100+ fotografiecursussen én 4 Fotobijbels ebooks - Nu 120 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Nando Harmsen

Hoe extreem ver inzoomen de eerste foto van een zwart gat opleverde

woensdag 15 juli 2020, 16:32 door | 2.587x gelezen | 1 reactie

Het was 2019 toen wetenschappers de eerste foto van de schaduw van een zwart gat presenteerden. Het was een wazige gekleurde vlek in een zwart vlak, met een gat in het midden.

De foto was gemaakt met de Event Horizon Telescoop (EHT) die uit acht radio telescopen bestaat, die verdeeld zijn over de planeet Aarde, om een telescoop te vormen die zo groot is als de Aarde zelf. Stel je voor, een objectief met een frontlens van 12.742 kilometer in diameter.

Eso1907a

De historische foto van de schaduw van een zwart gat. Weet jij hoeveel er ingezoomd is? (credit: ESO)


Deze telescoop die niet de straling opvangt dat wij zichtbaar licht noemen, maar radiostraling, was ingezoomd op de kern van het sterrenstelsel M87 op 54 miljoen lichtjaar afstand (1 lichtjaar is de afstand die het licht aflegt in één jaar, en het licht heeft een snelheid van 300.000 km per seconde).



Om een idee te hebben hoe ver er ingezoomd werd, heeft ESO (European Southern Observarory) een korte video uitgebracht. Hierin wordt vanaf de sterrenwacht ingezoomd tot in de kern van het sterrenstelsel.

Om een meer tastbaar vergelijk te hebben, dit is hetzelfde als inzoomen op een sinaasappel die op de Maan ligt, of vanaf Rotterdam inzoomen op een 20 eurocent muntstuk dat op het Vrijheidsbeeld in New York ligt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Nando Harmsen

Over de auteur

Nando Harmsen fotografeert al meer dan 40 jaar. Zijn specialisme ligt bij bruidsreportages en landschapsfotografie. Daarnaast geeft Nando lezingen, workshops, masterclasses, fotoreizen, en maakt regelmatig reviews van nieuwe en leuke apparatuur.

1 reactie

  1. paul philippaerts
    paul philippaerts schreef op dinsdag 21 juli 2020 om 19:04  | reageer

    Raar toch dat de mens als mens weinig vooruitgang boekt criminaliteit afwijkingen leren puber eigenzinnig koppig ...en dat elk individu alleen maar wil geloven wat hij zelf ervaren heeft. En in de wetenschap zet de mens reuzenstappen vooruit de ene generatie neemt over gelooft wat de vorige heeft vastgesteld en werkt daarop verder.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Opmerkelijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.287 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord