Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marit Hilarius

Levitation foto's maken

maandag 15 februari 2016, 22:11 door | 12.741x gelezen | 1 reactie

Andere fotografen die mij kennen weten dat ik van magie houd. Ik ben altijd op zoek naar dat ene magische extraatje, die bijzondere sfeer. Als beginnend fotograaf zocht ik drie jaar geleden een magische uitdaging, en die vond ik in levitation fotografie: foto's waarin de modellen lijken te zweven.

Een uitdaging was het zeker, want dit soort foto's zijn niet makkelijk om te maken. Als je er echter een beetje handigheid in krijgt kun je een hoop gave dingen doen, en ik laat je zien hoe!

Levitation


Voorbereiding


Levitation foto's vragen iets meer voorbereiding dan een gewone fotoshoot. Het is voor een model best een intensieve klus, en je kan moeilijk improviseren. Om alles zo soepel mogelijk te laten verlopen is het een goed idee om van te voren een schets te maken van je gewenste eindresultaat.

Probeer hierbij al zo gedetailleerd mogelijk te zijn en denk ook aan de houding van de armen/vingers en voeten. Zo kun je straks je model precies vertellen en laten zien wat er moet gebeuren en kun je ook vast rekening houden met de bewerkingen die je later in Photoshop zal moeten uitvoeren.

Het is zeker een leuke extra als je er ook echt een 'verhaal' omheen verzint. Een zwevend model is natuurlijk een leuk plaatje, maar nog leuker is het als de foto ook echt iets vertelt. Je kunt extra aandacht aan locatie, accessoires, make-up en kleding besteden om de foto nog bijzonderder te maken.

Wat heb je nodig?


Allereerst natuurlijk een model. Maar daarnaast, een voorwerp om je model te laten zweven. Ik heb veel geprobeerd, en tot nu toe nog niets gevonden wat echt comfortabel is. Belangrijk is dat het een voorwerp is dat tot je knieŽn of hoger komt, en geen leuningen heeft.

Een stoel zal niet werken, maar een kruk is ideaal. Ook bierkratjes heb ik wel eens gebruikt. Ook een klein tafeltje zou dienst kunnen doen.

Je zult je foto's met een statief schieten, dus zorg dat je die ook bij je hebt.

Je model plaatsen


Het goed plaatsen van je model is het allerbelangrijkst. Om een realistisch resultaat te verkrijgen zijn een aantal dingen belangrijk.

Denk bijvoorbeeld aan de zwaartekracht. Heeft je model een jurkje aan, dan moet dat jurkje wel naar beneden hangen. Zorg dan dat je de stof zoveel mogelijk over de rand van het voorwerp drapeert. Ook de haren moeten echt naar beneden hangen.

Zorg ook dat de handen en voeten vrij zijn, deze mogen nergens op leunen. Dit maakt het voor het model vaak vrij zwaar, afhankelijk van de pose.

Levitation


De foto schieten


Je zult twee foto's gaan schieten op je statief, op precies hetzelfde punt en met dezelfde compositie en instellingen. Hier komt het statief dus om te hoek kijken! Zet je camera in de M stand, zodat de instellingen niet veranderen en de foto's straks precies hetzelfde zijn.

Vervolgens plaats je het model en maak je een foto waarmee je tevreden bent. Vervolgens laat je je camera exact zo staan, en zorg je dat het model en alle accessoires uit beeld verdwijnen. Hierna maak je nog een foto.

In Photoshop ga je vervolgens deze twee foto's over elkaar plaatsen, zodat je het stoeltje/krat/voorwerp waar het model op geplaatst is kunt weggummen. En tada, je model lijkt te zweven!

Maak het liefst meerdere foto's, als je model het goed volhoudt, en plaats af en toe de kleding en het haar wat anders. Als je er dan later achterkomt dat op je mooiste foto de kleding niet mooi naar beneden hangt, dan kun je kleding van een andere foto gebruiken in Photoshop.

Hou ook rekening met je bewerking, als je die achteraf nog wil toevoegen. Let op de lichtinval, de achtergrond en ruimte waar je eventueel iets wilt toevoegen.

Je hebt je foto nu geschoten! Je hebt al het materiaal bij elkaar om een mooi, magisch eindresultaat in elkaar te zetten.

Levitation


Het bewerken


Benieuwd naar hoe ik een dergelijke foto bewerkt hebt? Ik heb hiervoor een tutorial gemaakt in de cursus die ik geef op Photofacts Academy. Als je lid bent kun je die hier vinden. Ben je nog geen lid, dan kun je altijd een gratis proeflidmaatschap proberen en zo de video bekijken.

Marit Hilarius

Over de auteur

Marit Hilarius is een fotografe die gespecialiseerd is in geavanceerde Photoshop bewerkingen. Ze heeft de basisopleiding van de FotoAcademie in Amsterdam afgerond. Haar stijl kenmerkt zich door de sprookjesachtige sfeer die ze in haar foto's creŽert.

1 reactie

  1. gast schreef op dinsdag 16 februari 2016 om 19:13  | reageer

    Weer een mooi inspirerend stuk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord