5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Tips voor het fotograferen in de dierentuin

maandag 21 maart 2016, 22:11 door | 14.011x gelezen | 8 reacties

Nu het weer lente begint te worden is het weer tijd voor de leuke dagjes uit! Voor fotografie liefhebbers is de dierentuin een leuk dagje weg waarbij je ook nog met leuke foto's thuis kunt komen. Als je een beetje je best doet, en naar de juiste parken gaat, kun je met prachtige platen thuiskomen waarin niemand direct een dierentuin zal herkennen.

Kies een mooie dierentuin uit


De ene dierentuin is vanzelfsprekend fotogenieker dan de ander. Artis staat bijvoorbeeld niet bekend om de prachtige, natuurlijke verblijven. Burgers Zoo daarentegen, is perfect voor het maken van natuurgetrouwe opnames. Ook is de Apenheul erg leuk en wat makkelijker werken met mooie achtergronden.

De Beekse Bergen is ideaal als je beschikt over een goede zoomlens. Er zijn weinig hekken in dit park te zien waardoor je al gauw een natuurlijke uitstraling op je foto krijgt. Als je er natuurlijk voor zorgt dat je de andere auto's niet in beeld neemt..

Dierentuin


Plan je bezoek zorgvuldig


In de winter naar de dierentuin is vaak wat minder spannend. Veel dieren zitten in hun binnen verblijven, wat vrijwel nooit voor mooie foto's zorgt. Een nog groter probleem is haast nog de overgang van verschillende temperaturen.

In de verblijven van amfibieën en vlinders is het vaak ontzettend veel warmer en/of vochtiger, waardoor je lens elke keer weer zal beslaan. Afhankelijk van de temperatuur kan het lang duren voor dit weer weg trekt, en dat werkt natuurlijk niet fijn.

De lente en de zomer zijn de meest ideale tijd om te gaan, maar vermijd de drukke dagen. Hiermee doel ik uiteraard op de vakanties en de weekeinden. Heb je de mogelijkheid om doordeweeks te gaan, doe dit dan vooral! Zo kun je rustig de beste plekjes uitzoeken en de tijd nemen voor je foto's.

Dierentuin


Werk met grote diafragma's


Een lichtsterke lens is fijn om mee te werken in dierentuinen. Niet per se vanwege de grote hoeveelheid licht, maar vooral zodat je een onscherpe achtergrond kunt creëren. Hiermee verdwijnen en/of vervagen ongewenste objecten en krijg je al veel sneller een natuurgetrouwe achtergrond.

Maar niet alleen de achtergrond kun je hiermee vervagen, ook de voorgrond! Sommige verblijven hebben tralies waar je je lens niet doorheen kunt steken. Zet dan je lens zo dicht mogelijk op de tralies, als het kan zelfs er tegenaan, en zet je diafragma wijd open. Op deze manier zullen de tralies vrijwel helemaal vervagen en verdwijnen op je foto.

Vermijd verblijven met glas
Verblijven met glas kun je het beste langslopen. Zeker op drukke dagen zal het glas helemaal vol staan met vinger- en handafdrukken, naast het feit dat je waarschijnlijk meer van de reflecties van het publiek ziet dan van het dier erachter. Ga je op een rustige dag, zou je er rekening mee kunnen houden door donkere kleding aan te trekken. Heb je een polarisatie filter, neem deze dan uiteraard mee.

Dierentuin


Neem verschillende lenzen mee


Meestal gebruik ik in dierentuinen mijn 70-200mm f/2.8. Sommige dieren houden zich schuil in een hoekje aan de andere kant van het verblijf, en met een goede telelens kun je zo toch nog beeldvullend in beeld krijgen. Dit werkt ook perfect bij verblijven die simpelweg niet mooi zijn op het beeld.

Het leeuwenverblijf van Artis is een betonnen blok, wat ontzettend zonde is en niet mooi staat op de foto. Met je telelens kun je de leeuwen eens volledig beeldvullend als portret schieten. Op deze manier zal niemand iets van de achtergrond ziet, en verraad er niets dat de foto niet in Afrika is genomen.

Dierentuin


Naast een telelens kan een macro set ook heel erg leuk zijn om mee te nemen. Bij kleine kikkertjes of insecten kun je zo heel dichtbij komen, en ook voor de vlindertuin kunnen macro lenzen heel erg leuk zijn!

Een ideale combinatie bij een vlindertuin is een telelens met tussenringen tussen je camera en lenzen geplaatst. Zo kun je nét wat dichterbij komen dan normaal, maar heb je nog steeds je zoombereik.

Het fotograferen in een dierentuin zal je zelden écht award winnende platen opleveren, maar je kan er zeker weten ontzettend leuke beelden aan overhouden!

Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creëert.

8 reacties

  1. José Kalsbeek
    José Kalsbeek

    Ik heb zelf gemerkt dat met een belachelijk grote zonneklep je bij verblijven met glas toch nog aardig uit de voeten kunt. Ik heb zo'n goedkope bloempot (niet een dure bloemvormige voor dit soort spul), en die zet ik tegen een stukje schoon glas aan. Werkt nog aardig! (Beetje keukenpapier mee om eventueel ver-vette-vingerd glas te poetsen kan ook nog.) En wat het beslaan van de lens betreft, een chemische handwarmer van bijvoorbeeld de Xenos (herbruikbaar) kan uitkomst bieden. (Maar liever tegen de behuizing houden en niet op het glas van de lens zelf.) Dan is het glas snel op temperatuur en de condens is geschiedenis. vrolijk

  2. José
    José

    Ik vind Gaia Zoo in Kerkrade de mooiste dierentuin om foto's te maken. Veel natuurlijker dan Burgers Zoo!!!

  3. gast
    gast schreef op dinsdag 22 maart 2016 om 16:36  | reageer

    De tips van José zijn ook erg goed! Ik probeer meestal niet te veel mee te sjouwen naar de dierentuin, het gaat bij ons toch ook om een gezinsuitje...

    Ik heb in Blijdorp ook wel eens een workshop van Rob Doolaard gevolgd, erg leuk! (hij doet/deed dat regelmatig), hij had ook wel wat handige tips, bijvoorbeeld bij het fotograferen van dieren achter traliewerk, want soms is dat te smal of kun je je lens niet tegen het hek zetten en wordt scherpstellen via AF lastig. Wat je dan kunt doen is inschatten hoe ver het dier achter het hek zit, dan scherpstellen op het hek en dan die ingeschatte afstand naar voren bewegen met je camera. Of je moet het handmatig doen maar ik denk dat bovenstaande methode sneller is.

    Wij hebben een abonnement van Blijdorp. De vissen in het Oceanium daar zijn prachtig maar lastig te fotograferen (glas/donker), ik probeer dat altijd wel gewoon (stukje venster zoeken dat redelijk schoon is, ik ga volgende keer die doekjes meenemen!) en soms is het resultaat best redelijk. Ik heb het nog nooit geprobeerd met polarisatiefilter, maar die neem ik volgende keer zeker mee! Hoewel het daar al wel vrij donker is en dan neemt het filter natuurlijk nog eens extra licht weg (en je kunt je camera misschien wel stil houden, maar de vissen bewegen ook...)
    Om de dieren enigszins beeldvullend te fotograferen is een telelens inderdaad vaak wel erg makkelijk! Lichtsterk zijn die van mij dan niet zo heel erg, maar met een beetje geluk zitten er soms toch wel echt leuke foto's bij vrolijk Gewoon proberen!

  4. gast
    gast schreef op dinsdag 22 maart 2016 om 16:40  | reageer

    O ja, wat betreft de voorbereiding: van te voren even kijken waar er wat gebeurt in de dierentuin die je gaat bezoeken - zoals voedertijden, welke dieren hebben jongen en vinden er nog andere interessante activiteiten plaats?

  5. Toon Beumers
    Toon Beumers schreef op dinsdag 22 maart 2016 om 17:49  | reageer

    Helemaal eens met José . Gaiazoo in Kerkrade de perfecte locatie mooi aan gekleed en ruim van opzet.

  6. Tony
    Tony schreef op dinsdag 22 maart 2016 om 22:01  | reageer

    Heel interessant maar wij hebben in België ook enkele interessante dierentuinen hoor.
    Er is de zoo van Antwerpen en in muizen bij mechelen is er Plankendael dat ook afhangt van de zoo.
    Wat ook heel mooi is om te fotograferen is Pairidaiza bij Bergen maar deze is iets verder om vanuit Nederland te bezoeken.

  7. Donald Willemsen
    Profiel Donald Willemsen schreef op woensdag 23 maart 2016 om 08:23  | reageer

    Ter aanvulling op wat Tony schrijft: Paridaiza is vooral bekend vanwege het grote aantal verschillende vogelsoorten. Tegenwoordig komen er steeds meer diersoorten bij. Ze beschikken nu ook over 2 reuzepanda's. Ook de rode panda kun je er fotograferen. Dagelijks zijn er ook roofvogelshows.
    Veel vogels zitten in grote serres waar je binnen kunt gaan en ze niet door het gaas e.d. gehinderd van vrij dichtbij kunt fotograferen.
    Pairi Daiza ligt in Brugelette, tussen Bergen en Aat.
    Adres : Pairi Daiza - Domaine de Cambron te B-7940 Brugelette (Belgiëknipoog
    GPS : invoeren « Le Domaine 1 te 7940 Brugelette »

  8. animal
    animal schreef op woensdag 23 maart 2016 om 14:22  | reageer

    Luke foto's Marit - anders dan je 'normaal' laat zien. Ook door dik glas kun je soms nog prima foto's maken weet ik uit ervaring (wel wat meer bewerken).
    Ben benieuwd hoe het nieuwe Emmen wordt voor fotografen; oude was prima geschikt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord