Niels van der Perk

Kleurzweem verwijderen met de digitale grijskaart

zaterdag 10 oktober 2009, 18:53 door | 28.730x gelezen | 14 reacties

We hebben er allemaal wel eens last van: een kleurzweem in je foto. En laat die zweem nou net in één van je mooiste foto’s zitten. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om de juiste kleurweergave te verkrijgen en om achteraf een eventuele kleurzweem uit je foto te halen. Er is er hier op photofacts ook al eens een getoond maar deze is net weer anders.

Het meeschieten van een kleuren of grijskaart is een goede optie, maar stel dat je die nou net niet bij de hand hebt. Of je bent vergeten deze mee te schieten. Dan is het erg handig om dit achter in Photoshop te kunnen bewerken. Ook hierbij zijn er weer vele wegen die naar Rome leiden, maar hoe krijg je dit voor elkaar zonder er te lang aan te moeten werken. Hieronder volgt een manier die ik laatst tegenkwam en die ik persoonlijk erg goed en snel vindt werken.

Ik heb om bovenstaande uit te leggen een foto gemaakt mijn grote vriend Mika. De foto heb ik in Photoshop ingeladen zonder eerst bewerkingen te doen in de Camera RAW. De foto ziet er dan als volgt uit:

Mika voor bewerking


Zoals je wellicht ziet zit er een geel/rode zweem over de foto. Mika was echter net gewassen, dus hij moest wit zijn. Om de zweem eruit te halen volg je volgende stappen:

Dupliceer de achtergrondlaag met de toetscombinatie CRTL - J. Kies vervolgens Filter -> Blur/Vervagen -> Average/Gemiddeld. Photoshop gaat nu de gemiddelde waarde van alle kleuren in de foto berekenen en maakt er vervolgens één kleur van.

Maak nu een aanpassingslaag boven de laag die er net onstaan is. Deze aanpassingslaag moet een curves aanpassingslaag zijn.

Curves aanpassingslaag aanmaken


Het curves menu zal hierbij automatisch openen. Selecteer in het curves menu het middelste pipetje. Deze pipet is voor de grijswaarden. Klik vervolgens met dit pipetje in het gekleurde vak. Photoshop zal dan automatisch de curves ombuigen totdat het een neutraal grijs vlak wordt.

omschrijving


Gooi nu de tussenlaag met het gekleurde vlak weg door deze naar de prullenbak in het lagen venster te slepen. De aanpassingslaag werkt nu over de foto zelf en zoals je ziet is dan direct de kleurzweem verdwenen.

Kleurzweem verwijderen


Uiteraard kan je hierna nog je verdere bewerkingen doen. Zoals je ziet is dit een redelijke eenvoudige en snelle manier om kleurzweem uit je foto's te halen. Het is dus geen ramp als je per ongeluk je grijskaart bent vergeten mee te fotograferen of zelfs helemaal niet bij je hebt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

14 reacties

 1. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zaterdag 10 oktober 2009 om 19:13

  Nice. Net even geprobeerd. Super simpel.

 2. Harry de Rooij
  Harry de Rooij schreef op zaterdag 10 oktober 2009 om 19:45

  Bedankt. Werkt prima

 3. Rolograaf
  Rolograaf schreef op zaterdag 10 oktober 2009 om 21:21

  Ja, zo doe ik dat ook meestal, maar let op bij gekleurd kunstlicht. Bij partyfoto's is er vaak veel rood licht en dan krijg je na correctie op deze manier allemaal groene mensen...

 4. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zondag 11 oktober 2009 om 08:08

  toppie met dit soort korte tutorials kun je iets mee....

  Bedankt ik wacht op de volgende.... vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.161 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord