Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Paddenstoelen fotograferen op de Veluwezoom

zondag 27 oktober 2013, 15:20 door | 8.712x gelezen | 3 reacties

Gisteren heb ik samen met andere leden van Fotoclub Wijchen een dagje doorgebracht in het Nationaal Park Veluwezoom (gelegen vlak boven Arnhem). Het was er gisteren prachtig weer voor; zonnig, zo'n 20 graden en vooral droog. In het bos waren ook nog eens paddenstoelen genoeg te vinden.

We kwamen om omstreeks half elf aan in Rheden; ons vertrekpunt in de Veluwezoom. Natuurfotograaf Edwin Giesbers gaf eerder deze maand een lezing op de fotoclub en had ons een korte routebeschrijving gegeven naar een plekje hier waar we flink wat paddenstoelen konden vinden. Dat klopte, want direct op de plek aangekomen zagen we een aantal prachtige vliegenzwammen.

Vliegenzwam
1/500s, f/2.8, ISO 200 @ 100mm

De vliegenzwam is volgens mij toch vaak wel de paddenstoel waaraan iedereen denkt als je het over paddenstoelen hebt. Een mooie paddenstoel om een keer goed te kunnen vastleggen dus. Ik heb dan ook aardig wat foto's van dit exemplaar gemaakt.

Scherptediepte


Gedurende de hele dag heb ik maar één objectief gebruikt; de Canon EF 100mm f/2.8 L IS Macro. Een perfect objectief voor dit onderwerp. Daarnaast heb ik af en toe een losse flitser gebruikt om subtiel in te flitsen.

Wanneer je werkt met een macro objectief is het verstandig om ook vanaf statief te werken. Je moet je diafragma namelijk aardig dichtdraaien om een grote scherptediepte te bereiken. Doe je dit niet dan krijg je macrofoto's die slechts gedeeltelijk scherp zijn. Dat kan een foto helaas behoorlijk verpesten; je verwacht het hele onderwerp doorgaan scherp in beeld.

Op het display van je camera is deze scherpte vaak maar moeilijk te beoordelen; tenzij je inzoomt op je foto. Mijn eerste foto's van de vliegenzwam heb ik vanuit de hand gefotografeerd en ook nog veel op diafragma f/2.8. Stom, want thuis zag ik dat alle foto's onvoldoende scherptediepte hadden om de paddenstoel van voor tot achter scherp in beeld te hebben.

Amethistzwam
1/4s, f/10, ISO 200 @ 100mm

Later heb ik hier beter op gelet en wel netjes vanaf statief gewerkt, zoals bij deze opvallend paarse Amethistzwam hierboven. Om mijn camera laag bij de grond te krijgen hing mijn camera op zijn kop tussen de statiefpoten in. Dat is even lastig bij het wijzigen van instellingen, maar met wat oefening krijg je dat toch prima voor elkaar.

Zoals je ziet heb je in de macro stand zelfs op diafragma f/10 nog maar weinig scherptediepte. Het scherpstellen zelf heb ik via de live-view stand gedaan. Wanneer je camera zo laag bij de grond staat is de live-view sowieso de prettigste manier om de compositie te bepalen. Door in het live-view beeld in te zoomen kun je heel nauwkeurig (handmatig) scherpstellen.

Paddo 0430
1/8s, f/7.1, ISO 200 @ 100mm

Al met al een gezellige middag met de fotoclub. Het weer werkte ontzettend mee; 20 graden en een zonnetje, wat kun je nog meer wensen zo eind oktober. Ook de locatie was prima; er waren honderden paddenstoelen te vinden en we zijn vanaf de startlocatie nog geen honderd meter ver gelopen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

  1. Téjo
    Profiel Téjo schreef op maandag 28 oktober 2013 om 21:30  | reageer

    Mooie foto's en wat ik voor mij belangrijk vind is dat de instelling is beschreven en waar je zoal op moet letten. Mooi, bedankt.
    GRoeTL.

  2. eduardvanmil
    Profiel  eduardvanmil schreef op maandag 28 oktober 2013 om 21:38  | reageer

    Een mooi artikel Elja en ik fotografeer ook volgens de regels die jij omschrijft, een leuke bevestiging. Ik gebruik ook deze fraaie Canon macrolens en die heeft mij nog niet in de steek gelaten. Als de compositie een rustige omgeving heeft dan gebruik ik zelfs f.13 of hoger wat dan weer een mooie scherptediepte geeft, of dat mooi is blijft natuurlijk wel persoonlijk, ik vind van wel. Wat ik wel regelmatig doe is een licht (eiken of kastanje) herfstblad onder de paddestoel leggen, meestal reflecteert dat wat licht onder de paddestoel, maar in flitsen kan natuurlijk ook.

    Ik heb wat foto's op mijn Flickr photostream geplaatst.
    Maar op mijn site zijn ze allemaal te bekijken. Of mijn foto's jouw kwaliteit halen valt nog te bezien!

  3. Hanny
    Hanny schreef op woensdag 30 oktober 2013 om 17:19  | reageer

    Wat een prachtige foto,s zeg, wij oefenen nog om ze zo mooi te krijgen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord