Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

5 redenen om van fotografie niet je beroep te maken

maandag 2 december 2013, 21:55 door | 56.641x gelezen | 30 reacties

Als je een tijdje aan het fotograferen bent zul je vast wel eens iemand hebben gehad die je wilt betalen voor een fotosessie. Dan kan het idee in je opkomen dat het leuk zou zijn om van fotografie je beroep te maken. Helaas is dat niet altijd direct een slimme keuze; wij zetten vijf nadelen op een rij..

1. De meeste tijd ben je niet bezig met fotograferen


Als je fotograaf wilt worden omdat je zo graag fotografeert dan heb je pech. Als fotograaf zul je namelijk veel meer tijd kwijt zijn met andere dingen dan met fotograferen. Zo moet je een goede administratie bijhouden, komen klanten niet vanzelf je studio binnenlopen (naamsbekendheid opbouwen, marketing en dergelijke) en moeten alle foto's die je maakt natuurlijk ook uitgezocht, nabewerkt, afgedrukt en aan de klant aangeboden worden.

Plan ook wat tijd in voor het bijhouden van je blog en social media, mails afhandelen, het maken van facturen, administratie bijhouden, netwerken, je portfolio up-to-date houden, je werk promoten en dergelijke..

2. De concurrentie is moordend


Er zijn ontzettend veel fotografen. Opdrachtgevers hebben dus een ruime keuze om uit te kiezen. Je zult dus echt duidelijk moeten maken wat jouw meerwaarde is. Dat is lastig, want de meeste mensen hebben echt weinig zicht op wat kwalitatief goede foto's zijn.

Veel hobbyisten kunnen vaak net zulke mooie (of mooiere) foto's maken als jij en ze vinden het natuurlijk prettig om hun camera apparatuur terug te verdienen met hun hobby. Zij hebben echter niet de vaste kosten die jij moet maken en ook hun hypotheek hoeven ze niet met hun foto's terug te verdienen. Een hobbyist kan én zal dus voor een fractie van jouw prijs werken.

Daar kun je als fotograaf best over zeuren, maar dat helpt je geen steek verder. Deze werkelijkheid gaat niet veranderen en als fotograaf moet je dus echt een kei zijn in marketing (dacht je dat het om de kwaliteit van je foto's ging?) om continue nieuwe opdrachten binnen te halen en daar ook nog van kunnen leven.

Nikon fotografe

3. Als het 'moet' is het veel minder leuk


Hoewel je nu waarschijnlijk veel plezier hebt met je fotografie is de kans groot dat het wanneer het je werk is toch allemaal wat minder leuk is. Klanten verwachten te krijgen waar ze voor betalen en je kunt dus niet alleen maar fotograferen waar je zelf zin in hebt.

Ook kun je er niet net zo lang mee bezig zijn als je wilt; je moet voldoende opdrachten afwerken om je inkomen op peil te houden. En als de klant dan niet tevreden is moet je daar ook nog een oplossing voor zoeken en eventueel werk opnieuw doen om toch betaald te krijgen.

En hoe leuk is het om je twintigste bruiloft dat jaar te fotografen? Of je veertigste gezinsportret? Of de vijfhonderdste nabewerking? Je moet echt je best doen om het steeds uitdagend voor jezelf te houden; elk klant verwacht dat je jezelf volledig inzet voor hun foto's. Het is waarschijnlijk wel hun eerste bruiloft..

Veel dingen zijn minder leuk als je ze 'moet'. En als fotografie je werk is zul je echt tijd in moeten plannen voor je eigen vrije werk. Als je daar tenminste nog zin in hebt.

4. Ondernemen is duur


Vierhonderd euro verdient met een bruiloft fotograferen? Dat gaat lekker, een dagje werk en 400 euro rijker. Dat stort jouw baas niet na een dagje werk op je rekening! Klinkt goed, maar reken nog eventjes door. Allereerst ben je naast een dag fotograferen ook een dag kwijt aan de nabewerking. Je kunt je foto's immers niet zo onbewerkt op een USB stick knallen en overhandigen aan het bruidspaar.

Owh, en vooraf moet je natuurlijk ook even met het bruidspaar afspreken om hun wensen door te nemen. En op de bruiloft zelf kun je niet aankomen op je fiets. En die camera en andere apparatuur, hoe lang gaat die eigenlijk mee? Je telefoon, je internetaansluiting, je computer? Allemaal dingen om te betalen en dan ga ik er nog vanuit dat je vanuit je eigen huis werkt (huur of hypotheek al betaald).

Van de 400 euro die je ontvangt is 70 euro trouwens BTW. Die mag je aan het eind van het kwartaal afdragen aan de belastingdienst. En aan het eind van het jaar komen diezelfde aardige mensen van de belastingdienst ook nog om inkomstenbelasting vragen; of je nog even 40 procent wilt afdragen. Dan houd je van die twee en een halve dag werken nog maar een kleine 200 euro over.

Dat is tien euro per uur netto. En daar mag je alles van betalen én je moet er voor zorgen dat je voldoende opdrachten per maand hebt om een beetje voldoende geld over te houden om van te leven. Als je geluk hebt is het bruidspaar al weer uit elkaar voordat ze je rekening betaald hebben en kun je wellicht ook nog fluiten naar je geld..

Met een vaste baan weet je overigens ook elke maand hoeveel geld je op je rekening gestort krijgt. Wanneer je voor jezelf werkt als fotograaf is het nog maar afwachten wat je aan het eind van de maand over hebt om van te leven.

5. Klanten zijn vervelende mensen


Niet alle klanten natuurlijk. Zelf ben je toch ook altijd vriendelijk en redelijk tegenover de mensen die jou iets verkocht hebben? Jij vraagt toch ook nooit om korting en betaalt altijd direct je rekening?

Ja? Helaas is lang niet iedereen zo meegaand. Zeker als mensen vinden dat ze goed betalen willen ze ook echt krijgen wat ze verwachten; liefst wat extra's. En dan heb ik het nog niet gehad over de mensen die er eerst een sport van gemaakt hebben om je zo ver mogelijk uit te knijpen voordat ze je de opdracht gaven. Laten we het maar niet hebben over de mensen die verwachten dat je voor hen toch wel gratis even wat foto's maakt; die camera heb je toch al!?

Fotograaf iets voor jou?


Natuurlijk heb ik het allemaal opzettelijk wat zwaar gesteld in dit artikel. Als je alles lekker hebt lopen en voldoende opdrachten krijgt is het natuurlijk ook gewoon erg leuk werk. Het is echter lang niet voor iedereen geschikt en denk er vooral goed over na voordat je je huidige baan opzegt!

Ben je fotograaf? Zou je het anderen aanraden?
Laat jouw voor- en nadelen weten in de reacties!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

30 reacties

  1. Willem
    Willem schreef op dinsdag 3 december 2013 om 08:00  | reageer

    Helder artikel. Niets over gelogen. Blijf me wel verbazen over de beroepsgroep die altijd maar blijft zeuren over de zolderkamer artiesten die broodroof plegen. Even vergeten hoe ze zelf ooit begonnen zijn?

    De meesten beginnen uit hobby en doen dat idd voor fractie van de prijs. Logisch.

  2. Ruud
    Profiel Ruud schreef op dinsdag 3 december 2013 om 09:44  | reageer

    Lijken mij allemaal legitieme en goede redenen om het niet te doen. Ik ben nu eigenlijk wel benieuwd naar 5 redenen om het juist WEL te doen.

  3. Elja Trum
    Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 3 december 2013 om 10:01  | reageer

    @Ruud; daar zal ik me dan binnenkort eens over buigen. vrolijk

  4. Johan Penninga
    Johan Penninga schreef op dinsdag 3 december 2013 om 10:24  | reageer

    Leuk om het ook van deze kant te bekijken. Punt 2 ben ik het helemaal mee eens. Ik haal mijn hoofdinkomen uit loondienst, de rest haal ik uit betaalde opdrachten. Ook voor mij geldt: het 'moet' niet.

  5. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 3 december 2013 om 10:39  | reageer

    @Ruud. Vijf redenen om het wel te doen:
    1. het is ontzettend gaaf om dagelijks met je passie bezig te kunnen zijn
    2. ondernemer zijn, en alles wat daarbij komt kijken (marketing, netwerken, etc.). is hartstikke leuk, mits dat in je bloed zit natuurlijk. Je ontdekt steeds weer nieuwe en interessante mensen, mogelijkheden en kansen.
    3. wat is er nou leuker dan tevreden klanten? Die bij jou terug komen en anderen naar jou doorverwijzen? Omdat je net iets anders of meer te bieden hebt dan anderen?
    4. je werkt als fotograaf samen met webbouwers, tekstschrijvers, dtp'ers, etc. Daarmee zet je niet alleen een goed product neer, maar doe je ook aan 'learning on the job". Je leert ontzettend veel van elkaar. Gratis. Wat wil je nog meer....
    5. Je maakt driedubbele werkweken, dus je verveelt je nooit knipoog

  6. hetty
    hetty schreef op dinsdag 3 december 2013 om 10:54  | reageer

    Zo is dat Liesbeth en als het je passie is, dan houd je het niet tegen!
    Vind het artikel heel goed hoor Elja. Bezint eer je begint is prima, maar volg je hart is ook een goede!!

  7. James van der Borght
    James van der Borght schreef op dinsdag 3 december 2013 om 11:17  | reageer

    Blij dat ik dit artikel niet gelezen heb toen ik 30 jaar geleden besloot om van mijn hobby mijn beroep te maken, en een studio opende gericht op reclame en productfotografie.

    30 jaar geleden, toen je nog echt moest investeren om aan de bak te komen, niet alleen geld voor spullen, maar ook in jezelf.

    30 jaar geleden toen passie mijn belangrijkste drijfveer was, de passie om foto's te maken die impact hadden en zich op die manier konden onderscheiden.
    Impact dus, niet te verwarren met de zgn. kwaliteit waar velen zich op beroepen als ze het hebben over de hoeveelheden pixels en scherpte van hun ruisvrije foto's.
    Impact die wordt bepaald door je manier van UITlichten, niet te verwarren met VERlichten, en de schier ontelbare manieren waarop je moet kunnen inspelen op situaties, structuren en materialen, m.a.w. inzicht krijgen op datgene wat licht doet in de uiteindelijke hoofdrol die het speelt.

    Geld ?, voor zich spreekt dat ook dat meespeelt wil je overleven, in mijn geval was dat niet anders, maar geld verdien je niet door zelf je boekhouding te doen, had ik dat gedaan dan had ik m'n deur al na 'n jaartje al op slot kunnen doen, om die reden liet ik dat over aan mensen die er verstand van hadden.
    De tijd die ik hiermee uitspaarde gebruikte ik ter verhoging van m'n vakkennis.
    Veel spieken en gluren in de artdirectors idex photographers http://www.abebooks.com/9782880461980/Art-Directors-Index-Photographers-Set-2880461987/plp
    Technieken bedenken en verzinnen die er voor zorgde dat voornoemde impact het juiste niveau hield maar tijd bespaarde.
    Tijd is geld, tijd besparen is dus geld verdienen.

    !5 jaar geleden overgestapt naar volledig digitaal, met photoshop als trouwe metgezel.
    Reclamefotografie zonder dat programma lukt vandaag de dag echt niet meer.
    Reclamefotografie waar altijd opdrachtgevers te vinden zijn als je werk maar voldoende niveau heeft, producten veranderen of vernieuwen, en de producent zal dus steeds nieuwe foto's nodig hebben, en daar heb ik de afgelopen 30 jaar 'n behoorlijke boterham mee kunnen verdienen.

    Momenteel met pensioen als fotograaf maar nog steeds druk doende met onze site http://dephotoshoppers.nl om kennis over te dragen die ik in al die tijd heb opgebouwd.

    30 jaar gewerkt als fotograaf, altijd fluitend naar m'n werk gegaan, geen moment spijt gehad dat ik er m'n beroep van gemaakt heb omdat het het mooiste beroep is waarvoor je kunt kiezen, maar kies er niet voor als geld je enige drijfveer is.

    En dan heb ik het niet eens gehad over de 1000 en een dingen die je allemaal meemaakt, grappige en bizarre voorvallen en bedenksels waar ik met gemak 'n boek(je) mee zou kunnen vullen.
    Grotejes en sterkte met je beslissing,
    James van der Borght

    http://studio-provision.nl/provision/

  8. Kimberly
    Kimberly schreef op dinsdag 3 december 2013 om 11:50  | reageer

    Ik doe af en toe foto shoots bij mensen thuis om dat fotografie echt een grote hobby is, nou vraag ik hier wel eens een kleine vergoeding voor. Moet ik mezelf dan aan melden bij de kamer van koop handel? Misschien een hele domme vraag. Ik maak wel eens reclame via facebook mag dit als ik niet sta ingeschreven ik ben namelijk heel erg bang dat ik problemen krijg met de belastingdienst of dergelijke.

  9. Rik
    Rik schreef op dinsdag 3 december 2013 om 12:03  | reageer

    Dat is eigenlijk voor alle hobbies zo vrees ik, zelf ben ik amateur muzikant en beleef veel plezier aan musiceren in mijn homestudio op zolder. Door de jaren is dat al zo uit de hand gelopen dat vrienden mij willen overtuigen om de studio commercieel te gebruiken. Ik heb dat altijd met een stevige NEEN beantwoord en ben daar nog altijd blij mee. éénmaal iets MOET, en in opdracht, dan is de lol er af en wordt de creativiteit vervangen door competitiviteit, niet goed dus !

  10. R Wielemaker
    R Wielemaker schreef op dinsdag 3 december 2013 om 12:19  | reageer

    Lees: Hoeveel mag ik bijverdienen

  11. StudioMenno
    Profiel  StudioMenno schreef op dinsdag 3 december 2013 om 12:30  | reageer

    Het zal voor ieder persoonlijk anders zijn. Zelf ben ik op dit moment wel aan het bouwen, maar met beperkte risico's. Dat wil zeggen dat we een betaalbaar pandje hebben gehuurd en dat mijn vrouw meewerkt in de zaak. Bovendien heb ik zelf nog steeds een 40-urige baan naast mijn werk als fotograaf.

    Zelf sta ik dagelijks vanaf 17:00 uur tot 18:30 uur in de zaak, op koopavond en op zaterdag. Ik richt me voornamelijk op portretfotografie in de studio waarbij ik de afspraken zo veel mogelijk 's avonds en in het weekend plan. Op deze manier kunnen we rustig een klantenkring en bekendheid opbouwen voordat ik een deel van mijn vaste inkomen opgeef om meer uren in de zaak beschikbaar te zijn.

    Met alle tijd die ook in boekhouding en marketing gaat zitten maak ik wel werkweken van minimaal 80 uur en steekt mijn vrouw er ook nog eens 28 uur per week in. Naast het maken van de portretfoto's verhuur ik de studio en hebben we in de zaak ook een pasfotoservice, een stomerijservicepunt en een Kiala afhaalpunt om omzet en aanloop te genereren.

    Het klopt dat ik de meeste tijd niet aan het fotograferen ben. En ik weet ook niet of we ooit voldoende werk zullen hebben om mijn vaste baan helemaal op te kunnen zeggen. Maar het is fijn om zo samen iets op te bouwen en om op deze manier steeds meer mensen blij te kunnen maken met mooie foto's. Want de meeste voldoening haal ik wel uit de momenten dat de mensen de resultaten zien.

  12. Mabotje
    Profiel Mabotje schreef op dinsdag 3 december 2013 om 13:41  | reageer

    "Als je geluk hebt is het bruidspaar al weer uit elkaar voordat ze je rekening betaald hebben en kun je wellicht ook nog fluiten naar je geld.."

    Denk niet dat dit klopt, of wel... vrolijk
    Moet dat niet 'als je pech hebt....' zijn?

  13. StudioMenno
    Profiel  StudioMenno schreef op dinsdag 3 december 2013 om 13:45  | reageer

    @Mabotje Omkering is een vorm van ironie.

  14. inge van olst
    inge van olst schreef op dinsdag 3 december 2013 om 15:13  | reageer

    Beste allen,
    Ik herken de 5 redenen om het niet te doen. Ook ik heb (in 2006) mijn betaalde baan in loondienst opgegeven, ging naar de fotovakschool en maakte van mijn hobby mijn beroep.

    Waar ik tegenaan loop, is dat ik altijd het gevoel heb dat men het beroep fotograaf niet serieus neemt. Door veel investeren, weinig verdienen, netwerken, veel en hard werken ben ik best trots op wat ik heb opgebouwd, maar mensen vragen nog steeds of ik 'even' en fotootje wil maken en 'waarom het zo duur is'. Ze denken dat het vak alleen bestaat uit foto's maken (dat is toch leuk en niet zo moeilijk..) en hebben vaak geen flauw idee hoeveel tijd een fotograaf besteed aan 'het ondernemen' als hij niet aan het fotograferen is, etc.

    Ik vind mijn werk leuk, richt me op de mensen waar ik positieve energie van krijg met de wetenschap dat ik van een mooie foto blij wordt en er ook klanten blij mee maak, maar het lukt me op dit moment gewoon niet om middelbare scholieren/stagiaires enthousiast te maken voor het vak of om hobbyisten te enthousiasmeren om er hun beroep van te maken.
    Er zijn naar mijn idee te veel fotografen en amateurfotografen in Nederland.

  15. jeeweepix
    jeeweepix schreef op dinsdag 3 december 2013 om 15:49  | reageer

    Hetzelfde geldt voor België hoor, zowat iedereen is tegenwoordig fotograaf.

  16. Liesbeth van Asselt
    Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 3 december 2013 om 15:51  | reageer

    @inge, bij mij stopte een stagiaire onlangs met de opleiding toen ze zag dat het vak van fotograaf ook gewoon keihard werken betekent. Misschien een schone taak voor de diverse fotografie-opleidingen om de studenten hier op voor te bereiden?

  17. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op dinsdag 3 december 2013 om 15:59  | reageer

    Er zijn er veel die als fotograaf aan de bak willen komen. Ook ik heb die droom gehad. Die droom ligt nu opgeborgen ver weg op zolder. Het zijn niet alleen de redenen in het artikel om er niet voor te gaan, maar voor mij is er puur een practisch probleem. Mijn lichamelijke beperkingen belemmeren mijn mobiliteit in hoge mate en ik kan ook niet allerlei standpunten innemen. Als je zoals ik je enkel kunt verplaatsen met een vierwielig bromfiets, mag je er ook nog eens een natuurgebied in, vanwege het vervoermiddel. Alleen te voet of met de fiets.
    Ik had graag voor het vak gekozen, maar het persé willen verwezenlijken zou niet realistisch zijn. Ik wil ook niet constant afhankelijk zijn van derden om te helpen.
    Bovendien moet je om te kunnen starten ook over enige financiële middelen beschikken voor degelijke apparatuur zoals camera, lenzen, flitsers, studio.
    Ben je een goede amateur, dan kun je daar ook veel voldoening is scheppen. Publiceer veel en je valt vanzelf een keer op. Ben je dan eens in de gelegenheid om een foto te verkopen voor een leuke prijs, dan heb je toch ook eer van je hobby als amateur.
    Blijf vooral voor een baas werken, dan heb je niet alleen 5 redenen, maar ook 5 zorgen minder.

  18. 5x
    5x schreef op dinsdag 3 december 2013 om 17:16  | reageer

    Tegenwoordig noemen mensen met een Canon of een Nikon zich al fotograaf. Zo ben ik er een van vrolijk En heb er nog lol in ook. Als je een ´Bentochnietgek´ folder open slaat, dan zie je al camera´s die prima foto´s maken. Een prime erbij en een ebay flitserset en je bent al helemaal compleet. Toch niet? Voor een paar euro per maand heb je al photoshop en lightroom om het af te ronden voor een mooi resultaat. Ps, ik doe modellen fotografie en merk op dat veel amateurs veel mooiere foto´s maken dan profs.

  19. 5x
    5x schreef op dinsdag 3 december 2013 om 17:22  | reageer

    Die laatste zin heeft met regel 3 te maken denk ik. Ik heb namelijk is een keer een mailtje gestuurd naar een amateur met echt prachtige foto´s en vroeg hem waarom hij niet zijn beroep maakt van foto´s maken. Hij werkt met mooie modellen. Antwoord was dat het zijn hobby is en geniet van het foto´s maken samen met een visagiste e.d.. Hij vertelde dat hij een compleet ingerichte studio heeft voor de fun.

  20. sandra
    sandra schreef op dinsdag 3 december 2013 om 17:39  | reageer

    Degene die nog wel 5 redenen kunnen verzinnen zijn de personen die er nog niet zo lang mee bezig zijn. Ik kan me volledig vinden in die 5 redenen om het niet te doen, alleen had ik het al wel 3,5 jaar geleden willen weten toen ik er aan begon. Klanten zijn moeilijk en bij tijden van crisis nog moeilijker of komen gewoon niet opdagen zonder iets te laten weten. Ze verlangen ook steeds meer en meer, bijna onmenselijk nog ook! Materialen verslijten ook (of ze worden door nalatende klanten vernield). Je moet ook constant blijven ontdekken en verzinnen want klanten komen ook meerdere keren terug met hun kind en je kan moeilijk telkens dezelfde foto's gaan maken. Enz, enz,.....Na lang wikken en wegen en doordat mijn gezondheid in het gedrang komt door dat hele gedoe heb ik nu een knoop doorgehakt. Ik zet er bewust een punt achter en hoop het plezier in fotograferen als hobby wat terug te vinden!

  21. zakdoek
    zakdoek schreef op dinsdag 3 december 2013 om 17:48  | reageer

    "Daar kun je als fotograaf best over zeuren, maar dat helpt je geen steek verder. Deze werkelijkheid gaat niet veranderen en als fotograaf moet je dus echt een kei zijn in marketing (dacht je dat het om de kwaliteit van je foto's ging?) om continue nieuwe opdrachten binnen te halen en daar ook nog van kunnen leven."

    Daar slaat u mooi de spijker op zijn kop; altijd die eeuwige verwijten naar hobbyisten.

    Ik ben zelf nog in gemengde gevoelens, de passie is er, maar doordat klanten voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten vind ik het in deze regio erg moeilijk om naam te maken. Met mijn 5 tientjes waarvan 2 voor besteltegoed ben ik "schofterig duur". Ze willen dat ik kom, maar dan het liefste gratis, want (noem een creatieve reden).
    Voor mij is dit helaas ontmoedigend om commercieel door te gaan, dan houd ik het toch liever particulier.

  22. wim wilmers
    wim wilmers schreef op dinsdag 3 december 2013 om 18:46  | reageer

    Ben heel blij dat ik van hobby mijn werk heb kunnen maken. Lang voor een organisatie gewerkt en nu lekker met mijn vrouw voor ons zelf. Valkuilen jazeker die zijn er , en als er veel amateurs zijn zoals Kimberly die bang zijn voor de belastingdienst over haar bijverdiensten tja dan maak je boel kapot. Ik heb geen last van fotografen die het erbij doen en netjes over hun bijverdiensten afdragen. Andere fotografen uit mijn regio zie ik ook niet als concurent, nee ik probeer met ze samen te werken. De een zn agenda vol op die dag, vaak kun je een klus of bruidsreportage overnemen. Als je kwaliteit levert kun je een leuke en fijne boterham met een mooi beleg verdienen. Wanneer je een bruidsreportage gaat verzorgen voor 400 euro dan roep je de problemen over jezelf af. Ook die klant wil veel waar voor zijn geld. Wanneer je goed weet hoe je bijvoorbeeld een bruidsreportage fotografeert dan kun je daar ver mee komen. Niet wanneer je met je budget camera en je budget lens aankomt. Vooral bij binnensessie vraag je dan om problemen. Je komt dan licht tekort en dat compenseer je niet allen met een flits. Verdiep je in een categorie fotografie die je zelf ook leuk vind. Kun je met mensen omgaan? dan is portret of bruidsfotografie misschien wel iets. Ben je communicatief niet sterk begin er dan gewoon niet aan. Een klant is best bereid te betalen voor iets wat goed is. Wij zijn begonnen met 11 bruidsreportages per jaar , het jaar erna 31 stuks en dit jaar 40 stuks. Volgend jaar staan er al 28 gepland. We maken zelf de albums voor onze relaties. Gewoon heel leuk werk om te doen, fijne en leuke contacten en als je dan als fotograaf ook nog vaak de complimenten krijgt van je klant tja wat wil je dan nog meer. Met 1 goede foto ben je er niet, constant wordt er kwaliteit van je verwacht, een uitdaging maar wel een hele leuke. Ik zou niet meer anders willen.

    Groet,

    wim Wilmers
    www.wimwilmers.nl

  23. Jan Hof
    Profiel Jan Hof schreef op dinsdag 3 december 2013 om 18:53  | reageer

    Een "gewone" baan is ook lang niet altijd leuk, en kent ook de nodige momenten van gezeur. Collega's zijn soms wel gezellig, maar soms zou je ze wel achter het behang willen plakken (of achter het systeemplafond). En stomme klussen genoeg in een reguliere baan.

    Maar ondanks dat zou ik niet van fotografie van mijn baan willen maken. Ik kan nu helemaal zelf beslissen wat ik leuk vinden wat ik wil doen. De hypotheek wordt ergens anders van betaald. En als ik er wat mee verdien is het leuk om daarmee wat apparatuur aan te schaffen.

    Misschien is het wel verstandig om als fotograaf ook een heel andere hobby te hebben waar je je in kunt uitleven en geen last van deze 5 punten te hebben.

  24. Margo
    Profiel Margo schreef op dinsdag 3 december 2013 om 21:43  | reageer

    Ik fotografeer al bijna 50 jaar met veel plezier. Was ik voor m'n broodwinning gaan fotograferen dan was de lol er voor mij snel afgeweest. Ik fotografeer alleen wat ik zelf wil en wanneer en waar. Het summum van treurigheid zou voor mij zijn het in opdracht bruiloften fotograferen, om maar iets te noemen. Ik moet er niet aan denken. Zodra je ervan afhankelijk bent, je hypotheek moet tenslotte betaald worden, ben je verplicht opdrachten aan te nemen, en kun je niet kieskeurig zijn.

  25. Patricia
    Patricia schreef op dinsdag 3 december 2013 om 22:49  | reageer

    Hai. Ik fotografeer al bruiloften vanaf mijn 19e, al ruim 20 jaar. Ben 'er in gegroeid' letterlijk en figuurlijk. En ik vind het geweldig! Zo'n dag is altijd gezellig. Tuurlijk soms stress, bij je klant, bij jezelf, maar lekker improviseren en je klanten op het gemak stellen zijn juist, voor mij, de mooiste uitdagingen. En ja, ook ik heb twee banen.

    Je moet niet 'bang zijn voor de belastingdienst'. Als je je inschrijft bij KVK sta je automatisch geregistreerd bij de belastingdienst. Het heeft ook voordelen, zoals de BTW korting op je spullen. Verdiep je er gewoon eens in, bezoek een startersdag van de kvk en registreer je bij de belastingdienst als 'resultaatgenieter' ipv 'ondernemer', klinkt als rentenieren hahaha, maar is eigenlijk hard werken voor weinig, maar het is de manier als je minder dan 24u per week kunt verantwoorden.

    Wees er niet bang voor, verdiep je erin, kijk waar je kansen liggen en vooral, blijf investeren in steeds mooier werk, want daar kijken de klanten daar. Ik geniet er geweldig van, werk hard en ja, 'ik verziek ook de markt' tov de gevestigde fotografen, nou en.

    Je kan voor een brood toch ook kiezen tussen de banketbakker en de Lidl. Schep geen valse verwachtingen, wees overtuigd van je eigen mogelijkheden en vooral je grenzen. Succes allemaal er mee.

  26. DVD foto &videomontage
    DVD foto &videomontage schreef op dinsdag 3 december 2013 om 23:12  | reageer

    Hoi mijn naam is Dirk,

    Ik fotografeer en film met passie, ik wordt soms weleens gevraagd om een bruiloft vast te leggen. Dit gaat inderdaad niet altijd van een lije dakje het is niet zomaar een dagje knallen!!! Nee mensen dit zijn echt momenten waar je goed over na moet denken het is immers hun dag van hun leven en dat is vaak heel hard werken van 07:00 tot 01:00 S,nachts dan ben je om drie uur eindelijk in je bed dan begint de uitdaging pas echt.

    Bewerken foto's selecteren monteren Film bewerken en monteren en dan uiteindelijk na een lange periode je product afgeven bij de mensen thuis pffff .Uiteindelijk hee en dat is TOP!! hoor dat je Passie je droom bij de mensen met open armen ontvangen worden !!!.Ik was bijna overgestapt naar Pro maar blijf toch maar Amateur een echte genieter van foto & Video montage

    MVG Dirk v Doorn Spijkenisse.

  27. Rob
    Rob schreef op woensdag 4 december 2013 om 00:23  | reageer

    Ik ben een hobby fotograaf en dat wil ik niet veranderen. Als ik zie hoeveel mensen er lopen te fotograferen met van alles dan weet je al dat de spoeling dun is. Een mogelijkheid is je foto's via een gespecialiseerde site te verkopen. Als dat loopt en je krijgt opdrachten kun je nog eens verder kijken. Je moet je alleen nooit laten tegen houden omdat anderen zeggen dat je het niet moet doen. Als jij beroepsfotograaf wilt worden moet je het doen. Ik doe het niet en dat bevalt me erg goed. Ik doe wat ik wil en naar mijn idee blijft het dan leuk voor me. Maar voor de rest: iedereen heel veel succes die het wil doen.

    Met groet,

    Rob

  28. BigBear
    BigBear schreef op woensdag 4 december 2013 om 13:11  | reageer

    Fotograaf is het best betaalde beroep ter wereld: als je ziet wat je in 1/125ste seconde verdient dan moet je dat maar eens omrekenen naar een uurloon....... Overigens ben ook ik dertig jaar lang vakfotograaf geweest waarvan bijna twintig jaar zelfstandig. Eén goede raad voor iedereen die geld wil verdienen met fotografie: vraag van begin af aan een reële prijs voor je werk, doe desnoods eens een keer iets gratis maar geef nooit korting! Dat iets niet gratis kan begrijpt iedereen, maar het feit dat je bereid bent korting te geven schept precedenten die in no time rondgaan in het netwerk van potentiële klanten. Korting? Je bent toch niet gek...?

  29. fred
    fred schreef op donderdag 5 december 2013 om 10:06  | reageer

    en hoe zit het met oorlogsfotograaf?

  30. irisdekoningfotografie
    Profiel  irisdekoningfotografie schreef op maandag 8 juni 2015 om 21:05  | reageer

    Ik ben pas afgestudeerd aan de fotovakschool in Apeldoorn.
    Een drie jarige vakopleiding die heel erg interessant is. Je leert echt enorm veel over fotografie, en ook hoe je naamsbekendheid werft. Ik zeg altijd: Bouw een mooi portfolio op, laat je inspireren door bekende fotografen (maar probeer je eigen stijl te vinden) publiceer en promoot je werk via social media (wat ik doe is adverteren via facebook en via twitter om zo een groter netwerk op te bouwen) blogs schrijven (ben daar sinds enkele maanden mee bezig) ik geef boeken uit met mijn werk en met tips en tricks via blurb.com en dat komt dan automatisch op amazon.com te staan. Ik promoot mijn werk via werkaandemuur.nl en zo zijn er vele manieren om aan opdrachten te komen. Vooral positief blijven als je beroepsfotograaf wilt worden, en veel geduld hebben want die opdrachten komen niet zomaar en direct binnenstromen. Ik ga na de zomer de opleiding communication en multimedia design doen, omdat van fotografie alleen rondkomen erg lastig is. Je kunt het beste fotograaf zijn met nog een andere baan ernaast is mijn ervaring!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord