Vakantiegeld binnen? Verbeter jouw fotografie: 110+ fotografiecurssusen + 2 boeken - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Nadeel van ultragroothoek voor een landschap

maandag 26 mei 2025, 16:32 door | 833x gelezen | 0 reacties

Veel fotografen denken nog steeds aan groothoek of ultragroothoek voor landschapsfotografie. Dat is echter niet altijd de beste keuze. Vaak is het beter om wat meer in te zoomen. Meer in beeld is namelijk hoeft namelijk niet beter te zijn.

Met een groothoek of ultragroothoek kan je veel in beeld krijgen. Niet alleen in de breedte, maar ook in de hoogte. Dat betekent dat je goed op je compositie moet letten. Een voorgrond is essentieel, net als de afstand tot het onderwerp en de achtergrond.

Landschap brandpunt 2

Met 15mm op fullframe kan je dicht bij de voorgrond komen. Maar de achtergrond wordt klein weergegeven. Je ziet er geen details meer in terug. Bovendien vult met deze beeldopbouw de lucht een groot deel van het beeld. Dat voegt weinig toe.

Alles wat veraf is komt heel klein in beeld. Hoewel je in feite dan ook meer van het landschap in de foto kan 'vangen,' verdwijnen de details. Ze zijn te klein waardoor je ze niet meer ziet. Dat kan zonde zijn.

Less is more. Dat gezegde geldt zeer zeker in landschapsfotografie. Het kan lonen om wat meer in te zoomen, waardoor je meer details gaat zien. Ondanks dat je minder in beeld krijgt, zie je meer in de foto. De details worden zichtbaar.

Denk je dat je dan geen voorgrond meer in de foto kan krijgen, dan heb je het mis. Zet een stapje naar achteren en die voorgrond laat zich perfect in de compositie meenemen. Probeer het maar eens uit.

Landschap brandpunt

Nog steeds een voorgrond, maar nu met meer detail in de achtergrond. Er is bovendien minder saaie lucht in de foto. Dat is een pluspunt. Dit is met 30mm brandpunt op fullframe.

Hoewel groothoek en ultragroothoek zeker goed gebruikt kunnen worden in landschapsfotografie, blijft het heel moeilijk om daar mooie foto's mee te maken. De situatie moet zich ervoor lenen. Wees daarom voorzichtig. Kies vaker een wat langer brandpunt.


Cursus Compositie in landschapsfotografie


Meer weten over hoe je mooie landschapsfoto's kunt maken? Je ontdekt alles over het maken van de juiste compositie in je landschapsfotografie in de cursus Compositie in Landschapsfotografie.


Deze cursus wordt gegeven door Nando Harmsen, die ook de Landschapsbijbel en mede de Compositiebijbel geschreven heeft.

ยป Cursus Compositie in Landschapsfotografie

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Bekijk ons reactiebeleid.

Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Landschapsfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

43.612 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord