Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elvira Smit

Gebruik de 12-minuten regel

woensdag 21 september 2022, 14:41 door | 2.838x gelezen | 1 reactie

Soms, na een dag met te veel mails en vergaderingen, ben ik moe. Zó moe dat ik denk dat ik alleen nog maar televisie kan kijken. Maar met de 12-minuten regel weet ik nu of ik me aanstel, of dat ik écht moe ben.

Bankhangmoe


Misschien is moe zijn wel mijn grootste vijand. Een creatieve vijand bovendien want ze kent vele vormen: bankhangmoe, pijninmijnbenenmoe, geenzinmoe, teveelgegetenmoe of teveelgedaanmoe.

Die vijand komt het liefste in de middag en de avond. 's Ochtends kan ik de wereld aan, ben ik scherp en krijg ik veel gedaan. Maar zodra de ochtend overloopt in de middag, kalft mijn energie af. En dan begint het gedonder.

Ik ben moe


Inschatten of je iets kunt


Dan kun je twee dingen doen. Je gaat erin mee, of niet. Alleen: dat laatste kost óók weer energie, iets wat je nu juist niet denkt te hebben. En daarvoor hebben we dus de 12-minutenregel.

De regel is oorspronkelijk bedoeld voor hardlopers, maar gelukkig ook breder inzetbaar. Het idee komt voort uit een studie van de Universiteit in Maastricht: studenten werden in twee groepen opgedeeld voor een hardlooptraining waarbij hun snelheid en hartslag werd gemeten.

Groep 1 moest vooraf aangeven hoe goed ze in vorm dachten te te zijn. Groep 2 maakte pas na 12 minuten een inschatting.

Het resultaat: de voorspellingen van Groep 1 waren waardeloos. Maar Groep 2 bleek behoorlijk accuraat hun prestatie te kunnen inschatten.

Toepassen op fotograferen


Nu ben ik geen hardloper (verre van), maar deze regel gebruik ik graag. Bijvoorbeeld als ik geen zin heb om te fotograferen.

Dan is het zinvol om te weten dat ik niet kan voorspellen hoe ik me voel als ik iets anders ga doen dan moe zitten zijn. En dus wat er gebeurt als ik uit die bankhangmodus stap en gewoon ga fotograferen.

Vaak zat blijkt dan dat ik gewoon nog andere emmertjes energie heb waaruit ik kan putten. Omdat fotograferen mij juist energie gééft.

Dus: de volgende keer dat je moe denkt te zijn: sta op en ga 12 minuten fotograferen. Pas daarna weet je of je écht moe bent. vrolijk

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wél over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

1 reactie

  1. Kees
    Kees schreef op dinsdag 27 september 2022 om 14:45  | reageer

    Ik ken die ervaring! Het werkt ook meestal. Ik ben blij dat er een wetenschappelijke verklaring voor is. Bedankt voor dit artikel. Ik zal het blijven toepassen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord