Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Gerard Arends

Motografie; motorrijden met een fotografie workshop

woensdag 7 juli 2010, 23:28 door | 10.161x gelezen | 12 reacties

Enige tijd geleden kreeg ik een mail van VTO TC motorreizen met een uitnodiging voor een meerdaagse workshop MotoGrafie in Boppard aan de rijn, net onder Koblenz. Voor degenen die het niet kennen, het is een prachtig bergachtig gebied. De motorreis zou dan met begeleiding van een professionele fotograaf zijn. Aangezien motorrijden en fotograferen allebei een hobby van mij zijn leek mij dit wel leuk.

Zondag 27 juni zouden we van start gaan om dan woensdag 30 juni weer huiswaarts te keren. Omdat de start in Heerlen zou zijn en ik zelf in Enschede woon zag ik het niet zo zitten om 's morgens uit huis te vertrekken. Ik ben dus zaterdag aan het eind van de middag naar Aachen gereden. Hier had ik een hotelovernachting geboekt. 's Avonds nog even rondgelopen en een paar bloemen in de berm gevonden.

Bloem
ISO 400, 1/125s, f/4,5

De volgende morgen was het maar 20 kilometer rijden naar Heerlen. Bij hotel Heerlen was er al een deel van de groep gearriveerd en na een kop koffie konden we van start gaan. De fotograaf zou rechtstreeks naar Boppard rijden omdat hij ook een reportage van de reis ging maken voor MOTO73.

Na een mooie rit door de Eifel kwamen we rond het middaguur aan in Adenau. Hier ligt ook de Nordschleife van de Nurburgring, een populair circuit. Ik was hier wel vaker geweest maar nooit echt de tijd genomen om foto's te maken. Nu konden we dit mooi combineren met de lunch. Met de camera in de hand, een Canon EOS 50D uitgerust met de 70-200 f/2.8 IS, was ik er helemaal klaar voor.

Ik had de camera ingesteld op diafragma voorkeuze met AI Servo scherpstelling en continu opname hogesnelheid. Dan maakt hij 6,3 foto's per seconde en zou het toch moeten lukken. Ik had nog niet eerder aan een circuit gefotografeerd en het viel nog niet mee om de voorbij razende auto's en motoren op een nette manier op de plaat vast te leggen zodat ze ook binnen het kader bleven.

In een klein halfuur had ik toch al snel een kaartje vol geschoten. Zo op het schermpje van de camera te zien zaten er wel goed gelukte foto's bij. Ik kon dus met een tevreden gevoel verder rijden.

Nurburgring
ISO 200, 1/400s, f/6,3

In het hotel aangekomen maakten we kennis met Willem Laros, de fotograaf. Na het diner kwamen de verschillende camera's op tafel en kregen uitleg over hoe de camera werkt, over compositie, over ISO en al wat er zoal bij hoort. Dat was voor verschillende mensen toch wel een openbaring geloof ik. Niet iedereen wist er evenveel van. Dat hoeft ook niet want daarvoor ga je tenslotte naar een workshop.

De volgende dag zouden we een rit gaan rijden van 115 kilometer en regelmatig stoppen om foto's te maken. Willem zou dan tips en uitleg geven. Maar eerst kwam hij nog met het idee om 's morgens voor het ontbijt naar buiten te gaan om foto's te maken. Niet iedereen was hier even enthousiast over in verband met het tijdstip.

De volgende morgen, half acht. Wat denk je, we stonden er allemaal. Het beloofde weer een warme dag te worden. De zon begon net boven de bergen uit te schijnen. Willem gaf ons twee opdrachten naar aanleiding van zijn verhaal de avond ervoor. Een foto maken met tegenlicht en spelen met scherptediepte. Ik vind het niet de allerbeste foto maar gezien het tegenlicht, waar het om ging, denk ik dat hij nog best geslaagd is.

Tegenlicht
ISO 200, 1/20s, f/22

Al rijdend door de omgeving kom je de prachtigste landschappen en uitzichten tegen. Je zou wel na iedere bocht kunnen stoppen. Boven op de Lorelei heb je een fantastisch uitzicht op de Rhein.

Uitzicht op de Rijn
ISO 200, 1/60s, f/14

Als je dan weer iets het binnenland in rijdt krijg je weer de uitgestrekte velden onder mooie blauwe luchten. Hier doet een polarisatie filter dan weer goed werk.

Landschap
ISO 100, 1/100s, f/7,1

Aan het eind van de dag na het avondeten hadden we dan een fotobespreking. Met behulp van een laptop en een beamer werden de foto's op het scherm geprojecteerd. Willem maakte een selectie en besprak van iedereen enkele foto's. Hier konden we de volgende dag dan weer rekening mee houden. Mooi om te zien dat hoewel iedereen op dezelfde plekken is geweest er toch zoveel verschillende foto's zijn gemaakt.

De volgende morgen na het ontbijt weer op pad. We hebben weer een mooie rit voor de boeg. Na een stukje rijden stoppen we en wil Willem graag hebben dat er iemand een stukje vooruit rijdt en dan terug komt rijden zodat wij er een paar actiefoto's van kunnen maken. Tenslotte heeft hij ze zelf ook nodig om in het motorblad te plaatsen.

omschrijving
ISO 200, 1/400s, f/3.2

Ik ben zelf ook een paar keer heen en weer gereden maar ik heb natuurlijk ook even de kans gehad om zelf een paar foto's te nemen.

omschrijving
ISO 100, 1/80s, f/11

Een van de dingen die Willem ons wilde leren was het plussen en minnen met de belichting. Voor veel mensen die dit lezen is het misschien gesneden koek, maar bij onze groep was niet iedereen hiermee bekent. Nou vind ik mijzelf geen leek met fotografie maar ik heb er ook nog wel moeite mee om het goed te doen. Dan is het toch wel prettig om hier eens met een ervaren fotograaf over te praten.

Het gebruik van het histogram is dan ook een belangrijk hulpmiddel om goed belichte foto's te krijgen. Ik hield het al wel in de gaten maar ik zal er nu toch nog beter op gaan letten. Een mooi voorbeeld van belichtingscompensatie zijn de volgende twee foto's. Ze zijn gemaakt van een wit T-shirt, de eerste met 0 EV en de tweede met +1 1/3 EV. Je ziet het verschil, het eerste shirt is meer grijs dan wit.

Plussen
Dezelfde foto zonder en met extra belichtingscompensatie

De laatste avond hadden we weer een fotobespreking. Nu konden we toch merken dat iedereen al wat van de verschillende technieken had toegepast. Er zaten hele mooie foto's tussen. Ook minder mooie maar daar kon Willem dan iedere keer wel weer iets over vertellen hoe het beter had gekund.

Van deze workshop heb ik zeker dingen geleerd zoals het histogram en de belichtingscompensatie gebruiken. Het was een leuke kleine groep van negen cursisten met heel verschillende niveau's. Doordat de groep zo klein was kon Willem aan iedereen voldoende tijd besteden om dingen uit te leggen.

Daar komt dan ook nog bij dat het een prachtige omgeving is om door te rijden. Met leuke dorpjes en een prachtige natuur. Ik vind het dan ook zeker een aanrader voor mensen die zich interesseren voor fotografie en motorrijden. Het was een goed georganiseerd weekend door Tom Boudewijns van VTO Motorreizen met een uitstekende fotografische begeleiding van Willem Laros. Ik ben dan ook met een tevreden gevoel naar huis gereden en onderweg nog een paar keer gestopt om iets moois te fotograferen.

Bloem
ISO 100, 1/640s, f/6,3

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Gerard Arends

Over de auteur

Gerard is gastblogger op Photofacts en sinds 2008 serieus bezig met fotografie. Hij fotografeert graag natuur en architectuur. Gerard heeft reeds enkele cursussen en workshops gevolgd en probeert zo steeds betere foto's te maken. Een andere hobby is motorrijden en die twee zijn weer mooi te combineren.

12 reacties

  1. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 8 juli 2010 om 06:56  | reageer

    Leuk verhaal, Gerard. Ik vraag me wel steeds of hoe dat nu rijdt, met zo'n tas apparatuur op je rug. Of heb je misschien een tanktas waar alles in gaat? Ik heb het iig nog nooit gecombineerd, maar het kan dus wel!

  2. Hans
    Profiel Hans schreef op donderdag 8 juli 2010 om 12:30  | reageer

    Fijne combi, motor en fotografie. Mijn fototas kan precies in de topkoffer. Zolang ik geen licht hoef mee te slepen of in pak dien te verschijnen, doe ik zoveel mogelijk met de brommert.

  3. Hans
    Profiel Hans schreef op donderdag 8 juli 2010 om 12:33  | reageer

    ps: Ik zou de apparatuur zeker niet op je rug vervoeren, als je een schuiver maakt... (en ik doel niet op de schade aan je camera)

  4. libeco
    Profiel libeco schreef op donderdag 8 juli 2010 om 12:52  | reageer

    Persoonlijk mis ik hier een beetje wat motografie dan zo speciaal maakt. Wat is er bijvoorbeeld anders aan dan fietsgrafie (net verzonnen), behalve de te overbruggen afstanden?

    Volgens mij gaat het meer over het combineren van hobbies met manieren van reizen (voor sommigen ook hobbies). Dit zou dus net zo goed fietsgrafie, wandelgrafie, autografie (vast al een bestaand woord) of treingrafie kunnen heten.

  5. Hans
    Profiel Hans schreef op donderdag 8 juli 2010 om 13:16  | reageer

    Het is denk ik ook niks anders dan dat. Twee hobbys combineren. Het verschil is natuurlijk dat motografie verreweg de leukste combi is knipoog

  6. Gerard
    Gerard schreef op donderdag 8 juli 2010 om 13:21  | reageer

    Ik heb mijn spullen ook in de topkoffer zitten. Die is er groot genoeg voor. Zoals Hans ook zegt, op de rug is niet zo'n idee. Als je dan een schuiver maakt............!!

    @libeco het heette motografie omdat het was georganiseerd in samenwerking met een fotograaf die, o.a. fotografeert voor een motorblad. Dus werden er ook foto's gemaakt die geplaatst kunnen worden in dat blad. Met motoren erop dus.

  7. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op donderdag 8 juli 2010 om 13:37  | reageer

    @Hans: op de rug leek me al niet zo'n fijn idee, in het geval dat... Maar ja, ik heb geen tanktas, mij fototas past in geen enkele tanktas en ik rij ook nog eens altijd in een leren (combi)pak. Dat lijkt me nu ook weer niet zo comfortabel fotograferen. Voor mij maar even gescheiden hobby's...

  8. Willem Laros
    Willem Laros schreef op donderdag 8 juli 2010 om 13:37  | reageer

    Leuk te lezen over de workshop, waar ik ook bij betrokken was. Motorrijden is een uitgesproken hobby, fotograferen ook. Die combinatie maakt het leuk. Maar inderdaad: trein en fiets lenen zich hier ook voor, natuurlijk. Al is motografie wel het mooiste woord: wat je verder ook verzint.
    De reportage hierover zal later ook in Moto73 verschijnen, is de bedoeling. Als fotograaf/redacteur werk ik regelmatig aan deze uitgave mee.
    Dank, Gerard!

  9. Hans
    Profiel Hans schreef op donderdag 8 juli 2010 om 13:45  | reageer

    @Peter: Zeker met dit weer is het niet zo'n fijne combinatie. Zodra je stil staat wordt je gestoofd. Nee, dan maar gescheiden houden (of op een andere manier gaan rijden natuurlijk, maar ik neem aan dat dat geen optie is...)

  10. EdC
    Profiel EdC schreef op donderdag 8 juli 2010 om 20:07  | reageer

    Welkom in de reportagefotografie.

  11. Peter van Veen
    Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 9 juli 2010 om 07:57  | reageer

    @Hans anders gaan rijden... er zijn wel plannen, maar dat duurt wss wel tot de kinderen de deur uit zijn. vrolijk

  12. Gerard
    Gerard schreef op vrijdag 9 juli 2010 om 10:50  | reageer

    Leuk om de reactie's te lezen.
    @Willem ik ben benieuwd naar het verslag in de Moto73. En je hebt gelijk Motografie klinkt veruit het beste.
    @Hans gelukkig is het niet altijd zo heet als nu en tijdens de tour. Met de motor heeft ook als voordeel dat je hem nog makkelijk aan de kant van de weg kwijt kunt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Workshop en opleiding

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.166 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord