Elja Trum

Telescoop van 10 Canon 400mm objectieven

vrijdag 5 juni 2015, 13:23 door | 6.506x gelezen | 1 reactie

Onderzoekers van de Universiteit van Toronto hebben een telescoop ontwikkeld die gebruikmaakt van tien Canon 400mm f/2.8 L IS II USM objectieven. De telescoop moet tien keer zo effectief zijn dan bestaande telescopen voor het detecteren van astronomische objecten met een zeer lage helderheid.

Dragonfly Telephoto Array


De telescoop heeft de naam Dragonfly Telephoto Array gekregen en er werd al in 2013 begonnen met het systeem. Destijds begon de telescoop met drie objectieven. Langzamerhand is dit uitgebreid naar tien exemplaren.

De telescoop wordt ingezet om erachter te komen hoe grote structuren in het universum, zoals sterrenstelsels, zich vormen. In ons eigen sterrenstelsel zijn deze vervormingen gevonden, maar bij andere sterrenstelsel is dit lastiger. Deze telescoop moet hier verandering in brengen.

De Canon-lenzen in de Dragonfly beschikken over een speciale nanocoating in de lens die lichtverstrooiing binnen in het objectief vermindert. De gebruikte Canon 400mm f/2.8 L IS II USM kosten in de winkel overigens circa 10.000 euro per stuk.

Gekoppeld aan elk objectief zit een SBIG STF8300-camera. Deze professionele, monochrome camera's beschikken elk over een 8,3 megapixel four thirds-sensor van Kodak en zijn specifiek bedoeld voor astrofotografie.

Via: Tweakers


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

1 reactie

  1. Eugène
    Profiel Eugène schreef op dinsdag 9 juni 2015 om 15:19

    De lichtsterkte van deze set is gelijk aan die van de Hubble in de ruimte, dus dat is een behoorlijke prestatie. Ik verwacht dat dit slechts een pril begin is. De refractor (lenzensysteem) heeft overigens altijd een beter beeld opgeleverd dan de Newton versie (holle spiegel met hulpspiegel) omdat simpelweg er geen hulpspiegel in de (licht)weg zit. Vergelijk eens de output van een gewone telelens met de Samyang Mirror lens.
    Waar deze wetenschappers denk ik naar toe willen is dat in de toekomst deze set, bij goed functioneren, uit elkaar wordt getrokken en verspreid over verschillende locaties in de wereld om zo het oplossend vermogen nog beter te krijgen. Dit trucje wordt al decennia lang toegepast. Je moet dan eigenlijk de aarde als grote beeldsensor zien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Wetenschap

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.476 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord