Elja Trum

Kaartlezer snelheid bij het kopieren van foto's

woensdag 4 augustus 2010, 23:50 door | 12.363x gelezen | 12 reacties

Recent kocht ik een nieuwe computer met daarin een standaard multi-cardreader. Zo'n ingebouwde kaartlezer zat ook in mijn vorige computer en die beviel me prima. Bij het overzetten van foto's viel me echter direct op hoe extreem langzaam deze interne kaartlezer was. Ergernis genoeg om direct te gaan kijken naar een sneller kaartlezer.

USB
Er zijn een aantal verschillende opties op het gebied van kaartlezers. Los van het aantal merken is er de keuze van het type verbinding. De meeste kaartlezers verwerken hun data via een USB 2.0 aansluiting. De snelheid blijkt hierbij nogal te wisselen. Het is dus verstandig een goed merk te kiezen en wat snelheidtesten op internet op te zoeken.

Firewire
Je kunt ook kiezen voor Firewire. Dit type verbinding is theoretisch even snel als USB, maar de processor van je computer wordt tijdens het verwerken van de data niet belast. Dat is prettig, al zal het bij moderne computers geen groot verschil maken. Firewire is er in twee smaken; 400 en 800. Die laatste is logischerwijs de snelste. Helaas heeft mijn computer slechts een aansluiting voor Firewire 400.

Hoewel Firewire kaartlezers in de praktijk vaak net wat sneller blijken te zijn dan goede USB 2.0 kaartlezers zijn deze lezers ook circa twee keer zo duur. In combinatie met het gebrek aan Firewire 800 op mijn computer heb ik deze optie laten vallen.

e-SATA
Nog nieuwer en nog sneller zijn external SATA kaartlezers. Deze zijn overigens niet zo populair en moeilijk te vinden. Niet veel fabrikanten maken ze. e-SATA aansluitingen zijn op de meeste nieuwe computers ook te vinden. Een nadeel is echter dat er, in tegenstelling tot USB en Firewire, geen stroom meegegeven wordt met de kabel. Dat betekend dat er een losse voeding bij moet zitten. Dat maakt dergelijk lezers onpraktisch.

USB 3.0
Het is goed te vermelden dat er een nieuwe USB standaard klaar staat om te beginnen. De USB 3.0 standaard wordt al door mijn moederboard ondersteund. Deze maand nog zullen de eerste USB 3.0 kaartlezers op de markt komen en de snelheden die hiermee gehaald kunnen worden zouden weer een stuk hoger moeten liggen. Het kan dus ook zeker de moeite zijn om te wachten..

SanDisk ImageMate All-in-One


SanDisk ImageMate All-in-One
Zelf kwam ik uit op de SanDisk ImageMate All-in-One. Je moet wel even opletten, want zelf had ik per ongeluk al de SanDisk ImageMate Multicard reader besteld. Die leest echter geen Compact Flash kaarten! Gelukkig kon ik 'm zonder problemen nog omruilen.

Ik heb even een test uitgevoerd om het verschil in snelheid tussen mijn ingebouwde kaartlezer en deze SanDisk te testen. Hiervoor heb ik 97 foto's (2,32 gigabyte) tweemaal gekopieerd naar mijn SSD drive. Eenmaal via de SanDisk kaartlezer en eenmaal via mijn ingebouwde kaartlezer.

De SanDisk ImageMate had er 1 minuut en 34 seconden voor nodig. De ingebouwde kaartlezer deed over dezelfde bestanden 2 minuten en 24 seconden. Toch zo'n 50 seconden extra bij de ingebouwde kaartlezer ten opzichte van de SanDisk. Nu moet ik daarbij toegegeven dat ik op mijn gevoel verwacht had dat de ingebouwde kaartlezer nog langzamer zou zijn. Desondanks is het een aanzienlijk verschil van tientallen procenten. Zeker wanneer je kaartjes van acht gigabyte aan het kopieren bent scheelt het minuten wachttijd.

Hoewel de SanDisk ImageMate er gelikt uit ziet vind ik het een onhandig dingetje. De lezer zelf is via een magnetische sluiting verbonden aan de metalen poot. Deze verbinding is echter niet sterk genoeg. Als je een kaart uit de lezer trekt moet je de lezer goed tegenhouden om te voorkomen dat je hem van zijn pootje trekt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Ernst Hartwich
  Profiel  Ernst Hartwich schreef op donderdag 5 augustus 2010 om 00:13

  De meeste laptops ondersteunen tegenwoordig ook kaartlezers met een ExpressCard aansluiting. Aanzienlijk sneller (2,5 Gbit/s) dan USB en Firewire (800 Mbit/s). Zelf gebruik ik op dit moment deze kaartlezer. Sandisk heeft ook zo'n kaartlezer, maar die was toen ik er naar op zoek was niet leverbaar in Nederland.

  Iemand anders ook ervaringen met een dergelijke lezer?

  Ernst Hartwich
  www.ernsthartwich.nl

 2. Johan
  Johan schreef op donderdag 5 augustus 2010 om 00:32

  Interessant en leuk om dit artikel te lezen. Ik maak me helemaal niet druk om de snelheid van m'n kaartlezer en gebruik zelf de interne lezer. Ik start de boel op, ga koffie zetten of wat snuffelen op photofacts.nl. Wat ik in elk geval niet doe is wachten tot de boel op de harde schijf staat. En als je dat niet doet, zijn die paar seconden tijdwinst opeens onbelangrijk.

 3. macsterdam
  macsterdam schreef op donderdag 5 augustus 2010 om 00:47

  Even een aanvulling op "Firewire is theoretisch even snel als USB".
  Op papier lijkt USB2 (480Mbp/s) sneller dan Firewire 400 (400MBP/s), maar de praktijk wijst anders uit. USB2 haalt bij lange na niet de constante data rate van Firewire 400. Meer info onder andere hier.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 5 augustus 2010 om 04:39

  Sinds ik m'n kaart had beschadigd door de verbinding met een kaartlezer laad ik altijd m'n RAW's middels de Canon EOS utility software en bijgeleverde kabel. Niet de snelste manier maar erg efficiënt. En ondertussen kan ik koffie zetten en de reacties op m'n laatste blog lezen. Vervelen doe ik me niet snel...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.139 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord