Elja Trum

Portretfotografie; de gewenste gezichtsuitdrukking oproepen

donderdag 4 augustus 2016, 20:20 door | 7.068x gelezen | 6 reacties

Het is best lastig om een bepaalde gezichtsuitdrukking op commando te geven. Zeker als je model niet zo ervaren is. Als je iemand vraagt te lachen oogt dat vaak al onnatuurlijk. Het werkt in zo'n geval beter om een klein grapje te maken om zo een oprechte lach op te roepen.

Melanie


Wat verder goed kan werken is kleine scenario's te bedenken. Een korte verhaaltje die een bepaalde emotie oproept. Bijvoorbeeld 'Stel je voor dat een vriend achter je aan zit die je wilt kietelen' of 'Hoe reageer je als je een miljoen gewonnen hebt'.

Rianne schreeuwt


In veel gevallen is het slim om direct klaar te zitten om de foto te maken. De eerste reactie is waarschijnlijk de oprechtste.

Wat is jouw manier om emoties en leuke gezichtsuitdrukkingen op te roepen bij je modellen?

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op donderdag 4 augustus 2016 om 22:56

  Ik zei tegen haar: 'na deze foto gaan we de naaktserie doen'
  ...klik

 2. Antonette de Groot
  Profiel  Antonette de Groot schreef op vrijdag 5 augustus 2016 om 14:00

  Of een model jou een bepaalde uitdrukking geeft hangt ook heel veel af van je eigen houding. Ben je zelf open en oprecht geïnteresseerd in degene voor je camera dan zal die eerder zichzelf of een bepaalde emotie willen tonen. Voelt diegene zich niet op zijn of haar gemak dan kun je het meestal wel vergeten.
  En daar heb je als fotograaf best veel invloed op. Lukt uiteraard niet altijd, maar als basishouding wel heel belangrijk denk ik, dat je niet alleen maar bezig bent met jouw plaatje, maar vooral met de persoon voor je.
  Een opmerking zoals @martinphili hierboven voorstelt zou ik persoonlijk nooit over mijn lippen krijgen, zeker niet bij een onervaren model. Dan ga je voor een kort effect en bouw je geen vertrouwensrelatie met je model op.

 3. gast schreef op zaterdag 6 augustus 2016 om 14:39

  Voor mijn serie "model op de vlucht" zeg ik aan het eind van een shoot altijd dat ik nadien seks met mijn modellen heb.

 4. martinphili
  Profiel martinphili schreef op zaterdag 6 augustus 2016 om 19:36

  Gast heeft het begrepen knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.930 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord