Elja Trum

Kwaliteit bekeken; digitaal versus analoog

zondag 14 december 2008, 22:51 door | 10.013x gelezen | 18 reacties

Er zijn nog fotografen die nog steeds zweren bij analoge fotografie. Als je schiet met een Hasselblad kan ik daar prijstechnisch begrip voor opbrengen en ook als je het gewoon leuk vind om vanwege nostalgische redenen met analoog bezig te zijn zie ik daar de lol van in. Gaat het je echter puur om kwaliteit en bruikbaarheid, dan is er volgens mij al jaren geen reden meer om analoog bezig te zijn.

Toch zijn er nog steeds fotografen die beweren dat analoog kwalitatief beter is dan digitaal. Of dit ook daadwerkelijk zo is, is echter moeilijk te bewijzen. In de Britse Gadget show wagen ze er een uitgebreide praktijktest aan. Twee foto's, genomen tijdens dezelfde studiosessie met zowel een Nikon F5 als een Nikon D700, drukte zij op megaformaat af om ze kritisch te vergelijken.

Beide foto's werden genomen op ISO 400 en met hetzelfde 85mm objectief. Bekijk de resultaten in dit filmpje. De digitale foto wint het met gemak. De vraag is wellicht wat er in nabewerking nog gedaan is. Dat is met digitaal tenslotte een stuk makkelijker.

Gadget Show; Film versus digital


Bron: Examedia


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

18 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 14 december 2008 om 23:15

  Mooie test. Voor een tv-programma lijkt geld geen rol te spelen. Nu een keer met de Nikon D3x. Net zoveel ruis in de schoenen als analoog?

 2. Hans Braakhuis
  Hans Braakhuis schreef op zondag 14 december 2008 om 23:30

  Dat filmke heb eerder gezien. Welke fotografen zijn dat dan die zweren bij analoog? afgezien van Fredje Bosschaert zullen het er niet veel zijn.

  De technische kwaliteit van de foto is misschien niet de reden dat ze bij het oude blijven...heb je daar al eens over nagedacht.

 3. Dr. Hook
  Dr. Hook schreef op maandag 15 december 2008 om 00:13

  @EdC,
  Bij analoog heb je geen ruis maar KORREL, weet je nog?

 4. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op maandag 15 december 2008 om 08:20

  Heerlijk dat digitaal en nog beter ook.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Analoog

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.323 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord