Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Michelle Peeters

Hoe maak je een goede kleurenreferentie?

donderdag 13 december 2018, 12:38 door | 8.952x gelezen | 0 reacties

Als je in raw fotografeert hoef je je eigenlijk niet zo druk te maken om kleurtemperatuur of kleurzwemen. Een raw-bestand kent namelijk nog geen kleuren. Alleen de drie losse kleurkanalen (rood, groen en blauw) die de beeldsensor kent, worden opgeslagen.

Alberobello at night


De kleurkanalen zijn nog niet met elkaar vermengd. Daardoor kun je met een fotobewerkingsprogramma gemakkelijk zelf de juiste verhouding ertussen bepalen, om zo precies de goede kleuren te krijgen.

Zo kun je ook elke kleurzweem wegwerken, zonder kwaliteitsverlies (als je in jpg fotografeert is dat een ander verhaal). Je kunt dus altijd precies de goede kleuren tevoorschijn toveren, zolang je maar in raw werkt.

Je moet dan natuurlijk wel weten hoe die kleuren er in het echt uitzagen. Je kunt niet alleen op je gevoel afgaan en/of die kleuren kiezen die jou aanspreken. Als het gaat om kleurechtheid is dat niet meer voldoende, je kunt dan niet meer op je geheugen vertrouwen. Het moet precies goed worden.

Als je bijvoorbeeld kleren moet fotograferen voor een webshop , dan mag een rood shirt niet ineens roze blijken te zijn na het uitpakken door een klant. Soms kunnen zelfs de kleinste verschillen in kleurtint onacceptabel zijn.

Maar hoe haal je dan exact de juiste kleuren terug in de nabewerking? Dat lukt alleen maar als je een referentie hebt. Iets in de foto waarvan je 100% zeker weet dat het wit, zwart, rood, blauw of geel was. Wat je kunt doen is een testfoto maken waarop ook een kleurenkaart in beeld is.

X Rite Colorchecker Passport Black 18590474 d6b50f41868e11c8f68892c010f273e8


De XRite ColorChecker Passport is zo'n kleurenkaart. Het is een kaart met allemaal gekleurde vlakjes erop waarvan exact bekend is hoe deze kleuren er in het echt uitzien. Daardoor kun je ze in de nabewerking heel eenvoudig terugroepen; handmatig, automatisch of via correctieprofielen.

Voor de doorsnee-fotograaf is een kleurenreferentiekaart misschien wat teveel van het goeie. Wat ook prima werkt is gewoon even een grijskaart of nog beter een witbalanskaart in beeld nemen in je testfoto.

In de nabewerking klik je erop met de pipet van het gereedschap 'witbalans' selecteren van bijvoorbeeld Lightroom of Photoshop om de beste kleurcorrectie te achterhalen.

Kleurreferentie pipetje photoshop

Wit, grijs en zwart pipetjes in Photoshop onder Levels/Niveaus

Als je geen grijskaart hebt klik je gewoon met het pipet op iets waarvan je vrij zeker weet dat het in het echt nagenoeg wit, grijs of zwart is. Dan heb je in ieder geval een goed startpunt en kun je vandaar uit eventueel de witbalans nog finetunen.

Meer weten over Photoshop beeldbewerkingen?


Bij Photofacts Academy, onze online leeromgeving voor fotografen, hebben we diverse cursussen over Adobe Photoshop.

- Photoshop voor Beginners (Johan Elzenga)
- Photoshop voor Fotografen (Piet van den Eynde)
- Photoshop voor Gevorderden (Marit Hilarius)
- Photoshop Effecten (Elja Trum)
En nog veel meer...

Je kunt deze cursussen twee weken lang volgen met een gratis proeflidmaatschap.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 13 december 2018.
De eerste publicatiedatum is dinsdag 2 oktober 2018, 15:30.
Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

0 reacties

    Er zijn nog geen reacties op dit artikel.
    Deel als eerste jouw mening over dit onderwerp!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Tips en Truuks

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord