
Fotovakschool basisopleiding; de eerste les
woensdag 2 april 2008, 22:32 door Marcel Wiegerinck | 27.231x gelezen | 27 reactiesGraag wil ik met jullie mijn ervaringen delen die ik elke twee weken op de Fotovakschool zal beleven op de basisopleiding en later op de vakopleiding. Eindelijk was het zo ver afgelopen zaterdag (29 maart 2008) de start van de basis opleiding aan de Fotovakschool.
Introductie
Ik zal even in het kort vertellen hoe ik hier op mijn 34e toe gekomen ben. Vroeger op de basisschool mochten we al spelen in de doka met een contactcamera en dat fascineerde mij enorm. Jaren later tijdens mijn grafische opleiding liep ik stage in een drukkerij die een eigen fotografie afdeling had. En je raad het al; daar was ik dan ook altijd te vinden en was enorm enthousiast. Ik wilde wel een camera kopen maar dat enorme bedrag was voor mij op dat moment een drempel.
In 2003 heb ik in Quito te Ecuador mijn eerste (analoge) spiegelreflex camera gekocht omdat tijdens mijn reis mijn pocket camera was gestolen. Mijn eerste kiekjes met mijn nieuwe spiegelreflex camera heb ik gemaakt op de Galapagos eilanden. Vanaf dat moment was ik echt helemaal verkocht en wilde ik steeds betere foto's gaan maken. In 2005 heb ik een basiscursus fotografie gevolgd en sinds het einde van dat jaar ben ik geabonneerd op het blad Zoom. Vanaf toen ben ik me meer bezig gaan houden met fotografie en is het uitgegroeid tot een zeer actieve hobby.
In 2006 heb ik mijn eerste digitale spiegelreflexcamera gekocht. Na veel experimenteren en nog wat cursussen ben ik gisteren begonnen met de basisopleiding aan de fotovakschool. Dit doe ik naast mijn fulltime baan als account manager. Na de basisopleiding ga ik door met de vakopleiding en daarna kan ik me nog specialiseren. In de toekomst sluit ik dan ook niet uit dat ik dat ik als beroepsfotograaf door het leven ga.
Eerste dag
Bij de ingang van de fotovakschool verzamelen alle nieuwe studenten zich, de één beetje onwennig en de ander vol zelfvertrouwen maar allemaal met veel passie en zin in de eerste lesdag. We hebben eerst even een voorstelrondje gedaan; wie ben je, wat heb je gedaan en waarom de ga je de basisopleiding volgen. Veel verschillende mensen, leeftijden en achtergronden. Ieder heeft zo zijn eigen redenen om een professional in de fotografie te willen worden.
Om er zeker van te zijn dat iedereen voorzien is van de juiste apparatuur wordt verteld wat tot een goede basisuitrusting behoort. Natuurlijk een spiegelreflexcamera en naast een zoomlens wordt ook een objectief aanbevolen van (vast) 50 mm met een diafragma f/1.8. Een flitser met een zo hoog mogelijk richtgetal. Mocht de flitser van je eigen merk nogal prijzig zijn kun je als goedkoper maar goed alternatief een flitser van Metz aanschaffen. Ondanks dat we veel gebruik zullen gaan maken van Photoshop wordt toch aangeraden om ook een Cokin filterset aan te schaffen en een polarisatiefilter.
Verder worden de instelmogelijkheden van de camera doorgenomen en wordt er iets verteld over het gebruik van het histogram. Voor de meeste studenten is dit al bekend maar om er zeker van te zijn dat iedereen met de camera overweg kan wordt het in deze eerste les behandeld.
Voor de volgende lessen zal elke student een presentatie gaan houden van ongeveer 10 minuten over een bekende fotograaf die jezelf uitkiest. Voor diegenen die nog geen enkel idee hebben over welke fotograaf ze een presentatie willen houden wordt aangeraden om eens op de volgende websites te kijken; photoq.nl, photostart.nl en fotoexpositie.nl (meer tips welkom).
Na de nodige theorie zijn we naar buiten gegaan om te experimenteren met sluitertijd, diafragma etc.

Na ongeveer een uur buiten te hebben gefotografeerd werd de eerste lesdag afgesloten met twee opdrachten die we volgende keer afgedrukt en wel meenemen om de resultaten gezamenlijk te bespreken.
Opdracht 1: Fotografeer hetzelfde onderwerp / object op vijf verschillende manieren. Hierbij moet je denken aan belichtingstijd, standpunt, beweging etc. De vijf meest verschillende foto’s worden in de volgende les besproken.
Opdracht 2: Fotografeer het stads of dorpsleven met je camera en statief vlak voor zonsopgang tot en met vlak na zonsondergang. Het gaat hierbij om dat je ziet wat verandering van licht met je foto doet. De mooiste foto’s neem je mee naar de les.
Tot over 14 dagen.
Wil jij ook gave foto's maken?
Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!
Lid worden met korting + gratis boek

Over de auteur
Marcel is oprichter van FotoClub.nu en Marketing voor Fotografen, hij deelt graag zijn kennis en ervaring over fotografie en marketing. Verder verzorgt hij met veel enthousiasme fotografie en marketingtrainingen, workshops en cursussen om mensen verder te helpen. Je kan Marcel volgen op Twitter, Facebook en Google+.
27 reacties
-
gast schreef op woensdag 2 april 2008 om 23:06
Leuk om mee te kunnen lezen; heel veel succes gewenst!
-
Elja Trum schreef op woensdag 2 april 2008 om 23:17
Lijkt me ook een interessante serie om te lezen, Marcel. Veel bezoekers zullen wel eens de Fotovakschool overwegen, ik ben er ook ooit eens op een open dag wezen kijken. Ben dus erg benieuwd hoe het bevalt en wat je allemaal gaat leren en doen.
-
-
Robin schreef op donderdag 3 april 2008 om 07:09
Hi Marcel,
De basisopleiding van de Fotovakschool is zeer zeker leerzaam (ik heb veel geleerd van zowel docent als leerlingen) en eveneens gezellig. Maandag a.s. m'n laatste les van Joop in Apeldoorn. :(
@ Marcel: In welke vestiging volg je de opleiding en wie is je docent?
grtnx Robin
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Zonder foto zegt een histogram niets
door Nando Harmsen
-
Hoe noodzakelijk is een flitslichtmeter?
door Elja Trum
-
7 onwaarheden over het histogram
door Nando Harmsen
-
Hoe bescherm je jouw auteursrecht?
door Liesbeth van Asselt
-
Fotolumni viert geslaagde verjaardag met Masters of Photography
door Erik van Rosmalen
-
Histogram: naar rechts belichten
door Iris van Liempt
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
49.220 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook.

Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je ontvangt tevens wekelijks een mail met nuttige fotografietips.