5 Dagen Deal: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 100 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Lightroom: Vignettering toevoegen aan je foto

donderdag 11 augustus 2011, 23:51 door | 12.490x gelezen | 4 reacties

Vignettering is een donkere rand in de hoeken van je foto. Vignettering is eigenlijk een lensfout waarbij niet alle gebieden even goed belicht worden. Het kan echter ook uitstekend gebruikt worden om de aandacht naar het midden van je foto te trekken.

Vignettering toevoegen


Selecteer de foto waar je vignettering aan toe wilt voegen en ga naar de Ontwikkel module (sneltoets: D). In het rechter paneel vind je als één na laatste het paneel 'Effects'. Je kunt verschillende 'stijlen' kiezen bij de vignettering, maar de enige bruikbare is feitelijk 'Prioriteit Hooglichten' (highlight priority).

Als je vignettering wilt weghalen, waar deze optie eigenlijk van oorspronge voor opgenomen is, dan schuif je de Hoeveelheid naar rechts. Hiermee licht je de randen op vanuit de hoek en kun je een bestaande vignettering verwijderen.

Het kan ook andersom; schuif de Hoeveelheid naar links en de randen worden vanuit de hoeken donkerder. Met de schuif Middelpunt (midpoint) kun je bepalen hoever de vignettering naar binnen komt. In de meeste gevallen kan het geen kwaad om deze ook naar links te verschuiven om het effect te versterken.

Vignettering in Lightroom toevoegen


Volledig onder controle


Omdat de vignetteringoptie in eerste instantie toegevoegd is om vignettering te verwijderen werkt het vanuit alle hoeken in je foto gelijkmatig. Je hebt dus feitelijk niet de volledige controle. Er is echter nog een extra manier waarmee je wel volledig de controle hebt; gebruik maken van het Gradueel filter (sneltoets: M).

Door meerdere Gradueel filters toe te voegen vanuit verschillende hoeken en afstanden kun je de vignettering helemaal naar eigen smaak aanpassen. Zet de Belichting bij het Gradueel filter op circa anderhalf stop donkerder en plaats zo meerdere van deze filters. Je kunt werken vanuit de vier hoeken, maar net zo makkelijk op elke plek in de foto. Voor een extra effect kun je de Verzadiging in je Gradueel filter ook verminderen.

Resultaat


Beweeg met je muis over onderstaande foto om het origineel zonder vignettering te bekijken. Je ziet dat de aandacht met de vignettering direct naar het onderwerp gaat. De achtergrond wordt minder opvallend. Let wel op dit effect niet te overdrijven, het kan al snel te duidelijk worden. Eigenlijk moet het effect bijna niet opvallen wanneer je de foto bekijkt.

Christine; met en zonder vignettering

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-witfotografie, flitsfotografie en portretfotografie.

4 reacties

  1. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op vrijdag 12 augustus 2011 om 16:02  | reageer

    Een van mijn vaste gereedschapjes. Werkt een stuk handiger dan vignettering toevoegen in Photoshop. Ik gebruik 'm overigens niet/nauwelijks om vignettering weg te halen.

  2. JRS
    Profiel JRS schreef op vrijdag 12 augustus 2011 om 18:03  | reageer

    Het vignetteringseffect werkt overigens alleen wanneer het object in het midden of vrijwel in het midden van de foto staat.
    Wanneer dat niet het geval is kan je er ook voor kiezen om met het Aanpassingspenseel de gehele foto naar wens donkerder te "verven" om vervolgens op wissen te klikken en daar waar je de foto normaal wilt hebben, het donkere masker weg te "verven". Een mooie ronding is op deze manier echter lastig te realiseren.

  3. ErikvanRosmalen
    Profiel  ErikvanRosmalen schreef op zaterdag 13 augustus 2011 om 09:01  | reageer

    @JRS: Dan vind ik de optie van Elja, om gradueelfilters te gebruiken, net iets handiger. Daar komt het minder aan op het behendig schilderen van hoeken en heb je wat meer controle over elk van de hoeken.

  4. JRS
    Profiel JRS schreef op zaterdag 13 augustus 2011 om 12:08  | reageer

    @Erik
    Klopt helemaal. Het is iets wat je kan overwegen wanneer de door Elja beschreven methodes niet het gewenste effect opleveren.

    Nooit moeilijker gaan doen dan nodig is.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Tutorials

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

44.728 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord