Boommarters èn steenmarters fotograferen
zaterdag 18 november 2017, 20:20 door Johan van der Wielen | 6.989x gelezen | 8 reactiesTwee zoogdiersoorten die beide in Nederland voorkomen maar die ik nog nooit gezien had, althans niet om te fotograferen. Deze nachtdieren ademen voor mij iets illusters uit, iets geheimzinnigs.
Ooit racete er een boommarter vóór mij op het pad terwijl ik met kinderwagen door het bos sjouwde. Hij klom in een boom en bekeek mij een aantal seconden zeer aandachtig voor hij weer weg roetsjte door de takken.
Dat moment ben ik nooit vergeten. En dat ik van marterachtigen hou bewijst mijn enorme liefde voor de grootste uit de marterfamilie, de veelvraat.
Dus toen ik zag dat het natuurfotograaf en ecoloog Edo van Uchelen gelukt was om zelfs beide soorten bij een hut te krijgen en dat ze zich zelfs laten fotograferen kon ik niet wachten om met eigen ogen deze schuwe dieren te gaan aanschouwen.
Een regenachtige vrijdagavond
Het is inmiddels donker als wij op locatie aankomen. Zachtjes tikt de miezerregen op mijn pet als ik uit de auto stap en mijn spullen in orde maak. Grote cameratas, twee statieven, tas met overlevingspakket aan eten en drinken en slaapzak.
Ik weet alles op en aan mijn tas te binden en met de statieven in de hand lopen we de donkere nacht in, de routebeschrijving uit de mail volgend. Het hek door, het paadje door (ik ben wat kleiner dan mijn fotomaatje en mis daarom wèl de te laag hangende tak…) naar de half in de grond gegraven hut.
We zien het lichten vóór de hut reeds branden, een leidend baken in de nacht. De motregen gaat zachtjes over in een èchte bui als wij het ons gemakkelijk maken in de luie stoelen.
Laag standpunt vanuit clubfauteuils
De hut zelf is ruim genoeg en goed geïsoleerd. In de hoek staat een elektrische kachel waarmee je het op koude nachten aangenaam kan maken en om condens te voorkomen op het spiegelglas. Je fotografeert namelijk door hoogkwalitatief glas.
Ervoor liggen de boomstammen waar de marters – hopelijk – gaan komen. Je zit op heerlijke clubfauteuils, wel wat groot voor de hut maar als je bedenkt dat je 14 uur lang zit te wachten en maar een klein deel fotografeert, zijn ze wel erg prettig. Ze slapen ook prima!
Marters houden niet van regen
Tijdens mijn laatste telefoongesprek met Edo vroeg ik hem al schoorvoetend hoe marters zich houden met regen. “Niet best, als het regent komen ze niet”.
Hij hoorde vast mijn teleurstelling in mijn stem. “Maar het hoeft maar even droog te zijn, dan komen ze waarschijnlijk wel”. En met die hoop gingen wij op pad.
De hoop dat de marters zich al vanaf 18:30 zouden laten zien ging al snel verloren toen we niet alleen een buitje maar inmiddels de volledige zondvloed over de hut heen voelde komen.
Waterdichtheid is goed bevonden, ik kreeg geen natte voeten zoals ooit in een berenhut. Het water stroomde van de lampen en de boomstammen. Nog even en we konden stekbaarsjes en snoek gaan fotograferen vanachter het mooie glas.
Het enige dier wat zich liet zien was een slak… en zelfs die vond het té nat en vond het daarom nodig om de ruit van de buitenkant met zijn slijmspoor op te leuken.
En toen…
Na vele uren van regen gaf de radar eindelijk aan dat het na 24:00 droog zou worden. Toen het dan ook uiteindelijk minder leek te worden met spetteren en we zelfs geen kringen meer in het vogelbadje zagen nam de spanning bij ons toe.
Zouden ze het natte bos trotseren om zich te laten zien? Hoe erg zijn nadruppelende bomen? En natte pootjes? Of nat voer?
Al te vaak had ik paddenstoelen als oortjes aangeduid of de vele langs suizende muizen voor marter versleten tot ineens… een witte bef met twee ronde oortjes vanachter de boomstam omhoogkwam. Twee ronde kraaloogjes verkenden de omgeving en 1 minuut lang mochten we genieten van het eerste bezoek van de steenmarter!
Marter in de boom
De boom links staat er natuurlijk niet voor niets. Mijn hoop dat daarin een boommarter zou komen was natuurlijk groot. Toen ik echter zocht naar een steen voor zijn broertje bleek dit grapje echter niet te maken te zijn.
Na een aantal bezoeken van de steenmarter werd het verlangen naar zijn illustere mede marterachtige almaar groter.
Zou ik het verschil wel zien? Hoe is hun grootte verschil? Kunnen ze zelfs tegelijk in beeld komen? De hoop op het laatste werd mij door Edo echter al weggenomen, de boommarter is veel schuwer en de steenmarter brutaler. Samen zul je ze niet treffen.
Wat een geweldig moment toen, na de vele bezoeken van de steenmarter, ook eindelijk de boommarter zich liet zien. Bijna vergat ik foto's te maken, zo heb ik genoten van de speelsheid, snelheid en schattigheid van dit kleine roofdier.
Veel sneller bewoog hij zich over de stammen dan de steenmarter en ik herken veel van de mij zo bekende veelvraat.
Fotohut, maak gebruik van opgedane kennis
Voor mij als fotograaf biedt deze hut dé gelegenheid om op vrij eenvoudige wijze steen- en boommarters te fotograferen.
Natuurlijk blijft er sprake van een grote mate van geluk – komen de beide soorten wel en komen ze op de door mij gewenste plekken – en kunde van de fotograaf – er zijn twee grote lampen maar dan nog fotografeer je met hoge ISO, lage f-waarden en niet al te snelle sluitertijden.
Maar belangrijkste is dat ik mee kan liften op de kennis en kunde van degene die het voor elkaar heeft gekregen om twee schuwe soorten voor één hut te krijgen. Marters houden niet van licht en hebben heel lang moeten wennen aan de lampen.
Dit gewenningsproces heeft heel lang geduurd en met veel geduld is het gelukt om beide dieren nagenoeg iedere nacht te laten langskomen.
Inmiddels zijn ze gewend aan het zacht (!) klikken van de camera en het voer is zó aangepast dat niet alle vogels ermee aan de haal gaan of de marters zelf.
Als je gebruik maakt van een fotohut is het goed om je dit te beseffen, voor jou als fotograaf is het relatief eenvoudig maar denk eens in wat de ontwerper voor kennis en ervaring moet hebben om dit voor jou als klant voor mekaar te krijgen!
De obesitasrat
De tijd van ontwikkelen en gewennen heeft zijn vruchten afgeworpen. Echter niet alleen bij de marters. Ook andere dieren profiteren aan alle kanten van de vaste voerplekjes.
Zo racen de muizen af en aan om de pinda's naar hun holletje te brengen. Grappig want muizen zijn zelf weer voedsel voor de marters, toch hoeft de marter nog geen 10 seconden weg te zijn of de muizen laten zich alweer zien.
Helemaal genieten was echter het wel en wee van een hele dikke rat. Het was duidelijk dat deze al lang genoot van het makkelijke voedselaanbod, hij kreeg zijn dikke peervormige lijf nog maar net over de boomstam heen op zoek naar de volgende noot.
Als ik steenmarter was zou ik achter die rat aan gaan. Niet alleen een makkelijke prooi, zo langzaam waggelend over de bosgrond, maar tevens dé gelegenheid voor een maaltje rat-gevuld-met-pinda.
12 uur lang genieten en beleven
Voorgangers die deze hut hebben mogen bezoeken gaven aan dat ze halverwege de nacht naar huis gingen. Ik niet. Als ik eenmaal ergens zit kan ik er geen genoeg van krijgen. En als mij verteld wordt dat tot 6:00 nog marters langs kunnen komen blijf ik dus ook keurig tot 6:30.
Van slapen is niet veel gekomen. Op deze een of andere manier wisten de marters precies wanneer mijn maatje sliep (die gunden ze zijn nachtrust) en wanneer het mijn beurt was (mijn langste slaap was nog geen 30 minuten voor ze weer stonden te dansen op de stam).
Toch heb ik geen moment aan gedacht om naar huis te gaan. Ik ben inmiddels zó gewend aan berenhutten waar ik 14 tot 16 uur lang aan het kijken, wachten en fotograferen ben dat dit ook geen probleem was.
Sterker nog, het was één groot avontuur en de laatste bezoeken van de dieren heb ik ook meer gekeken en genoten dan gefotografeerd.
En zo eindigde ons marteravontuur. Na 12 uur, waarvan de helft verregend, hebben wij 6x bezoek gehad van een steenmarter en 2x van de boommarter. In het begin 1 minuut maar het laatste bezoek wel een half uur lang! Meer dan voldoende gelegenheid om mooie beelden van deze unieke en tevens schuwe diersoorten.
Een absolute aanrader… al is het alleen al maar voor de belevenis deze beide soorten eens in het echt te kunnen zien.
Meer informatie: De Marterhut op Wildernistrek
Wil jij ook gave foto's maken?
Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.14 dagen gratis fotografiecursussen kijken
Over de auteur
Natuur- en landschapsfotograaf Johan van der Wielen wil met zijn beelden niet alleen de schoonheid maar ook het belang van de natuur laten zien. Met zijn enthousiasme, energie en passie voor de natuur wil hij anderen inspireren om naar buiten te gaan en zich te laten overweldigen door zowel de grootsheid als kleinste details van het leven om ons heen.
8 reacties
-
Lucien schreef op zaterdag 18 november 2017 om 21:24 | reageer
Van harte proficiat en uw geduld is beloond . Ik heb ervan genoten. Zelf zou ik het niet kunnen . Wel hoge ISO waarden lees ik wat waarschijnlijk nodig was.
Lucien -
Andius Teijgeler schreef op dinsdag 21 november 2017 om 13:59 | reageer
Heb deze hut ook bezocht met veel plezier. Over mijn ervaring schreef ik een blog op mijn site: https://www.natuurfoto-andius.nl/2017/10/31/marterhut/
-
Marijke de Bie- Wentholt schreef op dinsdag 21 november 2017 om 14:08 | reageer
Prachtige foto's. Heb ervan genoten!
Ik vind de foto van de boommarter met zijn neus in het voer juist de allermooiste!
Ook wetenswaardig verhaal erbij.
Bedankt!
Marijke de Bie - Wentholt -
Marcel Leysen schreef op dinsdag 21 november 2017 om 14:46 | reageer
een zeer mooi verslag van een "nachtje" avontuur met de marters
de hoge iso-waarden heb je deskundig weggewerkt
proficiat -
Marie-Louise Cleuren schreef op dinsdag 21 november 2017 om 21:21 | reageer
heel mooi en fascinerend !!!
-
Johan van der Wielen schreef op dinsdag 21 november 2017 om 22:20 | reageer
Hartelijk dank voor alle reacties!
-
Pieter Visser schreef op woensdag 22 november 2017 om 00:34 | reageer
Welke lenzen heb je gebruikt oftewel hoeveel mm's? En wat waren de exif-gegevens? Welke iso? In december ga ik dezelfde hut bezoeken.
-
Johan van der Wielen schreef op woensdag 22 november 2017 om 10:57 | reageer
@Pieter Visser: dat is wel heel veel inside kennis wat je even wil weten Laat ik het erop houden dat tussen de 200mm en 400mm prima is maar dat je wel met erg hoge ISO rekening moet houden (veel heb ik gemaakt op ISO1600 tot 3200).
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Ben jij een soortenjager of een dierenfotograaf?
door Nando Harmsen
-
Winnaars van de Comedy Pet Photo Awards 2023 bekend
door Elja Trum
-
5 Tips voor het fotograferen van honden
door Elja Trum
-
Creatieve fotografie van allerdaagse dingen door Helga Stentzel
door Nando Harmsen
-
Een teleobjectief is niet alleen voor vogels
door Erik Nevels
-
Photoshop-wedstrijd: mix dieren met elkaar
door Michelle Peeters
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.807 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.