Elvira Smit

Gebruik de 12-minuten regel

woensdag 21 september 2022, 14:41 door | 1.756x gelezen | 1 reactie

Soms, na een dag met te veel mails en vergaderingen, ben ik moe. Z moe dat ik denk dat ik alleen nog maar televisie kan kijken. Maar met de 12-minuten regel weet ik nu of ik me aanstel, of dat ik cht moe ben.

Bankhangmoe


Misschien is moe zijn wel mijn grootste vijand. Een creatieve vijand bovendien want ze kent vele vormen: bankhangmoe, pijninmijnbenenmoe, geenzinmoe, teveelgegetenmoe of teveelgedaanmoe.

Die vijand komt het liefste in de middag en de avond. 's Ochtends kan ik de wereld aan, ben ik scherp en krijg ik veel gedaan. Maar zodra de ochtend overloopt in de middag, kalft mijn energie af. En dan begint het gedonder.

Ik ben moe


Inschatten of je iets kunt


Dan kun je twee dingen doen. Je gaat erin mee, of niet. Alleen: dat laatste kost k weer energie, iets wat je nu juist niet denkt te hebben. En daarvoor hebben we dus de 12-minutenregel.

De regel is oorspronkelijk bedoeld voor hardlopers, maar gelukkig ook breder inzetbaar. Het idee komt voort uit een studie van de Universiteit in Maastricht: studenten werden in twee groepen opgedeeld voor een hardlooptraining waarbij hun snelheid en hartslag werd gemeten.

Groep 1 moest vooraf aangeven hoe goed ze in vorm dachten te te zijn. Groep 2 maakte pas na 12 minuten een inschatting.

Het resultaat: de voorspellingen van Groep 1 waren waardeloos. Maar Groep 2 bleek behoorlijk accuraat hun prestatie te kunnen inschatten.

Toepassen op fotograferen


Nu ben ik geen hardloper (verre van), maar deze regel gebruik ik graag. Bijvoorbeeld als ik geen zin heb om te fotograferen.

Dan is het zinvol om te weten dat ik niet kan voorspellen hoe ik me voel als ik iets anders ga doen dan moe zitten zijn. En dus wat er gebeurt als ik uit die bankhangmodus stap en gewoon ga fotograferen.

Vaak zat blijkt dan dat ik gewoon nog andere emmertjes energie heb waaruit ik kan putten. Omdat fotograferen mij juist energie gft.

Dus: de volgende keer dat je moe denkt te zijn: sta op en ga 12 minuten fotograferen. Pas daarna weet je of je cht moe bent. vrolijk

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elvira Smit

Over de auteur

Fotograferen is voor mij een zoektocht naar opnieuw leren kijken. En die zoektocht deel ik op mijn blog Kronkeling. Om de week schrijf ik twee artikelen. Over hoe je je blik kunt scherpen, je creativiteit kunt aanwakkeren, en over fotografen die mij inspireren. Geen technische zaken, wl over hoe je leert kijken. En dat blijkt nog een hele klus. Een mooi startpunt zijn de Kronkeltips, die vind je hier.

1 reactie

  1. Kees
    Kees schreef op dinsdag 27 september 2022 om 14:45

    Ik ken die ervaring! Het werkt ook meestal. Ik ben blij dat er een wetenschappelijke verklaring voor is. Bedankt voor dit artikel. Ik zal het blijven toepassen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.635 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord