Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Highlights uit Zuid-Frankrijk

zaterdag 19 juli 2014, 15:03 door | 7.856x gelezen | 5 reacties

Als natuurfotograaf ben ik blij dat ik niet gebonden ben aan het hoogseizoen. Ik ben al weer een poosje terug van een vroege zomervakantie in Zuid Frankrijk. Ik heb uiteraard enorm genoten van alle vlinders en libellen die daar in grote getale rondvliegen, maar omdat de lezers op Photofacts lang niet altijd geïnteresseerd zijn in specifieke vlindersoorten probeer ik hier een gevarieerde greep uit mijn vakantie foto's te delen.

Voor de mensen die wel van soortenlijstjes houden en die meer informatie over specifieke locaties willen weten: op mijn website is een uitgebreider reisverslag te lezen. Maar hieronder dus een aantal highlights.

1: Sprinkhaan nimf
Normaal gesproken ben ik van het fotograferen van dieren op ooghoogte. Maar dit jonge sprinkhaantje dat ik tegenkwam zat zo mooi gecamoufleerd op een grindbank dat ik graag het patroon van stenen en de camouflage zo duidelijk mogelijk in beeld bracht. De logische keuze was dus voor de afwisseling een beeld recht van boven.

Blauwvleugelsprinkhaan nimf

2: Groot geaderd witje
Tja, ik zou mijzelf niet zijn als ik niet een paar van mijn beste vlinder- en libellenfoto's van deze reis deel. Het groot geaderd witje is een ontzettend fotogenieke vlinder die het vooral erg goed doet in tegenlicht. Het motje aan de achterkant van de bloem had ik zelf liever niet daar gehad, maar ik weet dat veel mensen het juist leuk vinden. Bovendien heb je het bij dat soort zaken meestal niet voor het zeggen.

Groot geaderd witje

3: Herder op de causse Mejean
Reisfotografie en portretfotografie hoort niet echt bij mijn stijl, maar als ik een herder met zijn kudde in zo'n fotogeniek landschap zie zitten met zijn hondje dan moet ik wel even een praatje maken en wat foto's schieten. Helaas is mijn Frans extreem beperkt en kwam ik niet veel verder dan "beau... très beau" in combinatie met wat weidse armgebaren naar het landschap en zijn kudde.

Herder op causse mejean

4: Oranje breedscheenjuffer
Voor ingeweidden in de libellen-nerd wereld hoort het mannetje van de oranje breedscheenjuffer tot een van de mooiere soorten vanwege de combinatie van een oranje lijf met blauwige ogen. Ik ben altijd op zoek naar ''iets extra's" in mijn libellenfotografie en het feit dat dit juffertje even relaxt meedreef op een langs drijvend blaadje gaf mij dat. Het kristalheldere water met de grindbodem in de ondergrond geeft mooi het habitat van dit juffertje weer.

Oranje breedscheenjuffer 1

5: Bijenorchis
Sinds een poosje ben ik wat meer geïnteresseerd geraakt in planten. Orchideeën zijn vaak prachtig en ik had al vaak foto's gezien van de bijenorchis bij andere natuurfotografen. Deze foto's hebben mijn interesse voor planten aangewakkerd en hoewel ze doorgaans al lang uitgebloeid zijn in de 2e helft van juni kwam ik dit exemplaar tegen die volop in bloei stond.

Een rondedansje voor mij toen ik hem zag. Het licht was al wat harder, dus heb ik met mijn hoofd de plant in de schaduw gezet en anderhalve stop overbelicht voor dit resultaat. Het is een focusstack van 5 foto's voor voldoende scherptediepte in combinatie met een rustige achtergrond.

Bijenorchis

6: Bruin blauwtje
Mocht je ooit nog eens een soortenlijst van vlinders aan willen leggen: zoek in zuid Frankrijk een modderig stukje op na een regenbui, neem een foto en je hebt 5 soorten in 1 keer te pakken. Vlinders krijgen namelijk bijna geen mineralen binnen via de nectar en hebben die stoffen wel nodig, daarom werken modderige plekken als magneten voor vlinders, vooral bij warm weer.

Het leuke van deze foto is dat alle exemplaren op de foto mannetjes uit de familie van de blauwtjes zijn. En je kunt dan vast wel raden welke van de exemplaren het bruin blauwtje (Aricia agestis) is knipoog.

Bruin blauwtje in drinkgezelschap

7: Bloemenveld op de causse Mejean
Het mooie van de causses is dat er nog ruimte is voor natuur op de plekken waar aan landbouw gedaan wordt. De onderstaande foto is in feite een klaverveld, vermoedelijk met veevoer als doel. Maar waar bij ons door allerlei technieken een klaverveld alleen uit klaver bestaat zie je hier door de wilde bloemen de klaver niet meer. De prachtige kleurcombinatie van klaprozen, korenbloem en koolzaad is een feest voor het oog.

Causse mejean bloemenveld

8: Kleine tanglibel
De libellenliefhebber in mij kan het niet laten deze foto te delen. De kleine tanglibel heeft normaal gesproken een heel donker uiterlijk met donker groene ogen. In het zuiden van Europa komt een ondersoort voor die veel lichter is en bijna blauwe ogen heeft. Het mooie beest, de frontale aanpak en de mooie ondergrond en onscherpte maken de foto wat mij betreft het delen waard.

Kleine tanglibel

9: Korstmossen
Sommige stukjes rots zijn gewoon een close-up waard. De kleuren en variaties binnen de korstmossen, gecombineerd met de kleuren in de rots waar ze op groeien gaven dit mooie patroon. Door een bepaalde hoek te kiezen kreeg ik een subtiele diagonaal die wat orde in de foto geeft.

Korstmossen

10: Dambordje in tegenlicht
In het zuiden van Frankrijk heb je vaak hele schrale graslanden die door de droogte er heel anders uitzien dan de volle, groene grasvelden in Nederland. Deze ijle vegetatie van grassen is perfect voor het maken van mijn favoriete soort beeld: tegenlicht, ruimte om het onderwerp heen en mooie grassen die het eerste zonlicht opvangen. En uiteraard een vlinder die opwarmt in de eerste zonnestralen om de foto af te maken.

Dambordje

11: Daniël
Normaal gesproken houd ik familiefoto's graag voor mijzelf, maar als trotse vader van een fotogeniek mannetje is dat soms toch een uitdaging. Dus zonder er te veel woorden aan vuil te willen maken wil ik jullie mijn persoonlijke favoriet toch niet onthouden: mijn zoon Daniël.

Daniel

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

5 reacties

  1. wim Janssen
    wim Janssen schreef op dinsdag 22 juli 2014 om 10:24  | reageer

    Beste Johannes,
    Prachtige foto`s. Bij sommige krijg ik de rillingen. Heel mooi.
    Jouw zoontje zit met een stralende lach te genieten.
    Prachtig.

  2. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 22 juli 2014 om 17:14  | reageer

    Dank je voor je leuke reactie Wim!

  3. mecx
    Profiel mecx schreef op dinsdag 22 juli 2014 om 18:17  | reageer

    Mooie serie foto's (zoals gewoonlijk). En je zoontje misstaat echt niet hoor, bovendien is jong geleerd... vrolijk

  4. Tjerk Epema
    Tjerk Epema schreef op woensdag 23 juli 2014 om 20:28  | reageer

    De kunstenaar is er altijd op uit om zichzelf te overtreffen. Heb je weer gedaan Johannes. Er zitten meesterplaatjes tussen. Het Oranje breedscheenjuffertje en het Dambordje zijn werkelijk prachtig . . .

  5. Johannes Klapwijk
    Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 24 juli 2014 om 20:17  | reageer

    Bedankt voor je positieve woorden Tjerk!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Natuurfotografie

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.165 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord