Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Een zwevende appel in partjes fotograferen

zaterdag 6 mei 2023, 14:07 door | 1.460x gelezen | 1 reactie

Ik zag een tijd geleden een foto van een doorgesneden appel die zomaar in de lucht hing. Hoe was dat gedaan? Hoe krijg je dat voor elkaar? Ik ging op zoek naar de methode en het blijkt eenvoudiger te zijn dan ik dacht. Hoewel, misschien toch niet helemaal. Een ding is zeker, het is een gezonde bezigheid.

Nando fruit collage

Een zevende appel, hoe doe je dat toch?


In dit artikel vertel ik je hoe je een foto van een appel in partjes kunt laten zweven. Het is niet zo moeilijk, maar het kost wat oefening en wat werk. Natuurlijk heb je een appel nodig, een touw, en iets om de appel aan op te hangen.

Nando appel behind the scenes

De opstelling. Je hebt de volgende dingen nodig. Flitsers, statief, achtergrond, en de nodige tijd.


Het is lachwekkend eenvoudig als je het weet. Snij de appel in partjes, en rijg er een koord doorheen. Ik heb garen gebruikt omdat het grof is. Heb je een gladder koord, dan zal je iets nodig hebben dat voorkomt dat de partjes gaan schuiven.

Nando appel close up

Zo simpel kan het zijn. Een stuk garen dat de partjes van de appel van elkaar af houdt. Ik heb stopnaalden gebruikt om ze van elkaar te houden.


Het enige wat je dan nodig hebt is een stellage waar je het koord aan ophangt. Zorg voor een gewenste achtergrond, en belicht je appeltje met een stel flitsers. Waarom flitsers? Omdat je daarmee eventuele bewegingen van de appel kunt bevriezen.

Nando fruit met touw

Je hebt nog wat werk om het koord weg te halen. Daar kan Photoshop uitstekend dienst voor doen. Of Affinity Photo als je geen Photoshop hebt.


Je wilt het koord natuurlijk niet zien. Daarom is het nodig om na het fotograferen Photoshop of Affinity Photo te gebruiken om het koord weg te werken. Een zwarte achtergrond maakt dat natuurlijk kinderlijk eenvoudig.

Heb je een andere achtergrond, dan kan het ook met de content aware fill mogelijkheden die de verschillende software programma's hebben. Neem er de tijd voor om dit goed te doen. Hoe beter uitgevoerd, hoe mooier het resultaat.

Nando fruit geroteerd

Dit is perfect om een middagje of een avond mee door te brengen. Wees creatief, en breng allerlei variaties aan.

Dit soort fotografie heeft bovendien een voordeel, je kan je onderwerp daarna opeten. Dan maak je het niet alleen een leuke bezigheid, maar ook een gezonde bezigheid.

Heb jij ook van deze ideeën? Deel ze in een reactie onder dit bericht. Wie weet proberen we het wel uit en schrijven we er een artikel over.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. PvRFotografie
    Profiel  PvRFotografie schreef op dinsdag 9 mei 2023 om 17:57  | reageer

    Leuk, ik heb dat eens gedaan met een hamburger. Wel met staaldraad ivm het gewicht van de ingrediënten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Fototip

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord