Michelle Peeters

Digitale remake van analoge foto's na 20 jaar

maandag 24 september 2018, 20:02 door | 10.095x gelezen | 20 reacties

Na 20 jaar ben ik teruggegaan naar bijzondere plekken (Pompeii en de Stromboli) om foto's opnieuw te maken. Ditmaal digitaal uiteraard en wat een wereld van verschil! In dit artikel mijn bevindingen.

Twintig jaar geleden heb ik in een week tijd Napels en de opgravingen van Pompeii en Herculaneum bezocht. En daarnaast beklom ik de Stromboli waarbij ik de uitbarstingen (eens per 20 minuten toen) van dichtbij heb kunnen aanschouwen en fotograferen.

Pompeii bodycast

Bodycast in Pompeii, digitaal

Stromboli


Ik had geen statief bij me en moest steunen op een steen. Ik had een analoge Canon spiegelreflexcamera met een niet al te gevoelige film (200 ASA). Rond schemerdonker kon je de uitbarstingen goed aanschouwen en met een redelijke zoomlens kon je ze ook aardig dichtbij halen.

Stromboli analoog

Stromboli uitbarstingen, analoog

Maar door de lange sluitertijden was het onmogelijk om de camera vanuit de hand stil te houden. Ik steunde dus op een steen en was ervan overtuigd dat ik goede foto's had.

Na ontwikkeling bleek dit behoorlijk tegen te vallen. De foto's waren niet echt scherp. En je kon het niet meteen controleren natuurlijk, dus het was een pijnlijke vaststelling achteraf. De in dit artikel bijgevoegde analoge foto's zijn overigens gescande kleinbeeldnegatieven.

Ditmaal nam ik wel een statief mee en mijn digitale fullframe Canon EOS 5d Mark III. De resultaten zijn enorm verbeterd! Zie foto's in het artikel over het fotograferen van een vulkaanuitbarsting.

Stromboli analoog

Stromboli uitbarstingen, analoog

Eén van de enorme voordelen van digitale fotografie is dat je je iso-waarde naar believen kunt verhogen en zo onder bijna alle omstandigheden (zelfs vaak vanuit de hand) nog kunt fotograferen.

Stromboli

Stromboli-uitbarstingen, nu digitaal en wel met (zeer zwaar en stevig) Manfrotto statief

Pompeii en Herculaneum


Bij Pompeii en ook Herculaneum was de grootste uitdaging het overbruggen van de enorme contrastverschillen tussen de binnen- en buitenlocaties. Of in de steegjes en doorkijkjes.

Pompei

Pompeii, analoog

Met als gevolg een overbelichte achtergrond en een fletse voorgrond. Of een goed belichte achtergrond en een dichtgelopen voorgrond. Of een totaal flets gemiddelde. En de lucht die zo mooi blauw was, is in een wit (en overbelicht) vlak veranderd.

Tijdstip van de dag


Dit is natuurlijk ook een gevolg van het tijdstip van fotograferen. Midden op de dag is het sowieso erg moeilijk om de gevolgen van het bikkelharde en loodrechte zonlicht te vermijden. Wat dat betreft leer je natuurlijk ook een hoop bij op fotografiegebied en plan je je tijdstippen zorgvuldiger.

Nu kun je in raw fotograferen en nog een hoop in de nabewerking rechttrekken, naast dat je dan over een veel groter dynamisch bereik beschikt. De grootte van de sensor komt bij gebruik van een fullframe camera ongeveer neer op dat van een kleinbeeld negatief (36 bij 24mm).

Body casts, analoog

Body casts uit Pompeii, analoog

Door de nu vaak ingebouwde beeldstabilisatie is het ook veel gemakkelijker om beelden uit de hand te schieten dan voorheen, het scheelt je zeker een aantal stops.

Nabewerking


En in de nabewerking is nog veel meer mogelijk dan alleen het rechttrekken van een verkeerde belichting. Vooral als je natuurlijk in raw fotografeert. Denk alleen al aan:

 • Het warmer of juist koeler maken van de kleuren, de foto's levendiger maken door het oprekken van je histogram via levels/niveaus;

 • Het (plaatselijk) verscherpen van je foto's;

 • Het (plaatselijk) verwijderen van ruis;

 • Het uitsnijden van je foto's zodat de aandacht meer naar je onderwerp getrokken wordt of voor verbetering van je compositie;

 • Het rechttrekken van schuine lijnen als gevolg van het omhoog kantelen van je camera (vooral bij architectuurfotografie);

 • Het verwijderen van ongewenste objecten (toeristen bijvoorbeeld) uit je compositie.


Pompei compilatie digitaal

Pompeii, digitaal

Donkere kamer


Vroeger kon je in de donkere kamer natuurlijk ook nog een heleboel corrigeren, vooral wat betreft belichting. Daarnaast had je verschillende papiersoorten (hard en zacht) waarmee je je foto's contrastrijker of juist -armer kon maken.

En je kon je kleuren bijvoorbeeld warmer of juist koeler afdrukken. Vroeger betaalde je ook echt voor de kwaliteit van een foto-afdruk. Een negatief had alleen waarde voor de fotograaf zelf.

Het vergde dan ook heel wat ervaring en skills om tot een acceptabel tot goed resultaat te komen. Het gemak en de snelheid waarmee je nu je digitale foto's kunt bewerken vind ik toch wel een enorme pré ten opzichte van hoe je het vroeger moest doen.

Pompei doorkijkjes digitaal

Pompeii, doorkijkjes (digitaal)

Digitaal is eenvoudiger


Iedereen zou nu in staat moeten zijn of geraken om vrij gemakkelijk tot goede resultaten te komen. Cursussen (digitaal of klassikaal te volgen) liggen voor iedereen binnen handbereik.

Kortom: ik zou niet meer anders willen dan digitaal fotograferen. Het geeft zoveel gemak, je hoeft zoveel minder na te denken. En je weet meteen of je foto gelukt is en of je in ieder geval op de goede weg zit.

Ik ben dan ook altijd erg nieuwsgierig naar de beweegredenen van mensen die zweren bij analoge fotografie.

Het voordeel van een groot kleinbeeldnegatief verdwijnt ook als je een fullframe camera inzet.

Pompei digitaal

Pompeii, digitaal

Voordelen analoge fotografie


Nu zijn er natuurlijk ook best wat voordelen van analoge fotografie te bedenken. Eén van die voordelen is dat je verplicht bent om bewuster te fotograferen.

Met de enorme geheugenkaartjes van nu word je niet meer beperkt in het blijven schieten van foto's. Bij analoog fotograferen ben je aan het maximum aantal foto's van je fotorolletje gebonden. Dit dwingt je ertoe om bij elke foto bewust na te denken over wat je precies wilt vastleggen.

Daarnaast heeft analoge fotografie een mooi kleureffect. Analoge foto's hebben vaak een mooi zacht en warm sfeertje. Natuurlijk kun je dit ook achteraf in Photoshop toevoegen. Digitale foto's ogen daarentegen in eerste instantie vaak nogal flets.

En als laatste voordeel oogt de ruis (of beter gezegd de korrel) bij analoge fotografie vaak mooi, waar hij bij digitale fotografie als storend wordt ervaren. Het leidt erg af en er kunnen zelfs rare gekleurde puntjes ontstaan.

Bij analoge fotografie voegt de korrel vaak juist iets toe aan de foto. Ook de kleuren blijven mooi intact.

Pompei digitaal 2

Pompeii, digitaal

Conclusie


Mijn mening omtrent digitale fotografie is inmiddels wel bekend! In dit digitale tijdperk kun je er ook eigenlijk niet meer omheen. Ik vraag me ook af of er überhaupt nog fotozaken zijn die rolletjes afdrukken.

Ik beschik zelf nog over een vergroter en wat fotopapier, maar het zal er niet meer van komen om hem ooit nog eens te gaan gebruiken.

Maar ik ben en blijf erg nieuwsgierig naar de beweegredenen van mensen die analoog blijven fotograferen. Mocht je zo'n analoge fotograaf zijn, dan zou het leuk zijn je motivaties te vermelden in een comment!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Michelle Peeters

Over de auteur

Michelle Peeters is fotografe en oprichter van DeuxBleus Fotografie. Michelle herkent het bijzondere in het gewone en het gewone in het bijzondere. Ze heeft zich nooit willen specialiseren en is daardoor van alle markten thuis.

20 reacties

 1. martinphili
  Profiel martinphili schreef op maandag 24 september 2018 om 21:15

  Ik hoor dat wel vaker: Analoog dwingt je om bij elke foto heel goed na te denken. Maar is dat ook werkelijk een voordeel?
  En zo ja, wat is dan het voordeel? Kan ik daarom analoog wel dingen doen die ik digitaal niet kan?
  Zelf denk ik van: dat nadenken kost alleen maar extra tijd.

 2. Michelle Peeters
  Profiel Michelle Peeters schreef op maandag 24 september 2018 om 21:33

  @martinphilli: het is meer het idee dat je bewuster nadenkt voordat je maar 'raak klikt'. Wat nu zo makkelijk is, omdat je het toch weer meteen kan weggooien.

 3. Huub
  Huub schreef op maandag 24 september 2018 om 22:01

  Leuk idee om het na zoveel jaar eens digitaal over te doen.

 4. gast schreef op dinsdag 25 september 2018 om 10:52

  “Het aantal pixels komt bij gebruik van een fullframe camerasensor ongeveer neer op dat van een kleinbeeld negatief (36 bij 24mm).”
  Leg dat eens uit aub?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.160 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord