Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting ťn inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ed Coenen

AutoRai 2011, de persdag

woensdag 13 april 2011, 17:28 door | 7.335x gelezen | 14 reacties

Deze week vindt in Amsterdam de AutoRai plaats. Zoals gebruikelijk is het de day before persdag, het moment waarop persfotografen, camerateams en schrijvende journalisten op de beurs rondkijken. Dan worden de handen geschut met met PR-functionarissen en directies van de automerken en worden alvast wat opties besproken voor testritten. Een impressie van ruim een ochtend over de beurs lopen.

Dinsdagochtend begon de dag om acht uur met koffie en een croissantje in de perskamer. In vergelijking met eerdere beurzen waren de meeste voor persinformatie bestemde vakken nu leeg. De tijd van de dikke persmappen is voorbij. Nog wel een enkele USB-stick met foto's en teksten. De autoindustrie denkt aan het milieu, kennelijk. Ook niet veel glanzende brochures meer gezien waarmee je kunt wegdromen over de de toekomstige auto.

Greenline

De autowereld lijkt groen te kleuren. Niet zo heel erg verwonderlijk. De Europese Commissie wil in 2050 -we hebben nog even- het gebruik van fossiele brandstoffen voor mobiliteit uitgebannen hebben ťn in Nederland is een groen etiket fiscaal interessant en dat laatste is op veel stands ook goed te zien: de hoogte van de fiscale bijtelling en de hoogte van de bpm worden royaal bekend gemaakt. Veel elektrische auto's ook, maar die zijn voor een particulier nog te duur, blijkt na wat rondvragen.

De AutoRai is een beurs voor iedereen die een auto wil kopen, maar misschien is he nog wel vooral een beurs om eens even lekker van auto's te genieten. Voor wie gaat hier al vast een preview van deze grote auto-showroom.

De foto's heb ik over het algemeen gemaakt met mijn Canon 5D mark II en Zeiss 50mm f/2.8. Het objectief vraagt om een handmatige scherpstelling en daarvoor was op de persdag alle gelegenheid: geen gedrang van horden bezoekers in de gangpaden. Voor wie de komende dagen gaat fotograferen: een flitser kan handig zijn. Het is donkerder dan het lijkt.

Bijna alle grote Japanse merken laten het dit jaar afweten. Dat heeft niets te maken met de nasleep van de aardbeving en tsunami en de daarop volgende nucleaire problemen die het land hebben getroffen. De importeurs hebben het besluit al eind vorig jaar genomen, in de verwachting dat er minder bezoekers dan voorheen komen. Overigens is de AutoRai weer gewoon een merkenbeurs.

Burton, voorheen een lelijke eend


CitroŽn Survolt


Modellenwerk bij Opel


omschrijving
CitroŽn C Zero

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ed Coenen

Over de auteur

Ed Coenen is onder meer reportagefotograaf. Hij ziet zijn foto's afgedrukt in tijdschriften.

14 reacties

 1. Hans
  Profiel Hans schreef op woensdag 13 april 2011 om 17:59  | reageer

  Ik vind die persdagen altijd zo bloedeloos. Met publiek erbij heb je al gauw interessantere beelden. Hangt misschien ook van je opdracht af.

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 13 april 2011 om 18:49  | reageer

  @ Hans. Alles op zijn tijd. Feit is dat je op een persdag goede contacten kunt leggen. En zo bloedeloos vind ik het niet. In mijn reportage gaat het niet alleen om de auto's, maar ook om mensen.

 3. Rob
  Rob schreef op woensdag 13 april 2011 om 20:34  | reageer

  Sorry, maar dit artikel past naar mijn idee niet op Photofacts.

  De inhoud heeft weinig met fotografie te maken en als ik dan lees met welke camera bijbehorende foto's zijn gemaakt dan is het resultaat naar mijn idee niet veel hoger dan het niveau "snapshots"...

  De foto's (met name de eerste en de laatste twee) tonen weinig originaliteit. Met name van een dergelijke persdag waar je blijkbaar de tijd en ruimte hebt mag je toch meer originaliteit in de foto's verwachten.

 4. Erik
  Profiel  Erik schreef op woensdag 13 april 2011 om 22:19  | reageer

  Ik moet me helaas bij Rob aansluiten. Dit soort artikelen zie ik liever ergens anders dan op een foto-blog..
  De foto's had ieder persoon kunnen maken en zijn bepaald niet onderscheidend of origineel.

  Ik heb het idee dat ik hier een promotiepraatje van de AutoRAI lees.. En tja, het spijt me zeer, maar dat hoeft van mij hier niet..

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 14 april 2011 om 04:08  | reageer

  Nou nou, Ed moet het ontgelden. Laat ik dan zeggen dat ik het een leuke posting vind die afwisseling brengt. Ed werkt als reportagefotograaf en gaat niet op pad om kunstwerken te schieten; z'n werk afdoen als 'snapshots' vind ik cru.

  In deze portfolio vind ik vooral de auto in foto 1 opmerkelijk. Is dat een klassieker of een retro design Ed? En het oranje prototype in foto 4 laat zien dat de trend naar grotere bandenmaten voortzet; we zijn weer bijna terug bij de karrewielen.

 6. Marco Nedermeijer
  Profiel Marco Nedermeijer schreef op donderdag 14 april 2011 om 08:35  | reageer

  Ik vind dit artikel juist wel op z'n plaats bij photofacts. Juist vanwege de grote aantrekkingskracht van dit soort beurzen op fotografen.

  Bij deze serie foto's vind ik vooral foto 1,3 en 4 een mooie mini-serie. De verveelde modellen die strakjes heel de dag verleidelijk moeten kijken naar al die fotografen met een te grote camera en een veel te dure lens erop.

 7. Arjan
  Arjan schreef op donderdag 14 april 2011 om 10:00  | reageer

  Super foto:5 dat je dat hebt opgemerkt... bij zo'n mooie Renault man in pak, op sportschoen die en niet bij de auto en niet bij het pak passen....

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 14 april 2011 om 18:46  | reageer

  Bedankt voor alle reacties. Alle kritiek is welkom.

  Inderdaad, TonV, ik ben niet uit op kunstwerken. Ik sluit mij van harte aan bij een uitspraak van Peter Hilz, één van de best verkopende fotografen van Hollandse Hoogte: 'Mooie foto's verkopen niet. Foto's die iedereen gemaakt zou hebben leveren meer op'. Dat kan je niet leuk vinden, het is wel een realiteit. Wil je daar niet aan voldoen, wordt dan vooral geen beroeps.

  Overigens heb ik weinig fotografen gezien die op hun buik zijn gaan liggen zoals ik heb gedaan (bij de Land Rover). Ieder persoon had het kúnnen doen, maar niemand deed het. vrolijk

  @TonV. De auto op foto 1 is geen klassieker, maar een retro van het Nederlandse merk Burton, gebouwd op het chassis van een 'lelijke eend'.

 9. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 14 april 2011 om 23:01  | reageer

  Ook foto's van een persdag horen op photofacts! De persdag is de enige mogelijkheid om de auto's zonder publiek te fotograferen.

  Mooie foto van die Renault met de ontwerper. Ik had via Frits van Eldik ook al vernomen dat er ook veel vrouwlijk schoon te bewonderen en te fotograferen was vrolijk

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 15 april 2011 om 12:55  | reageer

  @EdC
  Wat een vreselijk leuke avontuurlijke auto lijkt me die Burton! Kijken of ik nog een oude eend op de kop kan tikken; ik heb er hier nog geen gezien.

 11. docoweb
  docoweb schreef op vrijdag 15 april 2011 om 23:40  | reageer

  Er wordt geschreven dat bekende merken dit jaar niet aanwezig waren,nu die zelfde merken waren er vorig jaar ook niet.Inderdaad een verhaaltje over de Auto Rai hoort m.i. hier niet thuis. Als je naar de Auto Rai gaat om een verhaaltje met een paar foto`s hier te plaatsen dan denk ik dat dit niet de juiste plek is. Denk niet dat fotografen zitten te wachten op een verhaaltje over welke fabrikanten er wel of niet zijn.Foto`s zijn aantrekkelijk om te bekijken.

 12. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 16 april 2011 om 00:36  | reageer

  @docoweb: Vorig jaar was er geen enkel merk. Iets beter je huiswerk maken volgende keer vrolijk

 13. docoweb
  docoweb schreef op zaterdag 16 april 2011 om 21:40  | reageer

  dus U vind Opel,Hyundai,Rover, Mercedes Benz, Maybach e.v.a. geen merken dat vind ik wel vreemd

 14. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 16 april 2011 om 23:03  | reageer

  @Beste mevrouw Docoweb. Vorig jaar was er geen AutoRai en er was dus geen enkel merk. Het jaar daarvoor wel, maar die kende geen merkenstands. Maar we hebben het nu al te veel over de beurs en dit is een website met berichten van fotografen en over fotografie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Beurzen

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.155 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord