Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Marcel Wiegerinck

Fotovakschool basisopleiding; de eerste les

woensdag 2 april 2008, 22:32 door | 28.274x gelezen | 27 reacties

Graag wil ik met jullie mijn ervaringen delen die ik elke twee weken op de Fotovakschool zal beleven op de basisopleiding en later op de vakopleiding. Eindelijk was het zo ver afgelopen zaterdag (29 maart 2008) de start van de basis opleiding aan de Fotovakschool.

Introductie
Ik zal even in het kort vertellen hoe ik hier op mijn 34e toe gekomen ben. Vroeger op de basisschool mochten we al spelen in de doka met een contactcamera en dat fascineerde mij enorm. Jaren later tijdens mijn grafische opleiding liep ik stage in een drukkerij die een eigen fotografie afdeling had. En je raad het al; daar was ik dan ook altijd te vinden en was enorm enthousiast. Ik wilde wel een camera kopen maar dat enorme bedrag was voor mij op dat moment een drempel.

In 2003 heb ik in Quito te Ecuador mijn eerste (analoge) spiegelreflex camera gekocht omdat tijdens mijn reis mijn pocket camera was gestolen. Mijn eerste kiekjes met mijn nieuwe spiegelreflex camera heb ik gemaakt op de Galapagos eilanden. Vanaf dat moment was ik echt helemaal verkocht en wilde ik steeds betere foto's gaan maken. In 2005 heb ik een basiscursus fotografie gevolgd en sinds het einde van dat jaar ben ik geabonneerd op het blad Zoom. Vanaf toen ben ik me meer bezig gaan houden met fotografie en is het uitgegroeid tot een zeer actieve hobby.

In 2006 heb ik mijn eerste digitale spiegelreflexcamera gekocht. Na veel experimenteren en nog wat cursussen ben ik gisteren begonnen met de basisopleiding aan de fotovakschool. Dit doe ik naast mijn fulltime baan als account manager. Na de basisopleiding ga ik door met de vakopleiding en daarna kan ik me nog specialiseren. In de toekomst sluit ik dan ook niet uit dat ik dat ik als beroepsfotograaf door het leven ga.

Eerste dag
Bij de ingang van de fotovakschool verzamelen alle nieuwe studenten zich, de ťťn beetje onwennig en de ander vol zelfvertrouwen maar allemaal met veel passie en zin in de eerste lesdag. We hebben eerst even een voorstelrondje gedaan; wie ben je, wat heb je gedaan en waarom de ga je de basisopleiding volgen. Veel verschillende mensen, leeftijden en achtergronden. Ieder heeft zo zijn eigen redenen om een professional in de fotografie te willen worden.

Om er zeker van te zijn dat iedereen voorzien is van de juiste apparatuur wordt verteld wat tot een goede basisuitrusting behoort. Natuurlijk een spiegelreflexcamera en naast een zoomlens wordt ook een objectief aanbevolen van (vast) 50 mm met een diafragma f/1.8. Een flitser met een zo hoog mogelijk richtgetal. Mocht de flitser van je eigen merk nogal prijzig zijn kun je als goedkoper maar goed alternatief een flitser van Metz aanschaffen. Ondanks dat we veel gebruik zullen gaan maken van Photoshop wordt toch aangeraden om ook een Cokin filterset aan te schaffen en een polarisatiefilter.

Verder worden de instelmogelijkheden van de camera doorgenomen en wordt er iets verteld over het gebruik van het histogram. Voor de meeste studenten is dit al bekend maar om er zeker van te zijn dat iedereen met de camera overweg kan wordt het in deze eerste les behandeld.

Voor de volgende lessen zal elke student een presentatie gaan houden van ongeveer 10 minuten over een bekende fotograaf die jezelf uitkiest. Voor diegenen die nog geen enkel idee hebben over welke fotograaf ze een presentatie willen houden wordt aangeraden om eens op de volgende websites te kijken; photoq.nl, photostart.nl en fotoexpositie.nl (meer tips welkom).

Na de nodige theorie zijn we naar buiten gegaan om te experimenteren met sluitertijd, diafragma etc.

Buiten fotograferen


Na ongeveer een uur buiten te hebben gefotografeerd werd de eerste lesdag afgesloten met twee opdrachten die we volgende keer afgedrukt en wel meenemen om de resultaten gezamenlijk te bespreken.

Opdracht 1: Fotografeer hetzelfde onderwerp / object op vijf verschillende manieren. Hierbij moet je denken aan belichtingstijd, standpunt, beweging etc. De vijf meest verschillende fotoís worden in de volgende les besproken.

Opdracht 2: Fotografeer het stads of dorpsleven met je camera en statief vlak voor zonsopgang tot en met vlak na zonsondergang. Het gaat hierbij om dat je ziet wat verandering van licht met je foto doet. De mooiste fotoís neem je mee naar de les.

Tot over 14 dagen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Marcel Wiegerinck

Over de auteur

Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.

27 reacties

 1. gast schreef op woensdag 2 april 2008 om 23:06  | reageer

  Leuk om mee te kunnen lezen; heel veel succes gewenst!

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 2 april 2008 om 23:17  | reageer

  Lijkt me ook een interessante serie om te lezen, Marcel. Veel bezoekers zullen wel eens de Fotovakschool overwegen, ik ben er ook ooit eens op een open dag wezen kijken. Ben dus erg benieuwd hoe het bevalt en wat je allemaal gaat leren en doen.

 3. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op woensdag 2 april 2008 om 23:59  | reageer

  reuze interessant dit.
  ben benieuwd naar t vervolg.
  en welkom trouwens marcelvrolijk

 4. Robin
  Robin schreef op donderdag 3 april 2008 om 07:09  | reageer

  Hi Marcel,

  De basisopleiding van de Fotovakschool is zeer zeker leerzaam (ik heb veel geleerd van zowel docent als leerlingen) en eveneens gezellig. Maandag a.s. m'n laatste les van Joop in Apeldoorn. :(

  @ Marcel: In welke vestiging volg je de opleiding en wie is je docent?

  grtnx Robin

 5. RobertW
  Profiel RobertW schreef op donderdag 3 april 2008 om 07:15  | reageer

  Leuk ! Ik heb (na vrijstelling van de basisopleiding) alleen de vakopleiding gedaan in Rotterdam, waar helemaal niet (meer) met filters gewerkt wordt. Ook de reportageflitser is maar 1 keer uit de tas geweest... Blijkbaar verschilt het per vestiging en zelfs per docent wat er onderwezen wordt.

 6. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 3 april 2008 om 07:51  | reageer

  Interessant om mee te kunnen lezen met je ontwikkelingen. Inderdaad zullen veel mensen de Fotovakschool overwegen. Kun je misschien ook eens aangeven wat je nu precies voor uitrusting hebt?

 7. Remco
  Remco schreef op donderdag 3 april 2008 om 08:10  | reageer

  Succes! Het is echt leuk, ik heb vorig jaar de basiscursus gedaan en doe nu de vakopleiding. Een aanrader

 8. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 3 april 2008 om 08:25  | reageer

  Leuke reacties allemaal! Ik volg mijn opleiding in boxtel en het is bekend dat elke docent zijn eigen draai aan de opleiding kan geven. Het is erg praktisch gericht en niet strak uit een boek. Voor Peter hier mijn uitrusting tot nu toe;

  Camera:
  Canon EOS 350D

  Objectieven:
  18-55mm van Canon
  70-300mm IS USM Canon met zonnekap
  17-50mm van Tamron

  Statief:
  Bilora

 9. zonnevogeltje
  zonnevogeltje schreef op donderdag 3 april 2008 om 08:25  | reageer

  Hoi Marcel,
  ik ben u al nieuwsgierig naar het vervolg.
  Veel plezier op de opleiding.

 10. Han
  Profiel Han schreef op donderdag 3 april 2008 om 08:45  | reageer

  Wat is er toch veel veranderd in de jaren. Van de wekelijkse saaie schriftelijke lessen en één keer per cursusjaar vier dagen naar een lokaaltje in Den Haag tot een haast gezellige club nu.

 11. Harry
  Harry schreef op donderdag 3 april 2008 om 09:25  | reageer

  Ha Marcel. Volgende week ben ik klaar met de basis-opleiding. Qua tijd toch wel pittig hoor... maar ik vond het zeker de moeite waard. Nu door naar de vak-opleiding!
  Jij ook veel succes!! en fotografeerse!!!

  Harry
  (www.harryfotografie.nl)

 12. canon40d
  canon40d schreef op donderdag 3 april 2008 om 09:54  | reageer

  Hallo Marcel,

  Mag ik vragen welke filterset je wil gaan halen?

  Veel succes met je opleiding!


 13. harryeik
  Profiel  harryeik schreef op donderdag 3 april 2008 om 10:00  | reageer

  een Cokin set?? da's toch jammer van het geld? ALLES kan in photoshop... Een polarisatie-filter snap ik, want die 'doet' dingen die in ps moeilijker zijn.
  Harry

 14. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 3 april 2008 om 10:23  | reageer

  @Harry; Nog niet alles kan in Photoshop. Een neutral desity filter is bijvoorbeeld niet echt na te maken. knipoog

 15. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 3 april 2008 om 11:05  | reageer

  En dan nog: wanneer alles KAN ik Photoshop, wil nog niet zeggen dat dat de meest handige methode is. Ik streef er altijd naar om zo min mogelijk achteraf bewerking te genereren. Een filterset kost je 1x centjes, bewerken komt bij elke foto weer terug.

 16. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op donderdag 3 april 2008 om 16:11  | reageer

  Het is bedoeling om met de filters de foto al zoveel mogelijk te maken zoals je de foto hebben wilt. Bewerken kan immers altijd nog. Een grijsfilter kun je gebruiken om in de zon toch nog beweging in de foto te laten zien. Welke filterset ik ga kopen weet ik nog niet. Marcel alias Besie.

 17. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 3 april 2008 om 21:46  | reageer

  Voor landschappen kan een ND-filter ook geen kwaad. Maar wel mooi van de school om filters te adviseren. Op de fotoclub waar ik zat was een filter not-done.

 18. Djurre
  Profiel Djurre schreef op donderdag 3 april 2008 om 22:17  | reageer

  ik heb eventueel nog wel wat cokin spullen voor je in de aanbieding

 19. donkie-chot
  Profiel donkie-chot schreef op vrijdag 4 april 2008 om 01:16  | reageer

  Ja, altijd leuk om de ervaringen van iemand te lezen.
  @marcel: wees terughoudend met aanschaf van filters en flitser. Ik heb zelf niet de ervaring met de FVS, maar mijn vriendin heeft de Basis-opleiding gedaan (Boxtel), en daar is een flitser niet aan de orde gekomen. Laat staan het werken met filters.
  Dat flitser en filters een goeie aanschaf zijn, staat zonder meer buiten kijf. Maar ik vraag me af of je ze persé voor de opleiding nodig hebt.

  @harryeik: Ook een IR-filter kun je in Photoshop niet nadoen. En een ND-Grad-filter zou je in PS kunnen nabootsen, maar alleen onder perfecte omstandigheden bij het maken van je opname (windstil en geen bewegende onderwerpen).
  Dus voor Pola, Grad, ND-Grad en IR is Photoshop geen alternatief. Voor de rest is het wel een alternatief. Maar of het een leuker alternatief is.....?

 20. Michael
  Michael schreef op vrijdag 4 april 2008 om 13:34  | reageer

  Momenteel ben ik ook bezig aan de basis opleiding aan de fotovakschool in Boxtel.
  Bij ons is de flitser al meerdere keren aan bod gekomen, en we hebben ook al opdrachten gehad die met de flitser gemaakt diende te worden.
  Bij ons is niet gesproken over een cokin filterset, maar goed, ik denk dat iedere leraar er zelfs een beetje een draai aan geeft.
  Mijn ervaring is in ieder geval dat ik het een erg prettige cursus vind.

  Groet Michael
  www.mikesplaza.nl

 21. Erwin
  Erwin schreef op vrijdag 4 april 2008 om 16:01  | reageer

  Leuk om te lezen. Ik ben een 2tal weken geleden bij een open dag van de Fotovakschool in Apeldoorn geweest. Waar ik eigenlijk tegen aan liep (en wat mij dus tegenviel) is het feit dat er wel heeel veel aandacht aan Photoshop wordt gegeven, terwijl ik had gedacht dat er veel meer tijd aan het maken van de foto zou worden gespendeerd. Voor een curus Photoshop hoef ik niet naar de Fotovakschool. Wat kan jij er over zeggen?

 22. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op vrijdag 4 april 2008 om 16:53  | reageer

  Ik heb natuurlijk nog maar 1 les achter de rug maar mijn eerste indruk is dat Fotograferen op nummer 1 komt en daarnaast Photoshop gebruikt kan worden om het een en andere aan je foto's te verbeteren. In elk geval kan ik zeggen dat het nooit een cursus Photoshop zal worden. Als je mijn ervaringen op Photofacts blijft lezen weet je hoe het zit... Groeten Marcel.

 23. Derk
  Profiel Derk schreef op zaterdag 5 april 2008 om 19:33  | reageer

  Leuk artikel! Ben benieuwd naar het vervolg.

 24. Michael
  Profiel  Michael schreef op maandag 7 april 2008 om 21:57  | reageer

  Ben ook benieuwd naar het vervolg in verhalen.
  Ben nu ook benieuwd naar de foto's die je voor de opdrachten gaat maken. Post je deze ook op Photofacts?

 25. Danny
  Danny schreef op dinsdag 8 april 2008 om 21:31  | reageer

  Ik ben zaterdag 5 april gestart met de basisopleiding in Apeldoorn. Onze eerste les is ongeveer hetzelfde geweest, maar toch zijn er een aantal verschillen. Opdracht 1 hebben wij ook gekregen, maar is bij ons niet zo specifiek benoemd (vijf verschillende manieren,etc). Opdracht 2 hebben wij niet gekregen, komt misschien nog? Wel hebben wij de opdracht gekregen een fotodagboek te maken om je vorderingen tijdens de opleiding te kunnen volgen.

 26. Mademoiselle Monique
  Profiel Mademoiselle Monique schreef op donderdag 10 april 2008 om 20:04  | reageer

  Ik ben heel blij met je verslag, want ik ga deze opleiding doen in augustus. Nog meer enthoustiaster ! vrolijk

 27. n.van.s
  Profiel n.van.s schreef op woensdag 8 juli 2009 om 18:41  | reageer

  Hoi, ik ben op dit blog gekomen doordat ik via google ervaringen met de fotovakschool zocht. Ik ga binnenkort de basisopleiding doen en vind het erg leuk om dit alvast te lezen. Hartstikke leuk en bedankt!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.217 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord