Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Paardenfotografie in een binnenbak

dinsdag 29 maart 2016, 20:02 door | 12.562x gelezen | 3 reacties

Elke paardenfotograaf weet het denk ik wel; goede foto's maken in een binnenbak is een van de grootste uitdagingen die je voor je kiezen kunt krijgen. Bewegingsonscherpte, ruis en donkere foto's zijn veel gehoorde klachten.

Ik ga je toch proberen te helpen om volgende keer met betere resultaten thuis te komen!

Je apparatuur


Bij het fotograferen in rijbanen is je apparatuur van heel erg groot belang. Het is vrijwel essentieel om een lichtsterke lens in je bezit te hebben. Het liefst ook nog eentje die wat kan zoomen, omdat rijbanen vaak vrij groot zijn en je de combinatie overal goed in beeld wil kunnen vastleggen.

Een 70-200mm f/2.8 zou een hele goede kandidaat zijn. Deze diafragma-waarde is ook meteen de grootste die je zult tegenkomen bij zoomlenzen, dus wil je nóg een groter diafragma, dan zul je met een prime lens aan de gang moeten gaan. Een 100mm prime lens is nog een hele goede optie.

Naast je lens is natuurlijk je camera ook van groot belang. Je zult je ISO waarschijnlijk flink op moeten schroeven dus het is een pre als je camera goed presteert met hogere ISO waardes.

Binnenbak

Foto: Richard Schaaper

Je instellingen


Begin met een zo groot mogelijk diafragma. Zoals hierboven al gezegd, werk je met een zoomlens dan is dit in het ideale geval f/2.8. Omdat de scherptediepte hier nu erg gering is, moet je extra zorgvuldig zijn met het scherpstellen.

Kies voor één enkel scherpstelpunt, en richt deze op het hoofd van de ruiter, zodat deze in elk geval goed scherp is. Wil je echt het paard centraal in het beeld hebben, richt het scherpstelpunt dan op het hoofd van het paard.

Probeer het scherpstelpunt mee te bewegen met het onderwerp, in plaats van dat je wacht tot het paard in jouw scherpteveld komt. Soms best wel lastig, maar hiermee heb je meer kans op een scherpe ruiter.

Zet je focus modus op AI Servo. Het paard beweegt waarschijnlijk constant naar je toe of van je af, en in deze modus stelt je camera telkens opnieuw scherp. Zorg ook dat je camera op 'continue opname' staat, zodat je snel meerdere opnames achter elkaar kunt maken. Zo is de kans groter dat je op een gunstig moment afdrukt.

Binnenbak

Foto: Richard Schaaper

Omdat je met bewegende ontwerpen te maken hebt (het paard en de ruiter) moet de sluitertijd vrij kort zijn. Dit is waarom het fotograferen in een binnenhal zo lastig is! De behoefte aan een korte sluitertijd bij ontzettend weinig licht.

Een sluitertijd van 1/400e sec heb je meestal wel nodig om het hele beeld scherp te krijgen. Het ligt natuurlijk ook aan de gang van het paard. In stap heb je misschien nog genoeg aan 1/100e, maar in galop zul je merken dat je beelden dan niet scherp genoeg worden.

Als je sluitertijd écht niet meer sneller kan is er nog een trucje wat soms werkt. Je kunt je camera mee bewegen met het paard, op dezelfde snelheid. Dit heet ook wel 'pannen'. De achtergrond zal hiermee onscherp worden, maar als het goed is behouden de ruiter en het paard de scherpte. Naast dat je hiermee je foto nog wat kan redden kan het ook hele leuke effecten geven.

Binnenbak

Foto: Richard Schaaper

Je ISO waarden moet je helaas zo ver als maar acceptabel is opschroeven. Het is slim om van te voren te weten wat jouw camera aan kan, en wanneer de ruis onacceptabel wordt.

Stel, je vind dat bij ISO12800 de ruis echt storend wordt, kun je je camera op AUTO ISO zetten, met een maximale ISO waarde van 12800. Op deze manier hoef je je over je ISO waarden geen zorgen meer te maken, en hoef je je alleen nog maar op je sluitertijd te focussen.

Gebruik geen flits!
Voor niet paarden-kenners is het misschien een logische gedachten om gewoon een flits te gebruiken. Maar helaas, bij de meeste paarden evenementen zijn flitsers absoluut niet toegestaan in verband met schrikreacties die gevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier.

Fotografeer in RAW


Misschien niet eens meer nodig om te zeggen, maar fotografeer uiteraard in RAW. Zijn je foto's echt nog te donker of bevatten ze wat ruis, is dit in RAW veel makkelijker te corrigeren dan in Jpeg.

Lukt het je niet om goede foto's te maken in een binnenbak, hoef je je echt nergens voor te schamen, want het is ook ontzettend moeilijk. In de meeste gevallen maakt de fotograaf de foto's, maar in dit geval heb je toch echt goede apparatuur nodig voor een acceptabel resultaat.

Basiscursus Fotografie

Ben je zelf nog niet zo lang bezig met fotografie? Dan is mijn Basiscursus Fotografie bij Photofacts Academy wellicht interessant voor je. Je kunt de cursus gewoon thuis van achter je eigen computer bekijken wanneer het jou uit komt.
Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

3 reacties

  1. gast schreef op dinsdag 29 maart 2016 om 20:23  | reageer

    Sigma heeft een 1.8 zoom tegenwoordig. de 50-100.

    en er staat een foutje in volgens mij. Als je de ruis op 12800 storend vind, moet je auto ISO juist niet op 12800 zetten. Grote kans dat je veel foto's met ruis hebt die je storend vind op 12800.

  2. Sander
    Sander schreef op dinsdag 29 maart 2016 om 23:49  | reageer

    De AI Servo (Canon) of AF-C (alle andere merken), kan je inderdaad gebruiken om continu scherp te stellen. Echter gaat dit niet altijd even goed... De motor van je lens moet het bijvoorbeeld wel bij kunnen houden..

    Je camera kan ook moeite hebben met scherpstellen in een donkere bak. En al helemaal als het paard heel donker is.

    Een mogelijke oplossing is dan om scherp te stellen op de hindernis of een plek waar je zeker weet dat het paard voorbij gaat lopen. Op het moment van de sprong of het moment dat het paard loopt op de plek waar je scherp hebt gesteld, maak je de foto..

  3. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 30 maart 2016 om 08:41  | reageer

    Ik mis iets in het verhaal wat toch ook van essentieel belang is. De WITBALANS. Als je binnen fotografeert al of niet bij kunstlicht is het van belang de witbalans zo juist mogelijk in te stellen. OK, als je in RAW fotografeert, kun je de automatische witbalans instellen en achteraf op cd pc gaan corrigeren. Je zou anders onherroepelijk met kleurzweem te maken krijgen. Afhankelijk van het type camera dat je gebruikt, kun je de witbalans zo nauwkeurig mogelijk instellen. Het gebruik van een grijskaart kan je daarbij helpen. Maak een paar proefopnames om de juiste witbalans in te kunnen stellen. Als je ter plekke al fotografeert met de juiste witbalans, heb je later veel minder werk aan het nabewerken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.633 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord