Meer dan een beessie op een stokkie
donderdag 17 juli 2008, 20:20 door Johannes Klapwijk | 9.970x gelezen | 9 reactiesIk ben door Elja gevraagd om eens wat van mijn belevingen als natuurfotograaf toe te voegen aan Photofacts. Nou ben ik de laatste tijd erg intensief bezig met natuurfotografie en actief op zoek naar verbetering en stijl.
Wanneer je op populaire natuurfotografie fora rondkijkt zul je erg veel portretten zien van dieren. De uitdaging van de meeste leden lijkt te zijn om een dier zo scherp en groot mogelijk te portretteren. De hoeveelheid detail en scherpte van zo’n close-up is vaak indrukwekkend. Vogels staan er zo scherp op dat ieder veertje te tellen en de schubjes op vlindervleugels of facetten op libellenogen zijn duidelijk herkenbaar. Dat maakt het voor velen tot perfecte foto’s.
Technisch is het erg knap. Er zit veel uitdaging in het maken van dergelijke beelden en het zijn goede foto’s. Maar als je er over nadenkt, is het eigenlijk ook wel saai. Elke foto die online komt is een variatie op het thema ‘een beessie op een stokkkie’. En als je niet geïnteresseerd bent in soorten dan zijn ook veel van de foto’s gelijk. Het beeldvullende laat weinig ruimte over voor creativiteit. Qua compositie valt er weinig te spelen, zolang je zorg dat het beestje meer ruimte voor dan achter zich heeft is het goed.
Tot voor kort was ik ook vooral bezig om libellen en vlinders zo scherp mogelijk te fotograferen. Hoe rustiger en strakker de achtergrond, hoe beter het beestje uitkomt. De laatste tijd probeer ik meer te spelen met de leefomgeving van het beestje en daarmee wat toe te voegen. Ik zoek naar lijnen en probeer van iets verder af creatieve composities te maken. Tegelijk gaat een foto daardoor meer vertellen over het dier en zijn leefomgeving.
Zo tonen de volgende foto’s meer van de leefomgeving van de onderwerpen.
Een heideblauwtje op struikheide
Een bandheidelibel in de biezen
Natuurfotografie verandert dan ook van een technische registratie tot meer een vorm van kunst. Zoals het schilderen met scherptediepte of tegenlicht:
Een heideblauwtje op zuring
Een oranjetipje met dauw en tegenlicht
Cursus Herfst- en Macrofotografie
Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.Over de auteur
Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.
9 reacties
-
-
-
Charles schreef op donderdag 17 juli 2008 om 22:19 | reageer
Even op je eigen website gekeken. Zeer de moeite waard. De foto's laten goed zien dat vroeg of laat licht niet alleen bij landschapfotografie maar ook bij natuurfotografie iets extra moois oplevert. Best wel een vondst! Ik zie trouwens dat we plaatsgenoten zijn.
-
Vincent.Sp schreef op donderdag 17 juli 2008 om 22:37 | reageer
Filosoof en kan goed fotograferen, puik werk
-
Bert Stephani (X-Pose) schreef op vrijdag 18 juli 2008 om 00:08 | reageer
Knap en met een visie. Ik kijk uit naar meer.
-
Peter van Veen schreef op vrijdag 18 juli 2008 om 06:50 | reageer
Knappe foto's hier. En inderdaad heb ik meestal ook de neiging om te streven naar zoveel mogelijk detail en scherpte in een close-up. Maar zoals gewoonlijk is dat niet de enige manier van fotograferen. Beide benaderingen hebben zo hun voor en tegen.
-
FrankT schreef op zondag 20 juli 2008 om 11:25 | reageer
Johannes, erg mooie foto's en ik ben benieuwd naar je postings. Ben zelf sinds een paar maanden in het bezit van een dslr en wil me onder meer in macro/natuur fotografie gaan bezighouden. Jouw benadering spreekt me zeer aan dus ik hoop er veel van op te steken!
-
Johannes Klapwijk schreef op maandag 28 juli 2008 om 10:37 | reageer
@Frank: leuk dat je je er mee bezig wilt houden! Het is een boeiende hobby met eindeloos veel leermogelijkheden en leuke uitdagingen!
-
esthervdwal schreef op donderdag 31 juli 2008 om 13:58 | reageer
Het is wel waar wat je zegt Johannes, dit leeft toch wel iets meer inderdaad.
Deel jouw mening
Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Ook interessant
-
Vroeg op pad voor de bandheidelibellen
door Erik Nevels
-
Fotograferen met een doel
door Erik Nevels
-
Highlights uit Zuid-Frankrijk
door Johannes Klapwijk
-
Viervlek, veel dauw en een focus stack
door Johannes Klapwijk
Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox
44.635 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via
Elja Trum
Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!
Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over PhotofactsGratis eBook: Fotograferen van Kinderen
Mis dit niet: Tips voor adembenemende familiekiekjes!
Ontdek 25 praktische tips waardoor je prachtige foto's van je (klein)kinderen kunt maken. Je krijgt van mij ook wekelijks nieuwe fotografietips per mail.