand. Zeker als mensen vinden dat ze goed betalen willen ze ook echt krijgen wat ze verwachten; liefst wat extra's. En dan heb ik het nog niet gehad over de mensen die er eerst een sport van gemaakt hebben om je zo ver mogelijk uit te knijpen voordat ze je de opdracht gaven. Laten we het maar niet hebben over de mensen die verwachten dat je voor hen toch wel gratis even wat foto's maakt; die camera heb je toch al!?

Fotograaf iets voor jou?


Natuurlijk heb ik het allemaal opzettelijk wat zwaar gesteld in dit artikel. Als je alles lekker hebt lopen en voldoende opdrachten krijgt is het natuurlijk ook gewoon erg leuk werk. Het is echter lang niet voor iedereen geschikt en denk er vooral goed over na voordat je je huidige baan opzegt!

Ben je fotograaf? Zou je het anderen aanraden?
Laat jouw voor- en nadelen weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

30 reacties

 1. Willem
  Willem schreef op dinsdag 3 december 2013 om 08:00

  Helder artikel. Niets over gelogen. Blijf me wel verbazen over de beroepsgroep die altijd maar blijft zeuren over de zolderkamer artiesten die broodroof plegen. Even vergeten hoe ze zelf ooit begonnen zijn?

  De meesten beginnen uit hobby en doen dat idd voor fractie van de prijs. Logisch.

 2. Ruud
  Profiel Ruud schreef op dinsdag 3 december 2013 om 09:44

  Lijken mij allemaal legitieme en goede redenen om het niet te doen. Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd naar 5 redenen om het juist WEL te doen.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 3 december 2013 om 10:01

  @Ruud; daar zal ik me dan binnenkort eens over buigen. vrolijk

 4. Johan Penninga
  Johan Penninga schreef op dinsdag 3 december 2013 om 10:24

  Leuk om het ook van deze kant te bekijken. Punt 2 ben ik het helemaal mee eens. Ik haal mijn hoofdinkomen uit loondienst, de rest haal ik uit betaalde opdrachten. Ook voor mij geldt: het 'moet' niet.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.008 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord